Sabrina Voinea, bekroond op het Grote Atleten Gala 2023: “Ik bedank mijn moeder voor de prachtige opvoeding, ik wil haar overtreffen”.

Sabrina Voinea, bekroond op het Grote Atleten Gala 2023: “Ik bedank mijn moeder voor de prachtige opvoeding, ik wil haar overtreffen”.

Sabrina Voinea verbaasde iedereen toen ze op 16-jarige leeftijd een bronzen medaille won op de Europese kampioenschappen Artistieke Gymnastiek in Antalya, Turkije. De Roemeense atlete timmert langzaam maar zeker aan de weg naar de sterren van het mondiale turnen.

De jonge turnster is onderscheiden tijdens het Great Athletes 2023 Gala, georganiseerd door de ProSport publicatie, voor haar uitstekende prestaties in 2023, een uiterst belangrijk jaar in de aanloop naar de langverwachte Olympische Spelen van Parijs 2024.

Sabrina Voinea, onderscheiden op het Grote Atleten Gala 2023

Sabrina Voinea, de meest waardevolle turnster van Roemenië, wordt gecoacht door haar moeder, Camelia Voinea, die ook de persoon is aan wie ze de trofee opdroeg die werd uitgereikt door journalist Daniel Nazare.

De grote hoop van de Roemeense sport, geboren in Constanța, heeft ook goud gewonnen op de balk en vloer bij de wereldkampioenschappen in Doha in 2023, goud op sprong bij de Europese kampioenschappen Artistieke Gymnastiek voor junioren in 2022 en zilver in de teamfinale.

“Allereerst bedank ik mijn moeder voor al haar steun en voor het feit dat ze me zo mooi heeft opgevoed en dat ze mijn coach was en me naar dit niveau heeft gebracht en ik wil haar overtreffen”, zei een zichtbaar emotionele turnster die door Mariana Bitang en Octavian Bellu werd ontdekt in het programma “Land, land, we willen kampioenen”.

Sabrina Voinea en Camelia Voinea, zo moeder, zo dochter

Moeder en dochter Sabrina en Camelia zijn onafscheidelijk en zeggen dat hun relatie elke barrière heeft geslecht voor hun gezamenlijke droom: goud in Parijs. De 16-jarige beschouwt haar coach als een echte vriend en dit zou een groot voordeel kunnen zijn op de Olympische Spelen.

Sabrina begon met turnen omdat haar moeder haar altijd thuis liet als ze naar de training moest. De trainingszaal werd dus een mysterieuze plek voor haar, wat haar nieuwsgierigheid aanwakkerde.

De ontrafeling werd gedaan in de podcast Road to Paris.

“Mijn moeder wilde me thuis afzetten, ik wilde naar de sportschool om me aan te sluiten bij de meisjes… En ik huilde, en mijn moeder wilde me niet meenemen. Uiteindelijk kwam ik aan. Ik begon toen ik ongeveer vijfenhalf was,” bekende Sabrina.

Een gast in dezelfde studio, Camelia, Olympisch tweede in Seoul in 1988, had snel ruzie:

“Ik wilde haar niet meenemen omdat ze klein was, het is een moeilijke sport. Bovendien zou het geïnterpreteerd worden als een voordeel voor haar. Dat ik haar moeder was. Ze heeft daarna haar eigen weg gebaand en nu moet ze zichzelf bewijzen. Het verwarde me dat ik Sabrina’s moeder was.

Tegen de tijd dat mensen haar internationaal kenden, had ik het gevoel dat ik degene was die haar vooruit duwde. Ze heeft naam gemaakt en ze moet haar waarde bewijzen en een medaille halen in Parijs.”

De weg is geschreven: Sabrina Voinea, Nadia Comaneci’s nakomeling

“Ik ben erg blij voor Sabrina. Het is haar eerste internationale wedstrijd op seniorenniveau. Deze twee medailles betekenen veel voor haar. Ze heeft veel potentieel,” zei Nadia Comaneci exclusief voor ProSport.

Sabrina Voinea maakt ook deel uit van de Roemeense turnploeg. Met 12 Olympische medailles op haar naam, waaronder drie gouden, nam ze voor het laatst deel aan de Olympische Spelen in 2012, toen ze de bronzen medaille won, samen met Cătălina Ponor, Sandra Izbașa, Larisa Iordache, Diana Bulimar en Diana Chelaru.

In Parijs 2024 worden de Olympische wedstrijden gehouden in team-, individuele samengestelde en toestelevenementen voor mannen en vrouwen. Bij de mannen zijn er zes toestellen – brug, vloer, paardvoltige, polsstok, polsstok, vloer en rekstok, en bij de vrouwen zijn er vier toestellen – vloer, rekstok, ongelijke brug en polsstok.


Word lid van het CANCAN Whatsapp kanaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *