Sebastian Colțescu is de geschiedenis van de Roemeense scheidsrechter ingegaan! Hij verbrak het record van Alexandru Tudor

Sebastian Colțescu is de geschiedenis van de Roemeense scheidsrechter ingegaan! Hij verbrak het record van Alexandru Tudor

Sebastian Colțescu is de scheidsrechter geworden met de meeste wedstrijden in de eerste divisie van het Roemeense voetbal, met 382 wedstrijden, waarmee hij Alexandru Tudor, die 381 wedstrijden in de eerste divisie speelde en vijf jaar lang het record in handen had, heeft overtroffen.

De 46-jarige scheidsrechter bereikte deze prestatie in de wedstrijd Sepsi – Farul Constanta, 0-1, in de 26e ronde van de Superliga.

Sebastian Colțescu’s eerste wedstrijd in de eerste divisie vond plaats op 28 november 2003, toen Oțelul Galați en Gloria Bistrița speelden en met 1-0 scoorden.

Sebastian Colțescu is de geschiedenis van de Roemeense scheidsrechter ingegaan! Hij verbrak het record van Alexandru Tudor

Het team onder leiding van Sebastian Colțescu bij Sepsi – Farul, 0-1, bestond uit Radu Ghinguleac en Daniel Mitruți als assistenten, Mihai Amorăriței (reserve), terwijl Radu Petrescu en Vladimir Urzică VAR-afgevaardigden waren.

In een gesprek met frf.ro zei Colțescu: “Het is een professionele en persoonlijke prestatie, het is het resultaat van mijn werk door de jaren heen. Ik weet dat het niet binnen ieders bereik ligt, dus ik zal genieten van de betekenis van deze prestatie, al is het maar voor één dag. Want ik ben me ervan bewust dat, zoals elk record, ook dit record verbroken zal worden. En ik kan niet wachten tot de volgende scheidsrechter, Istvan Kovacs of Ovidiu Hațegan, want zij zijn de volgende in de rij in deze top, mij inhaalt om hen te feliciteren en de hand te schudden.”

Hoe was zijn eerste wedstrijd? “Het was 28 november 2003, een wedstrijd Oțelul Galați – Gloria Bistrița. Ik was erg nerveus. Ik herinner me dat ik met de trein naar de wedstrijd ging, ik pakte de krant van het station en ergens op de eerste pagina’s stond: ‘Eindelijk heeft Craiova weer een scheidsrechter uit League 1’. Ik zat in een brigade met twee geweldige assistent-scheidsrechters, Cristian Nica en Aurel Onița, die ik zelfs een sms stuurde om ze te bedanken. Er was ook een grappig moment in die wedstrijd, de bal viel op de tribune en, zoals ik gewend was uit League 2, wachtte ik tot de toeschouwers de bal terug op het veld gooiden. Maar meteen riepen mijn teamgenoten naar me dat ik moest opletten dat het spel was hervat met een andere bal aan de zijlijn. Tijdens die wedstrijd had ik ook mijn bar op de tafel in de kleedkamer laten liggen, ik kwam terug van Braila om hem op te halen,” voegde hij eraan toe.

“Ik heb bijna de hele wereld bezocht”

De scheidsrechter uit Craiova kondigde ook aan: “Eerlijk gezegd dacht ik op dat moment niet dat ik het zo ver zou schoppen. Ik heb altijd plannen gemaakt voor de nabije toekomst. Natuurlijk wilde ik het hoogste niveau bereiken, maar ik heb ook genoten van elke fase van mijn carrière. Toen ik bij de junioren scheidsrechter was, wilde ik League 5 bereiken. Daarna League 4 en ga zo maar door! Ik vond het leuk om bij elke wedstrijd een uitdaging voor mezelf te creëren om mezelf te motiveren om constant goed te presteren. In het verleden volgde ik coaching bij de heer Romeo Stâncan, een voormalig internationaal scheidsrechter, om beter te worden. Het is waar, misschien had ik internationaal hogerop willen komen als centrumscheidsrechter, maar ik genoot van elke internationale ervaring, of het nu als reserve, extra scheidsrechter of VAR was. Ik had de kans, als onderdeel van Ovidiu Hațegan’s brigade, om aanwezig te zijn op een Europees Kampioenschap, in de bovenste fases van de Europa League, in de Champions League. Er waren veel voldoeningen: ik bezocht bijna de hele wereld, ontmoette nieuwe mensen en culturen. Messi en Cristiano Ronaldo ontmoeten was een bonus. Voor dit alles ben ik dankbaar.

De scheidsrechter bedankte ook het hoofd van de CCA, Kyros Vassaras: “Ik wil iedereen bedanken die me heeft geholpen in mijn carrière, de geweldige scheidsrechters die ik heb ontmoet en met wie ik heb samengewerkt. Ik ben blij om in alle steden van het land oud-collega’s terug te zien met wie ik goede relaties heb onderhouden. Ik bedank ook Kyros Vassaras (voorzitter van de Centrale Scheidsrechterscommissie) voor zijn steun. Hij gaf me zijn vertrouwen na die episode in de Champions League die me tweeënhalve maand van het scheidsrechtersvak hield. Die dorst naar het scheidsrechtersvak moet me geholpen hebben om goede prestaties neer te zetten die mensen waardeerden. Alle ervaringen die ik tot nu toe in mijn carrière heb meegemaakt, hebben me verantwoordelijker gemaakt en hebben me gedwongen om terug te geven aan het scheidsrechtersvak wat ik heb opgebouwd. Een grote prestatie voor mij is dan ook het feit dat ik in de tijd dat ik voorzitter was van de scheidsrechterscommissie van het district Dolj 25 promoties naar de nationale teams heb gehad, en 5 van de scheidsrechters kunnen zeggen dat ze aan de poorten van de eerste divisie staan”.


Word lid van het GANDUL Whatsapp kanaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *