ProSport 2023 Groot Sportgala! We duimen voor de mannenroeiploeg op de Olympische Spelen

ProSport 2023 Groot Sportgala! We duimen voor de mannenroeiploeg op de Olympische Spelen

In de zomer van 2016 bleef ik thuis en in de herfst van dat jaar hoorde ik dat de coaches waren veranderd en dat er een betere toekomst voor mij in het verschiet lag. Ik besloot terug te komen! Maar toch voelde ik op dat moment dat het nog geen tijd was om te stoppen. Ik had niet alles kunnen bewijzen! Deze verspillingnd heeft ervoor gezorgd dat ik meer terug wil komen”bekende Ioan Prundeanu.

Hoe Ioan Prundeanu aan het roeien kwam: “Ik had niet gedacht dat ik zo ver zou komen!”

Ioan Prundeanu, ook aanwezig op de Olympische Spelen in Tokio, gaf toe dat hij nooit had gedacht dat hij het zo ver zou schoppen in het roeien.

Wat meer is, Prundeanu wees erop dat hij niet eens wist hoe hij moest zwemmen, dus angst greep hem na aankomst in Constanta en hij gebruikte eerst een reddingsvest.

“Het was een spontaan idee, ik had niet gedacht dat ik zo ver zou komen. Ik wilde sporten, maar ik had nog nooit gevaren, ook al was ik geselecteerd voor roeien. Totdat ik in Constanta aankwam, wist ik niet wat voor soort sport het was, behalve van wat ik op tv zag. Toen ik daar aankwam en mijn eerste contact met de boot op het water had, omdat ik niet wist hoe ik moest zwemmen, was ik bang. De coach nam ons mee naar het zwembad, leerde ons zwemmen, eerst gingen we met zwemvesten naar buiten, daarna leerden we zwemmen.

De eerste drie maanden waren erg moeilijk voor me, weg zijn van mijn ouders, niet lang van huis zijn. Ik had het moeilijk met school en training en het missen van mijn ouders. Maar alles in het leven is moeilijk en als je de wil hebt, kom je waar je wilt. Als je je zinnen erop zet, zul je slagen. Dat is mijn conclusie.”Prundeanu zei in 2010.

Florin Enache speelde voetbal in zijn “eerste stappen” in de sport: “Ik werd uitgeprobeerd als keeper!”

Op zijn 28e had het lot van Florin Enache er heel anders uit kunnen zien, omdat hij aan het begin van zijn carrière als sportman bij het juniorenteam van Dinamo voor voetbal koos.

Uitgeprobeerd op alle posities in “Ștefan cel Mare”, ging Florin Enache toen naar handbal voor een paar maanden.

“Mijn eerste stappen in de sport zette ik met voetbal, bij de junioren van FC Dinamo București. Ik vond voetbal echt leuk en een paar tantes vroegen me of ik voor de kinderen wilde gaan spelen. Ik hoorde erover op tv en het idee kwam bij me op. Ik was vier en een half jaar oud en via de tv kwam ik bij het team in het rood terecht en zei ik dat ik daarheen wilde. Ik zat anderhalf jaar bij de kinderen van Dinamo en probeerde het als keeper, speelde centraal achterin, centrale middenvelder, spits…”Florin Enache zei.

“In de eerste klas keerde ik terug naar huis en ging verder met handbal, op de basisschool in Aninoasa, Gorj County, waar ik vandaan kom. Er waren wedstrijden tussen scholen, in handbalteams, en zo speelde ik ongeveer 4 maanden. Ik won een derde plaats. Maar het team had geen continuïteit…”, herinnerde de atleet zich.

Hoe Florin Enache uiteindelijk begon met roeien: “Ik dacht dat het iets nieuws kon zijn!”

Nadat hij voetbal en handbal had opgegeven, ging Florin Enache roeien. Hij bekende dat hij naar Timisoara ging op aanraden van een lerares. Zij werd toen zijn “enige ouder” op weg naar grote prestaties.

“Ik zat in groep 8, ik denk in de scheikundeles, en ik herinner me dat er een hele lange vrouw in de klas kwam. Het was mevrouw Elvira Văsuț. Ze zei dat we moesten gaan staan, de langste van ons, en ik was al 1,86 meter en 66 kilo. Ze nam ons mee naar de hal om ons op te meten en vroeg ons of we geïnteresseerd waren in roeien in Timisoara.

Hij vertelde ons dat hij zou praten om toestemming van de ouders te vragen, en onze eerste impuls was “waarom niet?”. Laten we het eens proberen. Ik wist niet wat roeien was, maar omdat ik erg gepassioneerd was over de sport, dacht ik dat het iets nieuws en goeds voor me kon zijn… Mevrouw Elvira Văsuț werd mijn enige ouder, ze was als een moeder voor me hier in Timișoara.

Eerst ging ik naar de 18e klas en daarna ging ik naar LPS Banatul, na mijn examens. Op 21 oktober 2009 begon ik met roeien. Bij het eerste contact met het water herinner ik me dat ik angst voelde… Aanvankelijk wist ik niet hoe ik moest zwemmen, maar ik nam lessen, deed een test, slaagde ervoor en ik kon beginnen”., zei Enache.

In 2016 won Andrei Cornea de titel Balkan Kampioen voor Roemenië op de Balkan Junior Kampioenschappen gehouden in Kastoria, Griekenland (10-11 september 2016).

Elisabeta Lipă kan bogen op 18 sponsors in het roeien: “Ik dank hen dat ze bij ons zijn!”

Elisabeta Lipă herinnert zich de tijd toen er steeds meer kritiek kwam op het roeien, erop wijzend hoeveel sponsors de sport heeft aangetrokken.

“Over roeien is gezegd dat je niet moet hopen, dat we niet zullen zijn waar we waren. Laten we eraan wennen, dat is de situatie. We hadden een periode… die ik me niet wil herinneren. Als je uit deze situatie wilt komen, zoek je altijd naar oplossingen en je kunt ze niet missen. Er is geen reden om onszelf tot slachtoffer te maken, want alles is openbaar.

Naast de financiering die we ontvangen van de staat, via het contract dat we hebben getekend met het Ministerie van Sport, komt er ook financiering van het Roemeens Olympisch en Sportcomité. De fondsen zijn nooit genoeg, we zijn ook op zoek naar sponsors.

We zijn begonnen met één sponsor, die begon met de lichtgewicht dubbelroeiboot, en vandaag hebben we 18 sponsors. Ik bedank hen voor hun steun. Als ze er al zoveel jaar zijn, betekent dat dat ze het leuk vinden wat we doen.”zei Elisabeta Lipă in het programma “Road to Paris” van ProSport.

De voormalige grote sportvrouw van Roemenië heeft 25 nationale kampioenstitels en was de vaandeldrager voor Roemenië op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney en de Olympische Spelen van 2004 in Athene.

Roemenië kwalificeerde elf teams voor de Olympische Spelen in Parijs

 • Vrouwen dubbel roeien: Roxana Anghel en Ioana Vrînceanu
 • Mannen dubbel roeien: Marius Cozmiuc en Sergiu Bejan
 • damesdubbelscull: Simona Radiș en Ancuța Bodnar
 • mannen dubbel roeien: Ciprian Tudosă en Florin Arteni
 • damesdubbelscull lichtgewicht: Ionela Cozmiuc en Mariana Dumitru
 • vrouwen vier roeien: Mădălina Bereș, Maria Tivodariu, Amalia Bereș en Magdalena Rusu
 • vier mannenroeiers: Mihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc, Ștefan Berariu en Florin Lehaci
 • vrouwen vier roeiers: Emanuela Ciotău, Andrada Moroșanu, Cristina Druga en Patricia Cireș
 • mannenviertal roeien: Mihai Chiruță, Andrei Cornea, Ioan Prundeanu en Florin Enache
 • vrouwen acht plus één: Magdalena Rusu, Iuliana Buhuș, Adriana Ailincăi, Maria Tivodariu, Mădălina Bereș. Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Denisa Tîlvescu, Victoria-Ștefania Petreanu.
 • Mannen acht plus één: Mihăiță Țigănescu, Alexandru-Laurențiu Danciu, Bogdan-Sabin Baitoc, Mugurel Vasile Semciuc, Marius Cozmiuc, Sergiu Bejan, Ștefan Berariu, Florin Lehaci, Adrian Munteanu.

De Roemeense sport sterft niet. En roeien is het levende bewijs dat als je een goed presterend team hebt dat weet waar het naartoe wil, de resultaten komen. Roeien is een voorbeeld voor de Roemeense sport, dus ik bedank de atleten met wie ik in Belgrado beefde” – Elisabeta Lipă

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *