Mircea Tutovan, een van de grootste Roemeense volleybalspelers, overleden

Mircea Tutovan, een van de grootste Roemeense volleybalspelers, overleden

Mircea Tutovan (71), een van de grootste spelers die het Roemeense volleybal ooit heeft gehad, is maandagochtend overleden.

Hij schreef geschiedenis voor Roemenië in deze sport en kwam zaterdagavond aan in het ziekenhuis in Zalău. Een sterke infectie tastte zijn lichaam aan, maar hij had ook hartproblemen.

Mircea Tutovan, een van de grootste Roemeense volleyballers, overleden

Zijn zoon, Marius Tutovan, bevestigde de dood van de grote atleet.

“Mircea Tutovan is de speler die een revolutie teweegbracht in het volleybal in Roemenië door de kracht van zijn opslag. Op zijn palmares staan de European Champions Cup en 10 nationale kampioenstitels met Dinamo.

In 1977 kreeg hij de bijnaam “The Gunner of Europe”. Toen werd hij derde in de Europese met het nationale team van Roemenië in Finland.

In die tijd werd ook het eerste Europese ideale team gevormd en Tutovan werd gekozen om daar deel van uit te maken, samen met twee Russische, twee Poolse en een Hongaarse speler.

Na zijn tijd bij Dinamo, verhuisde Tutovan naar Șimleu Silvaniei, waar hij de Balkan Cup won. Later bracht hij ook een aantal seizoenen door bij Elcond Zalău. Tutovan ging op 41-jarige leeftijd met pensioen. Hij speelde meer dan 300 wedstrijden voor de Roemeense nationale ploeg. Hij won bronzen medailles op de Europese Kampioenschappen in 1971 en 1977.

Bovendien stond Roemenië op de Olympische Spelen van 1972 in München, met Tutovan op het veld, op de 5e plaats″, staat te lezen op de Facebookpagina van de Volleyball FR.

Service, het basiswapen van Mircea Tutovan

Mircea Tutovan heeft zich vooral onderscheiden met zijn service. Hij was de eerste Europeaan die serveerde vanaf de stuit en in één wedstrijd scoorde hij acht punten vanaf de opslag. Zijn opslag was als een bom die in het veld van de tegenstander viel.

“Ik serveerde van de grond af, maar niet met momentum. Later begreep ik dat als ik de bal zo hoog mogelijk sloeg, de baan heel goed was en ik het punt kreeg. In een wedstrijd van het Champions Tournament tegen een Russisch team lukte het me om acht opeenvolgende punten te scoren. Mijn droom was om 15 punten te scoren (in die tijd was de set 15 punten – noot van de redactie), maar het was erg moeilijk en het lukte me niet.

Zelfs als ik een goede opslag had, waren er wedstrijden waarin ik de bal niet altijd over het net sloeg”, verklaarde Mircea Tutovan voor Graiul Sălajului, in een aan hem gewijd verslag.


Word lid van het GANDUL Whatsapp kanaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *