Zij zijn de Helden van de Special Olympics. “Ik ben blij dat meer dan een kwart van de medailles door ons zijn gebracht”

Zij zijn de Helden van de Special Olympics. “Ik ben blij dat meer dan een kwart van de medailles door ons zijn gebracht”

60 jongeren met speciale behoeften namen deel aan de laatste nationale wedstrijd van dit jaar, de Nationale Gymnastiek Competitie. Gadegeslagen door ouders en coaches deden de atleten mee aan verschillende onderdelen en ontvingen ze medailles, diploma’s en vakantiegeschenken.

Sport verenigt jongeren met speciale behoeften! 60 atleten met een handicap uit verschillende Roemeense steden namen deel aan de Nationale Gymnastiek Competitie, de laatste competitie die gepland staat voor 2023.

Antoanela Oltean is al lange tijd coach in artistieke gymnastiek en sinds 2004 heeft ze haar roeping ontdekt voor atleten met speciale behoeften.

Zij zijn de Helden van de Special Olympics

“Dankzij een cursus georganiseerd door Special Olympics Roemenië raakte ik helemaal weg van deze discipline en van deze geweldige kinderen en ik zei waarom niet, ik probeerde het, ik slaagde en hier ben ik”, zei Antoanela Oltean, coach van de Arena Constanta Sport Club Vereniging.

Op de wedstrijd in Boekarest kwam Antoanela Oltean met haar team uit Constanta, bestaande uit 11 atleten, 6 meisjes en 5 jongens. Thea is 18 en beoefent twee sporten, turnen en basketbal.

“Ik vind basketbal met Thea en turnen leuk. Antonela is getalenteerd en mooi en ik kan goed met haar opschieten”, zei Thea Geantă, atlete van de Arena Constanta Sport Club Vereniging.

Ze kwamen terug met medailles van de Wereldspelen in Berlijn

Gabriel Popescu is PhD Professor bij UNEFS en degene die de Special Olympics activiteit in Roemenië coördineert sinds 2004: “Ik had de eer om afgevaardigd te worden door Special Olympics Roemenië om naar een Euro-Aziatische bijeenkomst te gaan voor de ontwikkeling van het Olympisch systeem in Europa en Azië en sindsdien heb ik de beslissing genomen om het Special Olympics artistiek gymnastieksysteem in Roemenië te ontwikkelen”.

Gabriel Popescu geeft toe dat het werken met atleten met speciale behoeften niet gemakkelijk is, maar wel heel leuk. “Het werk is aan de ene kant heel moeilijk, maar aan de andere kant is het ook heel leuk, omdat we deze mensen met speciale behoeften kunnen helpen,” zegt Gabriel Popescu, Special Olympics coördinator in Roemenië.

Atleten met een handicap winnen niet alleen medailles in Roemenië, maar ook bij internationale wedstrijden. “Dit jaar was de 20e verjaardag van de Special Olympics in Roemenië en we hebben 220 medailles gewonnen. Ik ben blij dat meer dan een kwart van de medailles door ons is gewonnen”, voegde Gabriel Popescu toe.

Antoanela Oltean nam met de atleten die zij begeleidt deel aan twee edities van de Wereldspelen, in 2007 in Shanghai met 4 atleten en dit jaar in Berlijn met twee atleten. Elke keer kwam de Roemeense delegatie terug met medailles: “Dit jaar wonnen we medailles met Raluca Păun, 3 bronzen medailles in individuele samenstelling, balk en vloer, en met Dana Gheorghișor, nog eens 3”.

UNEFS organiseerde de Nationale Gymnastiek Competitie

Het laatste Special Olympics Nationaal Gymnastiek Kampioenschap werd georganiseerd door de Nationale Universiteit voor Lichamelijke Opvoeding en Sport, Boekarest. Het evenement werd georganiseerd met de steun van The Golisano Foundation en de decaan van de Lions Club Boekarest.

De atleten die bij de wedstrijd aanwezig waren, kwamen van Club Arena Constanta Association, Down Plus Association Boekarest, Hoffnung Romania Association, Down Syndrome Association Boekarest, CSEI “Alexandru Roșca” Piatra Neamț, Mână de lucru Foundation en Alternativa 2003 Boekarest. De aanwezige jongeren ontvingen medailles, diploma’s en vakantiegeschenken.


Word lid van het GANDUL Whatsapp kanaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *