Ze verliet de Republiek Moldavië om Olympisch kampioen te worden voor Roemenië.

Ze verliet de Republiek Moldavië om Olympisch kampioen te worden voor Roemenië.

Serafima Moscalu won een bronzen medaille op de Tokyo Judo Grand Slam en kwam dichter bij de Olympische Spelen.

De dagen, maanden en jaren van opoffering en training beginnen hun vruchten af te werpen. Serafima Moscalu, een inwoonster van de Republiek Moldavië die op jonge leeftijd haar thuis verliet om haar droom na te jagen, namelijk Olympisch judokampioene worden, heeft nu het podium betreden van een grote Grand Slam, die in haar thuisland Japan wordt gehouden.

Winnares van de bronzen medaille in de -70 kg categorie na het verslaan van de Russische Madian Taimazova in de beslissende wedstrijd, heeft Serafima lang geworsteld met het gemis van haar ouders. Geboren in Balti, Republiek Moldavië, verhuisde ze als tiener naar Cluj-Napoca met de droom om steeds beter te worden en op het Olympisch podium te komen.

Ze verliet de Republiek Moldavië om Olympisch kampioen te worden voor Roemenië.

“In het begin had ik heimwee, maar ik wist waarvoor ik kwam en ik wist dat ik iets beters voor mezelf wilde en op de een of andere manier was dat mijn doel. Het was niet de gedachte aan thuis of zo. Ik bedoel dit was mijn gedachte: naar judo, naar een Olympische medaille”, zei Serafima Moscalu, Grand Slam Tokyo bronzen medaillewinnaar.

Ze ziet haar ouders meer via sociale media, omdat ze zelden thuis is: “Twee keer per jaar. De ene keer ga ik in januari en de andere keer in de zomer, maar dit jaar ben ik in ieder geval nog niet geweest. Hopelijk ga ik in december”.

Haar bondscoach, Gianina Andreica, kent haar het beste omdat ze al sinds de eerste jeugdtrainingen van Moldavië in de sportschool is: “Vanaf de eerste dag dat ze de sportschool binnenkwam realiseerden we ons dat ze kwaliteiten heeft waar we aan moeten werken. Als je ook kwaliteiten hebt en je bent ook toegewijd en je wilt het, dan komen de prestaties zeker. Mijn club en de heer Berceanu hadden een samenwerking met een club in Moldavië. De coach uit Moldavië zag in Cluj ernst en discipline en vooral continuïteit. Dat gaf hem vertrouwen. En hij zei: Als je aan wedstrijdjudo wilt doen, moet je daarheen gaan.

Ze kwam naar onze club, naar de CSM, en daar is het allemaal begonnen,” zei Gianina Andreica, coach van de Olympische damesgroep.

Ouders vrezen ernstige verwondingen

Serafima Moscalu, die als een van de grote hoopgevers van het Roemeense judo wordt beschouwd, geeft toe dat judo perfect bij haar past, ook al maakt haar moeder zich bij elke wedstrijd zorgen om haar. “Ik was een erg nerveus kind. En mijn ouders waren voor judo, ze waren er nooit tegen. Ze waren alleen tegen blessures. Het is normaal dat mijn moeder tegen me zegt dat ze niet wil dat ik me bezeer of iets raak. Maar verder had ik hun steun,” zei Serafima Moscalu.

En vaak is de angst van de moeder terecht, want Sera heeft verwondingen meegemaakt die voor de rest van de wereld hard lijken. Maar ze zegt dat niets haar ervan kan weerhouden om de tatami op te gaan: “Ik doe aan wedstrijdjudo sinds ik ongeveer 16 was, maar ik ben net als iedereen op jonge leeftijd begonnen. Maar ik kan niet zeggen dat dat judo is. Prestatiejudo, judo-judo, begint op 15-jarige leeftijd. Daar begint het harde werk. Ik heb nog steeds twee of drie vingers die niet gebroken zijn. Mijn benen zijn ook gebroken. Als je op de band traint, is dat geen probleem.”

De vierentwintigjarige Serafima heeft één droom en daar richt ze zich op dit moment alleen op: een Olympische medaille. Ze weet al hoe ze haar prestatie gaat vieren: op het strand: “Ik probeer me daar op dit moment op te richten, geen andere passies te ontwikkelen, me nergens anders op te richten, gewoon een focus te hebben, alleen op judo, om daarmee door te gaan. Om te bereiken wat ik wil bereiken. Ik heb nagedacht over hoe ik mijn medaille op de Olympische Spelen ga vieren. Heel mooi, op het strand ergens ver weg. Waarschijnlijk ga ik ergens in Azië heen. Die hebben prachtige stranden.”

Tot die tijd moeten ze zich kwalificeren voor het grote evenement in Parijs. Zowel zij als haar coach, Gianina Andreica, zeggen dat zelfs het halen van de Olympische Spelen een enorme prestatie is. “Het is heel moeilijk. Het is waarschijnlijk een van de moeilijkste dingen die je in je leven kunt doen, omdat je jezelf pusht om daar te komen,” voegde ze eraan toe.

“Op het niveau waarop judo nu is, is het heel moeilijk om gemoedsrust te hebben en achterover te leunen en te weten dat je gekwalificeerd bent. Vandaag de dag kun je gekwalificeerd zijn en na twee wedstrijden ben je uit de kwalificatie. Dus het is erg moeilijk. Ik heb altijd gezegd en zeg nog steeds: judo heeft zich ontzettend goed en prachtig ontwikkeld. We kunnen het vergelijken met veldtennis. De waarde van judo ligt op dezelfde lijn als bijvoorbeeld veldtennis. Intensiteit, atleten van hoge kwaliteit. Judo is ook qua regels en techniek erg veranderd. Er zijn wat veranderingen doorgevoerd en het is erg moeilijk om van jaar tot jaar een duidelijk doel te stellen en te zeggen: Ja, ik sta bovenaan.

Nee, je kunt nooit aan de top blijven. Zelfs de wereldkampioen kan uit de eerste ronde van een wedstrijd komen,” zei Gianina Andreica.

Won vier wedstrijden voor brons in Tokio

Op de Grand Slam van Tokio versloeg Serafima Moscalu de Russische Madian Taimazova in de beslissende medaillewedstrijd. In de eerste ronde van de wedstrijd versloeg de Roemeense de Israëlische Maya Goshen en in de ronde van 16 versloeg ze de Japanse Mayu Honda. In de kwartfinale werd ze verslagen door de Nederlandse Sanne van Dijk, die de gouden medaille won. Moscalu ging vervolgens door naar de herkansingsronde en versloeg Elvismar Rodriguez uit Venezuela om zich te plaatsen voor de bronzen medaillefinale, waar ze Taimazova versloeg.


Word lid van het CANCAN Whatsapp kanaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *