Van het modellenpodium tot het Roemeense volleybalgala

Van het modellenpodium tot het Roemeense volleybalgala

Ioana Hododi vormde samen met Ioana Miu het beachvolleybalteam van het jaar.

Een van de beste jaren van het Roemeense volleybal werd afgesloten met een gala-avond, waarin de Roemeense volleybalbond zowel degenen beloonde die geschiedenis schreven in 2023 als degenen die gouden pagina’s schreven in het verleden van deze sport. Ze haalden allemaal herinneringen op, herbeleefden de emoties van de hoogtepunten van dit seizoen, maar maakten ook plannen voor volgend jaar, een beslissend jaar voor de terugkeer van Roemenië naar een wereldkampioenschap.

Voor het eerst werd ook uitmuntendheid in beachvolleybal bekroond op het Roemeense Volleybal Gala. De keuze van het beste damesteam was geen verrassing, met Ioana Miu en Ioana Hododi die dit seizoen domineerden. Stijlvol en elegant waren ze de attractie van de avond. Met een paar jaar ervaring als model voelde Ioana Hododi zich helemaal thuis op het podium.

Van het modellenpodium op het Roemeense Volleybal Gala

“Ik voelde me alsof ik op het podium stond, echt goed. Ik was niet zenuwachtig omdat ik niet hoefde te praten. Modellenwerk doe ik alleen als ik tijd heb, voor een presentatie, een shoot, het hangt ervan af”, zei Ioana Hododi, lid van het beste vrouwen beachvolleybalteam van 2023.

Haar partner, Ioana Miu, gaf toe dat ze make-up droeg in een professionele salon voor het gala. Ze heeft een spannende vakantie voor de boeg, want deze maand hoort ze of ze is toegelaten tot de beroemde Stanford University in Californië: “Helaas kan ik mijn make-up niet zo professioneel doen, maar voor dit soort evenementen moet je naar professionals gaan, dus ik heb mijn make-up bij een salon gedaan. Ik heb me bij één college, Stanford, voor een vroege beslissing aangemeld en het antwoord komt nu, in december. Als het antwoord negatief is – hopelijk niet – kan ik in januari opnieuw een aanvraag indienen.”

Ongeacht het antwoord zal Ioana Miu deze winter meedoen aan sneeuwvolleybal. In het verleden heeft ze ook in min 14 graden Celsius gespeeld: “Het is moeilijker om sneeuw te schoppen dan zand te regelen, veel moeilijker. Ik heb bij min 14 graden gespeeld. Het was echt klote, maar op een gegeven moment wen je aan de temperatuur omdat we voor de wedstrijd heel goed opwarmden en de kou niet meer voelden.”

Roemeense beste volleybalster maakt indruk in België

Alexandru Rață is voor het eerst in zijn carrière uitgeroepen tot volleybalspeler van het jaar 2023. Hij kwam speciaal uit België, waar hij topscorer van het kampioenschap is, en zegt dat het een totaal nieuwe ervaring is vergeleken met die in Roemenië, waar hij drie kampioenstitels won met Arcada Galati.

“Het is moeilijk, nu zit ik in een andere positie daar, als starter, als verschilmaker kan ik zeggen en er worden dingen van me verwacht, ook al is het niet de grootste club. Het is een beetje anders. Het is evenwichtiger. Het zijn zeer georganiseerde teams,” zei Alexandru Rață.

Hij komt oorspronkelijk uit Suceava en herinnert zich zijn begin met volleybal, waar hij met een paar vrienden naartoe ging. Hij geeft toe dat zijn gedachten toen bij voetbal waren.

Professor Tudor Orășanu uit Suceava kwam naar de klas en legde ons zijn voorstel voor om deel te nemen aan initiatietraining. Als kind dacht ik aan iets anders, voetbal, iets anders. Een paar vrienden van me gingen en ik zei dat ik ook moest gaan. Ik deed het best goed en ze zagen iets in me. Ik zal altijd dankbaar zijn voor alles – Alexandru Rață, de beste Roemeense volleyballer van 2023

Ook al is het zijn eerste ervaring in het buitenland, Alex brengt Kerstmis door in Roemenië met zijn familie. Hij denkt met liefde terug aan zijn kindertijd, toen hij met vrienden kerstliederen ging zingen. “Ik ging altijd trick-or-treating met vrienden, maar niet elke keer. Het hing ervan af hoe we ons op dat moment organiseerden, op die manier waren we spontaner. Ik breng Kerstmis door bij mijn familie in Roemenië en ik blijf bij mijn dierbaren”, zei Alexandru Rață.

Rață, die nu een ster is in België, geeft toe dat hij ervan droomt om in Italië of Polen te spelen, de competities die hij als de sterkste van Europa beschouwt: “Ik zou graag in twee competities spelen, in Polen en Italië, want volgens mij fluctueren ze heel erg, het ene jaar lijkt het alsof de competitie van Polen sterker is, het andere jaar die van Italië. In deze twee zou het geweldig voor me zijn als ik het zou redden. Mijn collega’s Adi Aciobăniței en Dani Chițigoi zijn al in Polen aangekomen. Ik volg ze, we zijn vrienden en ik praat met ze. Het kampioenschap is erg sterk en je moet 100% geven in elke wedstrijd, dat kan je alleen maar pluspunten opleveren en je een betere speler maken.”

Zoals Adin Cojocaru, voorzitter van de Roemeense Volleybal Federatie, uitlegde, werd de “explosie” van Alex Rață in het Roemeense volleybal door alle specialisten verwacht. “We verwachtten het al sinds we hem zagen tijdens het kampioenschap in Galati. Mensen wachtten op hem. Er werden voorbeelden gegeven van Dej, toen hij destijds het verschil maakte, hij was nog een kind toen hij 19 was. Dus iedereen verwachtte een knaller. We zijn blij en wensen meer en meer voor deze jongen, die een geweldige jongen is. En goed en als atleet met buitengewone kwaliteiten en een fantastisch verlangen om beter te worden en op de een of andere manier het hoge net te domineren,” zei Adin Cojocaru.

Roemenië is in juli gastheer van het Europees kampioenschap voor vrouwen onder 18 jaar in Blaj.

Tijdens het Roemeense Volleybal Gala deed de voorzitter van de Roemeense Volleybal Federatie, Adin Cojocaru, een zeer grote aankondiging voor de sport: Roemenië zal in juli 2024 een van de twee gastheren zijn van het eindtoernooi van het Europees Kampioenschap voor vrouwen onder 18 jaar! Het zal plaatsvinden in Blaj, inclusief de finales die in ons land gepland staan.

“Toen Cyprus aankondigde dat het niet langer gastheer kon zijn van het eindtoernooi, werd ons gevraagd of we gastheer wilden zijn van deze Europese competitie, waarin Roemenië gastheer zal zijn tot aan de finale! We bespraken dit met de NSA, de Raad van Bestuur en de sponsors om ons heen en dit positieve antwoord was geboren. Hierna gaf de CEV ons ook een mooie presentatie, dat er echt geweldige dingen gebeuren in Roemenië en dat het management van de FRV op de een of andere manier gericht is op de ontwikkeling van sportwaarden. We grepen deze kans en in 2021, 2023 en 2024, tijdens ons mandaat, werden er drie Europese competities georganiseerd in Roemenië”, voegde Adin Cojocaru toe.

De belangrijkste prijzen uitgereikt op het Roemeense Volleybal Gala

Volleybalspeler van het jaar 2023 – Alexandru Rață (Tectum Achel, België)
Volleybalspeelster van het jaar 2023 – Adelina Budăi-Ungureanu (Pallavolo Pinerolo, Italië)
Coach van het jaar 2023 – Sergiu Stancu, Roemenië coach en Arcade Galati coach
Prestatie van het jaar 2023 – Gheorghe Cretu, Slovenië coach, bronzen medaillewinnaar op het Europees Kampioenschap
Meest waardevolle dames beachvolleybalteam – Ioana Miu/ Ioana Hododi
Meest Waardevolle Mannen Beachvolleybal Team – Bogdan Bratosin/ Valentin Hupoiu
Beach Volleybal Coach van het Jaar – Răzvan Ifrim
De beste juniorclub in 2023 – Dinamo Boekarest
Beste juniorclub in 2023 – CTF Mihai I Boekarest
Beste coach van junioren – Adrian Radu (Dinamo)
Beste junior coach – Victor Lazăr (LAPI Dej)


Word lid van het GANDUL Whatsapp kanaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *