Hij schreef basketbalgeschiedenis, maar zijn dochter koos een andere sport en droomt ervan om in Italië te spelen

Hij schreef basketbalgeschiedenis, maar zijn dochter koos een andere sport en droomt ervan om in Italië te spelen

De dochter van voormalig international Cătălin Burlacu was een van de 80 kinderen die aanwezig waren op het Baby Volleyball Festival.

Hij schreef geschiedenis voor Roemenië met basketbal en speelde honderden wedstrijden voor het nationale team, maar zijn dochter koos voor een andere sport. Voormalig international Cătălin Burlacu was een van de opgewonden ouders die naar hun kleintjes kwamen kijken tijdens hun eerste officiële actie: Baby Volleybal Festival.

Sofia, de 9-jarige dochter van de voormalige basketbalspeelster, voelde zich van jongs af aan aangetrokken tot volleybal. Ze zegt dat ze het bij basketbal niet leuk vond om de bal in de basket te moeten gooien, terwijl ze bij volleybal een heel veld heeft om op te schieten.

Hij schreef basketbalgeschiedenis, zijn dochter wil volleyballen

“Ik volleybal al drieënhalf jaar en nu ben ik 9. Ik vind volleybal leuker dan basketbal. Ik vind volleybal leuker dan basketbal. Ik vind volleybal leuker omdat het geen basketbal is en je niet op de hoepel hoeft te schieten. Het volleybalveld is groot en het is makkelijk voor mij,” zegt Sofia Burlacu, 9 jaar en speelster van Baby Volleybal.

Cătălin Burlacu gaf toe dat volleybal Sofia’s keuze was en dat hij en zijn vrouw haar op geen enkele manier hebben beïnvloed: “De passie ligt bij Sofia, niet bij mij, maar we steunen alle kinderen die we hebben. We hebben er drie, twee doen aan basketbal en zij doet aan volleybal. Ze is gewoon door passie aan volleybal gaan doen. Ze hebben bijna elke sport gedaan en ze hebben elk hun eigen sport gekozen.”

Cătălin, een speler die talloze titels in binnen- en buitenland heeft gewonnen met basketbal, geeft toe dat hij op de leeftijd van zijn dochter een andere sport beoefende. Hij speelde voetbal en stapte pas over op basketbal toen hij 14 was, nadat hij heel dicht bij rugby was gekomen: “Ik begon met voetbal tot mijn 14e, toen stapte ik over op basketbal. Ik dacht niet aan volleybal. Toen ik op mijn 14e klaar was met voetbal, kwam er een leraar om me te halen voor rugby en één voor basketbal. En zo kwam ik bij basketbal terecht.”

Sofia Burlacu droomt van spelen in Italië

Sofia, lid van de club Activ Ploiesti, zet net haar eerste stappen in basketbal, maar ze heeft al grote dromen: ze wil in Italië spelen, waar haar vader ook basketbalde voor Avellino. “Ik was aan het volleyballen met mijn tante en mijn vader zei dat ik moest gaan volleyballen. Ik doe drie trainingen per week. Ik wil er meer doen. Ik vind volleybal leuk. Ik wil naar Italië”, voegde Sofia eraan toe.

Cătălin Burlacu beschouwt zichzelf nog niet als een ouder van een atleet, omdat, zegt hij, wedstrijdsport op latere leeftijd begint. Nu is het allemaal net een spelletje, waarbij kinderen moeten uitzoeken of ze het leuk vinden of niet.

“Het is waarschijnlijk moeilijk om een ouder van een atleet te zijn, waarschijnlijk zullen de emoties hetzelfde zijn wanneer hij op een groot niveau gaat meedoen. Ik kan niet van tevoren zeggen wat en hoe het zal zijn, maar ik ben blij dat Sofia in een zeer georganiseerde en gezonde omgeving is. Ik denk niet dat beide sporten moeilijk zijn. Eigenlijk is het een routine, een baan, die je met plezier moet doen. Ze hebben nog niet het prestatieniveau bereikt. Ze doen het allemaal met passie, ze bewegen allemaal. We moeten ons ervan bewust zijn dat sport veel moeilijker is dan het lijkt. Nu is het een spel, mini-volleybal, mini-basketbal, alles is als een feest, als een viering. En het heeft hen echt aangegrepen. Ze zitten in een constante teamaanpassing en teamhiërarchie en ze begrijpen het heel goed. Ondertussen leren ze ook de juiste technieken,” zei de voormalige basketbalinternational.

Twee speciale gasten uit Nederland op het Baby Volleybal Festival

Sofia Burlacu was slechts één van de 80 kinderen in de leeftijd van 7 tot 9 jaar die deelnamen aan het Baby Volleyball Festival. De voorzitter van de Roemeense Volleybal Federatie, Adin Cojocaru, zegt dat het belangrijkste doel is om jongeren spelenderwijs verliefd te maken op volleybal.

Het is een activiteit die geen enkele federatie zou mogen missen, want uiteindelijk moet je dit spel op de een of andere manier promoten bij kinderen, en wat wij willen doen en waar we mee begonnen zijn is om kinderen in een speeltuin volleybal te laten spelen. Op deze editie zijn er kinderen tussen 7 en 9 jaar oud. Er zijn 80 kinderen, er zijn hier 10 teams, 8 kinderen elk met hun coaches – Adin Cojocaru, voorzitter van de Roemeense Volleybal Federatie.

De coaches van de 10 deelnemende teams kregen advies van de grondleggers van babyvolleybal, de Nederlanders Adrie Noij en Rudi Kun-Kuti, die speciale gasten waren van de Roemeense Volleybal Federatie. “We hebben gasten uit Nederland, Adrie Noij en Rudi Kun-Kuti, die deze manieren van spelenderwijs volleybal leren al sinds 1990 in Nederland promoten. Met veel resultaat. We denken dat het fantastisch is om te komen en te delen met de kinderen, met de Roemeense coaches, gewoon om op de een of andere manier meer dingen te leren voor de toekomst op deze leeftijd. Ze kunnen ons wat video’s geven om aan de coaches te geven. En als we de stap kunnen zetten om elk jaar een soort volleybalfestival te organiseren met ten minste drie tot vier bijeenkomsten en de bijeenkomst van de federatie in december als laatste, dan zouden we op de een of andere manier kunnen zeggen dat we deze manieren van spelen kunnen implementeren waardoor het volleybalspel wordt aangeleerd”, kondigde Adin Cojocaru aan.


Word lid van het GANDUL Whatsapp kanaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *