Wereldkampioen Cătălin Chirilă wilde leraar WORDEN in de kerk!

Wereldkampioen Cătălin Chirilă wilde leraar WORDEN in de kerk!

Cătălin Chirilă zal Roemenië vertegenwoordigen op de Olympische Spelen, in kaiac-canoe. De extreem religieuze atleet heeft een indrukwekkend verhaal. Als misdienaar, zoals hij zichzelf graag noemt, onthult hij dat hij heel dicht in de buurt kwam om kerkleraar te worden.

Iedereen kent wereldkampioen Cătălin Chirilă. Maar weinigen kennen zijn verhaal echt.

Als hij niet aan wedstrijdsport had gedaan, zou Cătălin hebben overwogen om de kerkelijke weg in te slaan. Toen hij klein was, ging hij met zijn oma mee naar alle diensten. Hij opende de kerk.

Wereldkampioen Cătălin Chirilă wilde kerkleraar worden

“Ik heb lang nagedacht over een carrière in de kerk omdat ik misdienaar was. En ik heb geen stap overgeslagen om geen leraar te worden,” zei Cătălin Chirilă, die zich kwalificeerde voor de Olympische Spelen in Parijs.

Cătălin Chirilă werd tijdens het ProSport 2023 Great Athletes Gala onderscheiden voor zijn uitstekende resultaten.

Sinds hij sport, neemt Cătălin een kruis met zich mee in de kano: “Naast het kruis heb ik een aantal lieve mensen die zeker bij me zijn in de boot. Zij zetten al hun kracht in om ervoor te zorgen dat ik slaag.”

Dankzij de sport ontsnapte hij ook aan het zware werk op de bouwplaats: “Ik kom uit een bescheiden gezin, mijn vader had een eervolle maar erg zware baan, hij werkte op de bouwplaats. Om eerlijk te zijn, als ik niet in de sport terecht was gekomen, was ik daar zeker naartoe gegaan.”

In Parijs mikt hij op minstens een medaille

Zes maanden voor de Olympische Spelen in Parijs heeft de wereldkampioen op de 1.000 meter kajak-kano een Spartaans trainingsregime.

Nu Cătălin zich voor de tweede keer heeft gekwalificeerd voor de grootste sportwedstrijd ter wereld, heeft hij zijn plannen voor Parijs gemaakt.

Het is de ultieme wedstrijd en elke atleet moet zijn best doen om daar te komen, zo goed mogelijk trainen en dan daar strijden voor de mooiste medaille. Mijn staf en ik zijn vastbesloten om terug te komen met ten minste één medaille – Cătălin Chirilă

Elke woensdag wordt hij ziek tijdens de training

Kaiac-kanoën, de sport die Cătălin sinds zijn 14e beoefent, is extreem zwaar en het woord dat het karakteriseert is pijn: “Er is veel pijn, ik noem het een aangename pijn. Ik ga graag naar die pijn toe, want ik weet dat als het moeilijk voor me is in de training, het zeker makkelijker zal zijn in de wedstrijd.”

Er is één dag per week die de atleet, als hij kon, van zijn kalender zou wissen: “Woensdag is mijn zwaarste trainingsdag, die ik me zal herinneren tot ik stop met de sport. We hebben een aantal 250m herhalingen, 6 250m herhalingen om precies te zijn, waar veel atleten hun carrière willen beëindigen op het ponton.”

Catalin zegt dat bijna alle trainingen van woensdag met pijn gaan. “Ik voel me ziek, de conditie is niet erg prettig. Elke keer, na de eerste 250 meter, begint het slechte humeur, en na 5-10 minuten gaat dat slechte deel weg, maar de volgende 250 meter gebeurt hetzelfde,” zei hij.

De kanovaarder is het aantal kilometers dat hij in de winter op de fiets aflegt en de tonnen die hij tilt tijdens zijn trainingen in de sportschool kwijtgeraakt: “In de winter trappen we ergens tussen de 47, 50 kilometer. In de sportschool til ik tonnen, ik heb het niet uitgerekend, maar ik denk dat ik gek zou worden.”

Als het op wedstrijden aankomt, haalt de wereldkampioen opgelucht adem: “Ik heb vaak het gevoel dat wat ik doe als onderdeel van mijn dagelijkse routine niet te vergelijken is met wat ik doe in wedstrijden. We trainen één keer per dag voor de wedstrijden, we slijpen de diamant en tijdens de wedstrijden gaat het allemaal heel snel.”

Emoties hoorden het volkslied niet

In de afgelopen 2 jaar heeft Cătălin Chirilă uitstekende prestaties geleverd voor Roemenië in het kajakken. In 2022, op de Wereldkampioenschappen in Canada, won de atleet de gouden medaille op de 1000 meter kano en de zilveren medaille op de 500 meter: “In Halifax ervoer ik totaal andere gevoelens dan wat ik eerder had ervaren. Het was een extreem ontspannen race en ik denk dat door de zeer goede training en voorbereiding, ik in staat was om heel ontspannen tegenover mijn tegenstanders te staan, laten we zeggen dat ik met ze speelde.”

Toen hij in Canada op de hoogste trede van het podium stapte, hoorde hij het volkslied niet: “Er waren erg diepe emoties. Afgezien van het feit dat ik het volkslied niet goed kon horen, en niet vanwege een technisch mankement, waren de emoties gewoon zo groot dat ik het gevoel had dat ik het podium beklom.”

Cătălin zegt dat wanneer het volkslied wordt gezongen, al zijn gevoelens bij hem naar boven komen: “Ik zou eerlijk gezegd niet in woorden kunnen beschrijven wat ik daar voel, maar ik kan alleen maar denken aan het gevoel van voldoening. Voldoening van de moeite die ik er een jaar lang in heb gestoken. Er gaat veel hard werk in een training en ik ben een workaholic. Ik zeg graag dat ik wereldkampioen ben geworden door hard te werken, niet door talent, en ik ben van plan om op hetzelfde tempo door te gaan tot de Olympische Spelen en ik ben van plan om door hard te werken een schitterende medaille te winnen.”

In 2022 is Cătălin ook Europees gouden medaillewinnaar op de 1000m enkelspannen en Europees zilveren medaillewinnaar op de 500m, en in 2021 won hij Europees brons op de 1000m en 500m. Dit jaar, op de Wereldkampioenschappen in Duisburg, Duitsland, werd hij wereldkampioen op de 500m single kano en vice-kampioen op de 1000m. Deze laatste medaille kwalificeerde hem ook voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs.


Word lid van het CANCAN Whatsapp kanaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *