De Roemeense atleet die twee medailles wil op de Olympische Spelen van Parijs 2024

De Roemeense atleet die twee medailles wil op de Olympische Spelen van Parijs 2024

Sabrina Voinea is pas 16, maar ze is vastbesloten om deze zomer in Parijs de turnwereld te veroveren.

Het jaar 2024 zou wel eens het jaar kunnen zijn waarin de Roemeense turnfederatie weer op de voorgrond treedt en Sabrina Voinea volledig ingewijd wordt. Hoewel ze nog geen 17 is, heeft de turnster grote dromen: ze wil twee medailles op de Olympische Spelen in Parijs. Het is de droom van een tiener die al sinds haar eerste stapjes in de sportschool staat.

De dochter van voormalig groot kampioene Camelia Voinea geeft zelf toe dat ze al van turnen houdt sinds ze begon te begrijpen wat de sport inhoudt.

Tienerdroom: ze wil twee medailles op de Olympische Spelen!

“Ik begon met turnen toen ik 5 jaar oud was, ik deed mee met de warming-up, maar mijn moeder nam me mee vanaf dat ik klein was, vanaf dat ik geboren was, omdat ik echt in de gym wilde zijn en ik huilde dat ik hier wilde zijn. Ik ging naar bed en stond op zonder haar en vroeg aan de oppas waar mijn moeder was en zij zei dan: “in de sportschool”. Dan begon ik te huilen en dan kwam ze me ophalen en bracht ze me naar de gym”, zei Sabrina Maneca-Voinea, een turnster die zich heeft gekwalificeerd voor het Roemeense Olympische team voor Parijs 2024.

Op 8-9-jarige leeftijd, na het winnen van een medaille in Nadia Comăneci’s geboortestad, Onești, realiseerde Sabrina zich dat ze door wilde gaan met haar prestaties: “Ik had mijn eerste wedstrijd op 8-9-jarige leeftijd, in Onești, en toen won ik mijn eerste medaille, op vloer. Dat was het moment waarop ik me realiseerde dat mijn pad verder kon gaan en een lange en mooie weg kon worden”.

Het vrouwenteam vertegenwoordigt de Roemeense turnbond in Parijs

Sabrina hoopt dat alle opofferingen die ze heeft gemaakt in de training en in haar privéleven haar de ultieme vreugde zullen brengen op de Olympische Spelen in Parijs deze zomer. Waar ze, zo geeft ze toe, minstens één medaille wil winnen. “Mijn droom in turnen is om me als individu te kwalificeren en een medaille te winnen, als het mogelijk is – God help me – twee, want ik heb een zeer goede kans,” zei Sabrina.

Hoewel ze erg goed is op alle toestellen, geeft Sabrina toe dat ze twee favorieten heeft. “Mijn favoriete toestellen zijn balk en vloer en dan sprong en parallel. Ik zou graag mijn naam op balk en vloer willen hebben,” voegde de turnster eraan toe.

Sabrina wordt altijd gecoacht door haar moeder en zegt dat ze haar moeder de ideale coach voor haar vindt omdat ze haar kent en begrijpt als ze een zware dag heeft. Terwijl hun relatie in de gymzaal die van atleet-coach is, worden de twee weer moeder en dochter zodra ze de deur van de trainingszaal uitlopen.

“Het is makkelijker voor mij om met mijn moeder te werken omdat ik goed met haar overweg kan en als het niet beter met me gaat, als ik moe ben, laat ze me methodisch werk doen. Maar als we de sportschool verlaten, zijn we moeder en dochter en gaan we, ontspannen we,” kondigde Sabrina Maneca-Voinea aan.

Hoewel turnen een zware sport is, waarbij het missen van trainingen deel uitmaakt van de dagelijkse routine, zegt Sabrina dat het nooit bij haar is opgekomen om op te geven omdat ze weet dat ze zichzelf over haar grenzen moet duwen. “Ik dacht niet ‘ik ben er klaar mee, ik stop ermee… want soms is het moeilijk voor ons omdat sport niet makkelijk is. De moeilijkste momenten in de training zijn wanneer je elementen mist, wanneer er niets uitkomt. Maar die horen ook bij het leven. Maar als het niet lukt, moet je jezelf door de training heen slepen en dan trots zijn op de resultaten die je behaalt. Je moet jezelf vaak pushen, want trainen is behoorlijk intensief. En pas als je groot bent, besef je hoe hard je hebt gewerkt,” zei ze.

Sabrina Voinea, geboren op 4 juni 2007 in Constanta, is bronzen medaillewinnares op vloer tijdens de Europese kampioenschappen turnen van 2023. Ze is ook voormalig Europees juniorenkampioene polsstokhoogspringen en gouden medaillewinnaar bij het FOTE-team, beide successen in 2022.


Word lid van het GANDUL Whatsapp kanaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *