Simona Halep, interview in de Franse pers: Team Mouratoglou vernietigde 25 jaar van mijn carrière / Wat ze zegt over haar TERUGTREKKING uit het tennis

Simona Halep, interview in de Franse pers: Team Mouratoglou vernietigde 25 jaar van mijn carrière / Wat ze zegt over haar TERUGTREKKING uit het tennis

Simona Halep, voor vier jaar geschorst na het dopingschandaal, houdt haar onschuld vol in een interview met de Franse publicatie Paris Match.

Journalist Alexandre Ferret sprak uitgebreid met Simona Halep, die sinds oktober 2022 gedwongen rust neemt na een positieve dopingtest voor de stof Roxadustat. In haar verdediging zegt ze dat ze collageen nam dat, gezien de lage geregistreerde doses, besmet zou zijn geweest met de verboden stof.

De ironie is ook dat toxicologie-experts het eens zijn met deze hypothese. In februari zal de Roemeense kampioene de definitieve uitspraak van het Hof van Arbitrage voor de Sport vernemen.

SpuiQ doet verslag van het volledige interview met de Roemeense sportster voor de Franse publicatie Paris Match.

“Ik ben de enige die de hoogste prijs betaalt: 25 jaar van mijn carrière vernietigd!”

Paris Match: Je kreeg een schorsing van vier jaar omdat je positief testte op het gebruik van Roxadustat. Hoe kon dit gebeuren?

Simona Halep: Mijn team raadde me aan om een voedingssupplement, collageen, te nemen. Ik volgde hun advies op en het bleek dat dat collageen besmet was met Roxadustat. De fout kwam van het lab waarvan het voedingssupplement besmet was met een dopingstof die er niet in had mogen zitten.

Je had er nog steeds baat bij kunnen hebben…

Het niveau dat op 29 augustus 2022 in mijn urine werd gevonden, is te laag om mijn opbrengst te verbeteren. Vooral omdat Roxadustat op de dag van die test niet te zien is in het bloedonderzoek. Drie dagen eerder, op 26 augustus, waren de bloed- en urinetesten even negatief en kwamen ze nooit positief terug. Er bestaat geen twijfel over de besmetting en dat is wat we in de rechtszaal hebben aangevoerd.

Heb je ooit eerder collageen gebruikt?

Nee. Het was mijn eerste keer en ik wist niet welk merk mijn team had gekozen.

Is het alleen de schuld van het team?

Een professionele atlete omringt zich met mensen die voor haar en haar gezondheid moeten zorgen en haar beter moeten laten presteren. Ik heb altijd volledig vertrouwen gehad in de mensen met wie ik werk. Prestatieatleten doen deze controles niet.

Je begon in april 2022 te werken met Patrick Mouratoglou en vier maanden later testte je positief. Afgelopen november bracht hij een video uit waarin hij uitlegde dat hij de bedenker was van dit collageenvoorstel en dat hij de verantwoordelijkheid nam voor de situatie die je doormaakt. Neem je het hem kwalijk?

Ik weet zeker dat het niet opzettelijk was en ik ben dankbaar dat hij toegeeft dat de fout bij hem en zijn team lag. Ja, zij zijn degenen die me dit voedingssupplement hebben gegeven. En voor die fout – hun fout – ben ik de enige die de ultieme prijs betaalt: vijfentwintig jaar van mijn carrière vernietigd!

Heb je nog steeds contact met Patrick Mouratoglou?

We hebben al een paar maanden geen rechtstreeks contact meer. Ik train sinds vorig jaar niet meer op de Mouratoglou Academy. We werken niet meer samen.

Patrick Mouratoglou, harde reactie na schorsing Simone Halep:
Foto bron: Profimedia

“Ik geloof in gerechtigheid en ik ben niet van plan om op te geven”

Talrijke onderzoeken tonen aan dat een groot deel van de voedingssupplementen verontreinigd is met verboden stoffen en een risico op doping vormt.

Ik wist dit niet en het doet je zeker afvragen! Het risico is te groot. We hebben geen draagbare laboratoria om de voedingssupplementen te testen die we het hele jaar door gebruiken.

Ervan uitgaande dat u een gunstig resultaat krijgt. Blijft u dan dit soort voedingssupplementen gebruiken?

Het was de eerste keer dat ik collageen nam en ik zal het nooit meer nemen! Tot die tijd gebruikte ik alleen minerale zouten en vitamines in kleine hoeveelheden.

Je laatste wedstrijd was in de eerste ronde van de US Open op 29 augustus 2022, toen je positief testte op Roxadustat. Heb je sindsdien nog andere testen gedaan?

Absoluut. Na de voorlopige schorsing in september 2022 bleef ik getest worden, ongeveer om de tien dagen. Daarna geleidelijk steeds minder vaak. Mijn laatste drugstest was denk ik in april of mei. Ik ben echter wel verplicht om mijn verblijfplaats te melden. Ik moet de controle-instanties laten weten waar ik ben, zodat ze onaangekondigd tests kunnen uitvoeren. Dat doe ik graag.

Wat is je gemoedstoestand nu?

Deze periode is erg ingewikkeld. Ik vecht al meer dan een jaar om mijn eer te verdedigen. Ik ben onschuldig. Ik geloof in gerechtigheid en ik zal niet opgeven.

Fysiek, hoe gaat het nu met je?

Ik blijf trainen en bereid me voor op mijn terugkeer op het veld. Op dit moment heb ik geen team, dus ik train alleen in Boekarest. Het is moeilijk om motivatie te vinden als je geen sportperspectief hebt en niet weet wat de toekomst brengt.

“Degenen die mij kennen, weten dat ik de waarden van tennis niet heb verraden”.

Om je emoties te beheersen toen je op tournee was, werd je begeleid door een psycholoog. Sprak je met hem tijdens deze periode?

We hebben nog steeds contact en hij helpt me om rustig te blijven en mijn angsten te beheersen. In het algemeen is praten met iemand altijd goed. Het stelt je in staat om wat lichter te worden, om te leren accepteren, ook al is dat in mijn geval moeilijk omdat ik het slachtoffer ben van onrecht. Aan de andere kant weet ik dat ik niets verkeerd heb gedaan en dat ik mezelf niets te verwijten heb. Door de dingen op deze manier te bekijken, kom ik van mijn slapeloosheid af.

Net als Ilie Nastase of Nadia Comaneci ben je een ster in Roemenië, waar meer dan 15.000 mensen bijeenkwamen in de Nationale Arena in Boekarest na je Roland-Garros-titel in 2018. Hoe werd de aankondiging van je schorsing daar ontvangen?

Niemand geeft mij ergens de schuld van. Mensen steunen me meer dan ik me had kunnen voorstellen. Ik heb duizenden bemoedigende berichten ontvangen van mensen die hopen me snel weer op het veld te zien. Ik voel dat ze achter me staan in dit gevecht voor de waarheid. Ze geloven geen seconde dat ik iets verkeerd zou kunnen hebben gedaan. Het betekent veel voor me, net als de steunbetuigingen van mijn voormalige tegenstanders. Het is het mooiste voor mij! Het laat zien dat degenen die mij kennen weten dat ik de waarden van tennis niet heb verraden. Ik heb de sport mijn hele leven gerespecteerd.

Je hebt veel gegeven voor de sport. Je hebt zelfs een borstverkleining ondergaan om rugpijn te beperken, een beslissing die werd ingegeven door je sportieve doelen. In ruil daarvoor heeft tennis je roem, succes en geld gebracht. Neemt het nu allemaal terug?

Nee. Het is waar dat ik mijn jeugd, mijn adolescentie en mijn leven aan tennis heb gewijd. Ook al zag ik niet veel van mijn vrienden toen ik jong was, het gaf me meer terug dan ik me had kunnen voorstellen. De huidige periode is de moeilijkste van mijn hele carrière, maar ik heb geen negatieve gevoelens. Tennis is mijn hele leven en zal dat altijd blijven.

Je won de junior Roland Garros in 2008. Tien jaar later won je je eerste Grand Slam-titel. Deze zomer worden daar de Olympische Spelen gehouden. Denk je erover na?

Absoluut. Er is een kleine kans dat ik mee kan doen, dus ik geloof erin en ik zal er alles voor doen. Op mijn 32e is het ook wat me op de been houdt. Maar dit ligt niet alleen aan mij. Hoe dan ook, wat er ook gebeurt, ik zal er zijn. In het ergste geval als toeschouwer, want het zal magisch zijn. Ik hou van Parijs, het is een stad waar ik me, naast mijn sportieve succes, goed voel. Ik heb er altijd graag rondgelopen. Ik hou van de architectuur, de mensen en de energie die deze stad uitstraalt.

Als je schorsing doorloopt tot februari volgend jaar, ga je dan voorgoed met pensioen of overweeg je een terugkeer in 2026?

Ik denk liever niet aan het ergste scenario. Dat zou een ramp zijn. Vooral omdat ik, als de sanctie wordt gehandhaafd, niet kan weten wat er de komende drie jaar zal gebeuren, hoe mijn lichaam zal evolueren. Mijn droom is om terug te komen, ongeacht mijn leeftijd. Eén ding is zeker: ik wil zelf kiezen hoe mijn carrière eindigt en ik wil mijn spelersleven nergens anders beëindigen dan op het veld. Ik denk dat ik het verdien, gezien het werk dat ik er al die jaren in heb gestoken.


Word lid van het GANDUL Whatsapp kanaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *