Drie keer een vrouw! Het verhaal van een wereldkampioene judo

Drie keer een vrouw! Het verhaal van een wereldkampioene judo

Alina Cheru, wereldkampioene Ju no Kata, is ook judocoach en moeder van een 11-jarig meisje. Alina begon 30 jaar geleden met wedstrijdsport en sinds 2009 doet ze samen met Alina Zaharia aan Kata, het demonstratie onderdeel van judo. De twee vriendinnen zijn 11-voudig Europees kampioen op rij en zijn onlangs uit Abu Dhabi teruggekeerd met wereldbrons.

Alina Cheru en Alina Zaharia zijn de Roemeense wereldkampioenen in Kata judo, het demonstratie onderdeel van judo met vooraf vastgestelde bewegingen die alle atleten hetzelfde doen. De meisjes keerden terug met bronzen medailles van de laatste wereldkampioenschappen waaraan ze deelnamen, in Abu Dhabi.

“Het pakte goed uit, hoewel we graag een hogere plaats hadden gezien, maar het is goed,” zei Alina Cheru, wereldkampioene judo Kata.

Het verhaal van een wereldkampioen judo

Naast 30 jaar wedstrijdsport is Alina ook judocoach en moeder van een 11-jarige dochter. “Sinds 2017 coach ik atleten, kinderen. Het is niet moeilijk, ik hou van kinderen, ik denk dat ik daarom coach ben geworden. Met de kleintjes moet je voorzichtiger zijn”, zei Alina Cheru.

Hoewel ze graag had gewild dat haar kleine meid judo zou beoefenen, koos ze ervoor om naar AcroDance te gaan: “Ze kwam naar mijn sportschool, maar toen ze moest stoppen met me mama te noemen, vond ze dat vreemd en zei dat ze niet kon blijven en me geen mama kon noemen, en toen ze zag dat ik met andere kinderen speelde, zei ze dat ze dat niet wilde”.

Als ze weg is voor wedstrijden en trainingen, is het haar man die voor de baby en het huis zorgt: “Hij is de persoon op wie ik vertrouw, hij is ook de persoon die me begrijpt en de kleine meid begrijpt dat ik naar wedstrijden moet. Ze is gewend aan wat ik doe.”

Ze zijn 11 opeenvolgende Europese kampioenen

Alina Cheru en Alin Zaharia zijn al jaren bevriend, maar ontmoeten elkaar alleen voor grote wedstrijden. De eerste woont in Pitesti en de tweede in Dubai.

“Elke keer dat we elkaar ontmoeten en trainingskampen hebben voor grote wedstrijden, blijven we 3, 4 misschien zelfs 5 uur in de sportschool zonder naar buiten te gaan”, voegde ze eraan toe.

De atleten begonnen met Kata in 2009 en zijn 11 opeenvolgende Europese kampioenen in Ju no Kata. Alina Cheru geeft toe dat het in het begin niet zo goed ging: “De een ging rechts, de ander links… Aanvankelijk begonnen we met het leren van video’s en toen kwamen we langzaam, langzaam in contact met een coach die ons heeft geholpen om zo ver te komen.”

Hij is enthousiast voor zijn atleten

Alina zou niet kunnen kiezen tussen atlete en coach zijn. “Beide zijn even mooi en geven je een onbeschrijfelijke ervaring. Als je op de tatami staat heb je je eigen emoties, als je met de kleintjes meedoet heb je emoties voor de kinderen. Als ze medailles halen, ben ik heel erg blij. Ik ben net zo blij als wanneer Alina en ik medailles winnen,” zei de judoka.

Als ze met haar atleten bij wedstrijden is, geeft Alina toe dat ze erg nerveus wordt: “Ik wil zo graag dat ze winnen! Ik kan mijn emoties nauwelijks bedwingen, maar ik laat ze niet merken. Het is teleurstellend als een kind zo hard werkt en de medaille niet haalt.”

Ze werden wereldkampioen in Craiova

Alina Zaharia en Alina Cheru zijn in 2022 wereldkampioen geworden op het wereldkampioenschap in Craiova. Ze worden gecoacht door Iulin Surlă.

Het Judo Kata evenement behoudt een aantal technieken die niet zijn toegestaan in competitie of in randori, waaronder stoten, trappen en het gebruik van het katana apparaat en andere wapens. Kata-studie begint meestal rond de groene band.

De meest voorkomende judo Kata studie is Nege-no-Kata, die bestaat uit 15 werptechnieken. Kateme-no-Kata bestaat uit houdtechnieken, trappen en gewrichtssloten.

Kime-no-Kata is een lang Kata dat bestaat uit zelfverdedigingstechnieken tegen zowel ongewapende aanvallen als aanvallen met zwaarden en messen.


Word lid van het GANDUL Whatsapp kanaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *