ProSport 2023 Groot Sportgala. Boksen, roeien en ritmische gymnastiek maken gouden team voor Olympische Spelen Parijs 2024

ProSport 2023 Groot Sportgala. Boksen, roeien en ritmische gymnastiek maken gouden team voor Olympische Spelen Parijs 2024

Het ProSport 2023 Grote Sporters Gala vond plaats op 28 november. Het evenement eerde diegenen die dit jaar hebben getriomfeerd in de sportwereld en zich door hun resultaten hebben weten te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Parijs 2024.

Onder degenen die ons trots maakten waren de 500m dubbele kanoploeg van Oleg Nuță en Ilie Sprincean, bokser Lăcrămioara Perijoc en de sierlijke ritmische gymnaste Annaliese Drăgan.

ProSport 2023 Gala voor grote atleten. We hebben al onze hoop gevestigd op Oleg Nuță, Ilie Sprincean, Lăcrămioara Perijoc en Annaliese Drăgan.

ProSport presenteert de namen waarop Roemenen hun hoop vestigen voor volksliederen op het podium en glinsterende gouden medailles.

De bemanning van Ilie Sprincean en Oleg Nuta kwalificeerde zich voor de Olympische Spelen van 2024 na de finale van de Wereldkampioenschappen Kano-Kajak. Hoewel ze het podium niet haalden op de 500 meter, kwalificeerden Ilie Sprincean en Oleg Nuță zich voor de Olympische Spelen van 2024.

De in Moldavië geboren atleten werden 6e en de beste acht plaatsen zijn voorbestemd om zich te kwalificeren voor de wedstrijd in Parijs.

Ilie Sprincean en Oleg Nuta hebben een filmverhaal

In 2017 werden Ilie Sprincean en Oleg Nuță U23-wereldkampioenen voor de Republiek Moldavië, maar de problemen waarmee de ploeg te kampen had door lage financiering en trainingsomstandigheden, deden Ilie besluiten om de kano op te geven.

Hij koos ervoor om schietrijder te worden, een baan die hem emotioneel niet bevredigde maar hem elke maand een fatsoenlijk inkomen opleverde. Het nieuws stemde Oleg droevig, dus probeerde hij hem af te wijzen door uit te leggen dat Roemenië betere omstandigheden had. De twee bevonden zich in 2022 onder de driekleur.

“Hij kwam in januari 2022 om voor Roemenië te schieten, omdat hij onze droom om deel te nemen aan de Olympische Spelen wilde voortzetten. Na een tijdje vertelde hij me wat de voorwaarden zijn, die we niet hebben in de Republiek Moldavië, en ik kwam ook terug,” zei Ilie Sprâncean na het winnen van de 1000m dubbele kanorace op de World Cup in Szeged.

Lăcramioara Perijoc wil de medaille in haar handschoen

Lăcrămioara Perijoc is de meest succesvolle bokser in de Olympische poule voor vrouwen, met een Europese titel in 2019 en een wereldtitel in 2022. Ze is al gekwalificeerd voor de Olympische Spelen.

Samen met Andrei Arădoaie, bronzen medaillewinnaar op de Europese kampioenschappen voor senioren, is Lăcrămioara Perijoc door de Roemeense boksbond uitgeroepen tot de beste bokser van 2022. Lăcrămioara Perijoc kwalificeerde zich voor de Olympische Spelen van Parijs volgend jaar door de halve finale van de Europese Spelen te bereiken.

De Roemeense bokser won de zilveren medaille nadat ze twee maanden geleden werd verslagen door de Bulgaarse Stanimira Petrova in de finale van de Cat. 54 kg op de Europese Spelen in Krakau – Malopolska (Polen).

Petrova, wereldkampioen in 2014, tweevoudig Europees kampioen (2016, 2018) en gouden medaillewinnaar op de Europese Spelen van 2019 in Minsk, won op punten, 5-0.

Perijoc, de Europees kampioen van 2019 en tweede op de wereldranglijst van 2022, versloeg in de halve finale de Turkse wereldkampioene Hatice Akbas.

Perijoc zegt dat boksen haar constant levenslessen leert.

“Ik ben nooit in een positie op straat geweest om een stoot uit te delen. Ik zou niet in die situatie zitten omdat de sport me veel heeft geleerd. Sport heeft ons een speciale kalmte geleerd, een speciaal geduld! Ik zou conflicten met woorden oplossen.

Voordat ik ging boksen, loste ik conflicten op met mijn vuist. Eén keer sloeg ik met voetbal een jongen in elkaar. Die kwam toen met zijn maten… Ze waren verbaasd en vroegen hem of ze waren opgeroepen om een meisje in elkaar te slaan. Zij vonden het ook vreemd. Ik heb wel vaker met meisjes gevochten, maar daar was ik sterker.

We gebruiken boksen niet om te vechten. Alles wat er gebeurd is, was daarvoor,” vertelde Lăcrămioara Perijoc aan The Road to Paris.

Annaliese Dragan, gracieus op weg naar Parijs 2024

Annaliese Drăgan, gecoacht door Maria Gârbă, heeft haar tickets voor de Olympische Spelen al weten te bemachtigen en heeft zich al gekwalificeerd voor Parijs 2024.

Ze is pas 17 jaar oud en boekte haar ticket naar Frankrijk na een 17e plaats in de individuele compoundkwalificatie eind augustus tijdens de wereldkampioenschappen ritmische gymnastiek in Valencia.

Annaliese Dragan onthulde op ProSport’s Road to Paris dat ze ’s avonds studeert als middelbare scholier in de Verenigde Staten. De cursus is online en vindt, vanwege de tijdzone, ’s avonds in Roemenië achter de computer plaats.

“Ik volg de school online in Amerika en op de een of andere manier heeft het me geholpen om de lessen ’s avonds te volgen. Ik begin om 19.00 uur en eindig na 23.00 uur. s Ochtends slaap ik meer en vanaf 11 uur heb ik training. Mijn school is online sinds 2001, er zit iets achter. Het is net een normale school, alleen doe ik het vanuit huis! Ik zit in de 12e klas, ik heb mijn BAC gedaan, er is een puntensysteem. Ik wil naar de universiteit in de Verenigde Staten en Roemenië vertegenwoordigen op de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles”, vertelde Annaliese Dragan aan ProSport.

Foto bron: ProSport


Word lid van het CANCAN Whatsapp kanaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *