Hij speelde 14 jaar hockey en is het geheime wapen van het nationale volleybalteam.

Hij speelde 14 jaar hockey en is het geheime wapen van het nationale volleybalteam.

Ioan Băcilă is de libero voor het Roemeense Onder-20 team in het EK-kwalificatietoernooi dat donderdag begint in Izvorani.

Het Roemeense mannenvolleybalteam onder 20 jaar begint donderdag aan de EK-kwalificatie. De Tricolores zijn gastheer van het zonale toernooi in de Balkan, dat een eerste ticket voor het eindtoernooi in de zomer oplevert. De tegenstanders zijn Turkije, Bulgarije en Montenegro. Roemenië heeft echter een “geheim wapen”.

De libero van de Tricolor, Ioan Băcilă, speelde 14 jaar ijshockey en had net een contract gekregen van een professioneel team in Hongarije voordat hij twee jaar geleden begon met volleybal. Hij speelt nu voor het hooggeplaatste Corona Brasov en maakt voor het eerst zijn opwachting voor het nationale team van Roemenië. Hij geeft toe dat het drie jaar geleden nooit bij hem opkwam dat hij ooit professioneel zou gaan volleyballen. Hij zegt dat hij de sport bij toeval leerde kennen.

Hij speelde 14 jaar hockey en is het geheime wapen van het nationale volleybalteam.

“Ik heb 14 jaar hockey gespeeld en kreeg een contract in de tweede klasse volleybal in Brasov. Mijn leraar vertelde me: Kijk, we hebben een tweede divisie team, wil je niet komen?…Ik zei tegen hem: Je weet dat ik hockey speel, ik heb ook een contract in Hongarije.

Uiteindelijk verkoos ik volleybal boven hockey. Ik had tot 2 jaar geleden nooit gedacht dat ik ooit zou kunnen stoppen met hockey. Maar ik ben blij dat ik het gedaan heb, want ik vond het niet meer zo leuk. Ik ben blij dat ik de sport heb kunnen veranderen en heel goed ben geworden in wat ik doe”, zegt Ioan Băcilă, speler in het nationale volleybalteam Onder 20.

Hoewel hockey als een moeilijke sport wordt beschouwd, geeft Ioan toe dat hij volleybal veel moeilijker vindt: “Ik voel me niet op mijn gemak, ik voel me vaak niet mezelf, vooral als ik fouten maak, heb ik het idee dat het allemaal door mij komt, dat alle fouten in het team door mij komen en dat is niet zo goed. Terwijl bij ijshockey, als ik een individuele fout maakte, alles rechtgezet kon worden. Hier ben je een punt kwijt als de bal valt.”

Ioan, een voormalig nationaal hockeykampioen met Corona Brasov in de Onder-16 categorie drie jaar geleden, zegt dat hij het fysieke contact van hockey helemaal niet mist en blij is dat hij de beslissing heeft genomen om van sport te veranderen: “Ik speelde vroeger in het midden. Ik heb er helemaal geen spijt van dat ik hockey heb opgegeven, ik vind het niet erg dat volleybal een non-contact sport is, integendeel. Ik ben een rustige jongen, voor het grootste deel. Op het ijs werd ik alleen geprikkeld door woede en de negatieve energie die ik van de coach kreeg.”

Teamcoach George Carpen bekent dat hij nog nooit een voormalig ijshockeyer heeft gezien die zo goed kon volleyballen. “Ik heb nog nooit een voormalig hockeyer gehad. Basketbal wel, maar hockey niet. Hij is een van de meest consciëntieuze spelers die ik hier en in het algemeen heb gezien. Hij heeft ten eerste een goede mentaliteit, maar hij is ook een harde werker. Hij was de drijvende kracht achter het team, hij eiste extra training. En anderen deden met hem mee, hij werkte zelfs 5-6 extra trainingen bovenop de trainingen die gepland stonden,” zei George Carpen.

Hoewel hij pas twee jaar competitievolleybal speelt, heeft Băcilă een droom: “Ik wil naar Japan. Ik begrijp dat het heel moeilijk is om daar te komen, er zitten maar twee buitenlanders in het team, maar dat is wat ik in de toekomst zou willen doen. Maar er is nog veel werk te doen, ik heb nog een lange weg te gaan.”

Als lid van kampioenschapsleider Corona Brasov zegt de jonge libero dat het geheim achter deze prestatie de buitengewone ernst van de spelers en de professionaliteit van coach Laurențiu Lică is. “Bij Corona werken de jongens heel hard tijdens de training en de training gaat heel goed dankzij de coach, die een fenomenale man is en die ik heel erg waardeer. Het zijn allemaal harde werkers. Ze stoppen met alle grapjes als ze een voet in de sportschool zetten en er is een ongelooflijke ernst en ik denk dat we daardoor zo hoog zijn gekomen”, voegde Ioan Băcilă toe.

Ze brachten de vakantie door in trainingskamp

De Roemeense spelers zijn al drie weken op kamp en hebben kerst en oud en nieuw doorgebracht in Izvorani. Het was een primeur voor sommigen van hen, maar ook voor coach George Carpen. “Ik ben nog nooit in een kerst- en nieuwjaarskamp geweest, noch als speler, noch als coach. Het is de eerste keer dat het gebeurde. Het was een leuke sfeer, we bleven hier met iedereen, we hadden twee uitjes om een beetje te ontspannen,” zei de coach.

Het is een primeur voor mij, want het is mijn eerste oproep voor de selectie en het was een nieuwe kerst in het kamp, maar tegelijkertijd was het een leuke sfeer. Deze vakantie bracht ons samen en zorgde ervoor dat we elkaar beter leerden kennen – Sebastian Savu, Onder 20 nationaal volleyballer

Het kwalificatietoernooi vindt plaats in Izvorani

Het Roemeense nationale team voor mannen onder 20 jaar speelt van donderdag tot en met zaterdag in het kwalificatietoernooi voor het Europees kampioenschap, dat wordt gehouden in de multifunctionele zaal van het Sydney 2000 Olympic Complex in Izvorani. Onze tegenstanders zijn, in volgorde, Turkije (donderdag 11 januari), Montenegro (vrijdag 12 januari) en Bulgarije (zaterdag 13 januari).

Al onze wedstrijden vinden plaats vanaf 19.00 uur en worden live uitgezonden op de Facebook- en Youtube-pagina’s van de Roemeense Volleybal Federatie.

Het eerst geplaatste team kwalificeert zich rechtstreeks voor het eindtoernooi, dat in de zomer zal plaatsvinden, en de overige teams spelen in april in de tweede kwalificatiefase.

Wedstrijdschema voor het toernooi in Izvorani

Donderdag 11 januari

16.00 Montenegro – Bulgarije

19:00 Roemenië – Turkije

Vrijdag 12 januari

16:00 Bulgarije – Turkije

19:00 Roemenië – Montenegro

Zaterdag 13 januari

16:00 Turkije – Montenegro

19:00 Roemenië – Bulgarije


Word lid van het GANDUL Whatsapp kanaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *