2024, de Olympische Spelen, de EURO en de fans. EDITORIAAL

2024, de Olympische Spelen, de EURO en de fans. EDITORIAAL

Het komende jaar belooft een intensief sportjaar te worden voor de Roemenen en Roemenië. Chronologisch gezien hebben we EURO 2024 en de Olympische Spelen. Het nationale team staat op het eindtoernooi nadat de fans acht jaar lang naar anderen op tv hebben gekeken. Vanaf half juni kunnen supporters het driekleurige team live aanmoedigen. In juli, op de 14e, eindigt het Europees Kampioenschap en kort daarna, op de 26e, beginnen de Olympische Spelen.

Het is de “koningin” die om de vier jaar komt. Dit is waar de besten naartoe gaan. Vergeet ze niet, de Roemeense atleten, zodra Edi Iordănescu en zijn team klaar zijn met de Europese kampioenschappen. Het is ook tijd voor vakantie! Vergeet David, Vlad, Ancuța, Simona, Lăcrămioara, Delvine, Cătălin, Sabrina of Andrei niet. Ori, Ilie, Patricia, Florin, Ionela, Marius, Ciprian… dit zijn slechts enkele van degenen die deel uitmaken van de “driekleurendelegatie”. Er zijn er die vier jaar hebben gewerkt voor een droom en bijna alles hebben opgeofferd om hier te komen. Voor een Olympische medaille. Vergeet hen niet! Ze hebben meer dan ooit steun nodig. Dan is het tijd voor vakantie!

Goede tekenen het jaar heeft. 2024, Olympische Spelen, EURO en fans

Kan succes worden gemeten in medailles? Mogelijk! Maar wat zit erachter? Kleur en waarde worden eigenlijk gemeten in opofferingen. In de strijd die ze voeren met hun lichaam, met hun geest. Vergeet ze niet!

Dat ronde stuk… goud, zilver of brons. In feite zit het allemaal in dat glimmende stuk dat om je nek hangt. Het zijn jaren van werk, pijn en dan vervulling.

Wat krijg ik? De erkenning dat ze de beste zijn, het volkslied dat weerklinkt vanaf de hoogte van het podium, en op dat moment denk ik dat ze graag willen zien, voelen, horen… dat ze niet alleen zijn. Dat er ook mensen zijn die niet stoppen bij EURO 2024 en ook zijn doorgegaan naar Parijs om bij hen te zijn.

Dus, hoeveel medailles?

We weten niet hoeveel medailles de driekleur zal winnen. Of welke. We weten niet wie de leiding heeft over de Roemeense sport. Er wordt geprobeerd een schatting te maken en onvermijdelijk ontstaan er discrepanties.

De schatting is gemaakt door de mensen in het fenomeen, niet door mij. Geloof je me niet?

Niet zo lang geleden werd het COSR Olympic Potential Assessment Forum gehouden. Hier kondigden de federaties aan dat ze 13 medailles willen winnen op de Olympische Spelen. De reacties kwamen snel. “Als ik denk aan de prognose van de federaties…waar ze 13 medailles hebben geschat, zou ik te optimistisch zijn. Dus als het er zeven worden, zou ik blij zijn”. zei Mihai Covaliu, voorzitter van het Roemeens Olympisch en Sportcomité.

We willen prestaties, maar… “Ik weet niet welk budget we zullen hebben, maar we zullen zeker niet overspoeld worden met geld in het Olympische jaar”.aldus Elisabeta Lipă, die aan het hoofd staat van de NSA.

Wat ik weet is dat zij, de atleten, ons nodig hebben. Fans, steun, steun! Dat is wat we ze kunnen geven. Kom op, Roemenië!

De Olympische Spelen zijn de vierjaarlijkse viering van de lente van de mensheid” – Pierre de Coubertin


Word lid van het GANDUL Whatsapp kanaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *