Hij is pas 14, maar hij is niet te stoppen achter het stuur! “Ik kan niet de hele race kijken en daarom verstop ik me in de garage.”

Hij is pas 14, maar hij is niet te stoppen achter het stuur! “Ik kan niet de hele race kijken en daarom verstop ik me in de garage.”

De jongen die de Harley-Davidson club in Roemenië heeft opgericht is een motorsportkampioen.

Met zijn 14 jaar heeft Bogdan Sălcudean, de nationale kampioen Time-Attack van 2023, adrenaline in zijn bloed. De jongen erfde zijn passie voor auto’s en motoren van zijn vader, die de beroemde Amerikaanse motorclub naar Roemenië haalde. George Sălcudean heeft de hele wereld afgereisd op motoren, maar hij raakt het meest opgewonden als zijn zoon met zijn motor over het circuit rijdt.

Adrenaline is aan de orde van de dag in de familie Sălcudean. Vader George, oprichter van de Harley-Davidson club in Roemenië, heeft zijn passie voor motoren en auto’s ook doorgegeven aan zijn zoon Bogdan, nationaal kampioen Time-Attack in 2023. Het motorsportavontuur van de jongen begon al vroeg.

Hij is pas 14, maar hij is niet te stoppen achter het stuur

“Ik begon op 6-jarige leeftijd met karten met Tina en Robert Dragan. Daarna ging ik verder met slalom en daarna Time-Attack, waar ik ook nationaal kampioen werd,” aldus Bogdan Sălcudean, nationaal kampioen Time-Attack in 2023.

George zegt dat de bug voor avontuur door hemzelf is doorgegeven aan zijn zoon. “Sinds hij een klein kind was, was hij bij me. Ik motor al zo’n 40 jaar, ik zit in een beroemde Amerikaanse Harley-Davidson motorclub die ik samen met een goede vriend heb opgericht en waarmee we raids doen in Europa en over de hele wereld,” zegt George Sălcudean, oprichter van de Harley-Davidson club in Roemenië.

Sălcudean senior heeft niets dan lof voor zijn jongen en geeft toe dat hij op het circuit het meest nerveus is: “Ik kan niet de hele race kijken en daarom blijf ik verstopt in de garage. Ik ben het soort ouder dat niet tussen coureur en coach komt. Ik blijf in mijn stoel zitten en laat Bogdan bij de instructeur, ook al heb ik enige ervaring.”

Met zijn 14 jaar heeft de jonge coureur grote dromen in de autosport. Hij wacht op zijn 16e verjaardag om deel te nemen aan kampioenschappen in het buitenland. “Ik wacht tot ik groot ben om mee te doen aan andere buitenlandse kampioenschappen, ik ben nog te jong, ik zou graag meedoen aan het World Time Attack Championship of GT3 met Porsche,” zei Bogdan Sălcudean.

Als hij niet racet of zijn zoontje traint, rijdt George de wereld rond: “We zijn op drie continenten geweest, de club heeft hele mooie acties. Van de Verenigde Staten naar Marokko naar Pakistan naar China. De langste reis die ik heb gemaakt qua kilometers was een behoorlijk grote Europese raid. We zijn in Noorwegen geweest en tot aan de Noordkaap.

Voor deze zomer hebben de motorrijders van de club van George Sălcudean hun route uitgestippeld. “Ze gaan naar Duitsland, doen alle belangrijke passen in de Alpen en gaan dan het nationale team steunen tijdens de Euro. Voor 2025 bereiden we een belangrijke rit in de Verenigde Staten voor,” zei George Sălcudean.

De overgang van karten naar auto’s was moeilijk

De jonge coureur vertelt dat hij niets van de sport afwist toen hij begon met karten. “Ik keek altijd naar races en mijn vader liet me films zien. Toen ik in de kart stapte, was ik meteen onder de indruk. Ik heb twee jaar elektrisch gekart en in die tijd heb ik veel bekers gewonnen. Daarna ben ik overgestapt op auto’s,” aldus Bogdan Sălcudean.

Voor Bogdan was de overgang van karts naar auto’s niet gemakkelijk: “Er waren veel verschillende dingen, maar ik raakte eraan gewend en begon me te beheersen. Ik werd nationaal kampioen in Superslalom.”

Voordat hij ging karten, deed Bogdan ook aan motorcross. “Vanaf zijn 6e werkte Bogdan met veel titanen van motorsportinstructeurs. Hij begon met Răduț, in Ciolpani, ging daarna verder met elektrisch karten met Tina en Robert Drăgan, en zijn exponentiële groei was met Alex Berea, zijn eerste instructeur, met wie hij veel bekers won, een buitengewone mentor. Hij ging verder op de Titi Aur Academy met Bogdan Talașman. Sinds hij anderhalf jaar racet, werken we samen met Ovidiu Zaberca, meervoudig kustkampioen snelheid, en de technische teams AB Motorsport en Omega Motorsport. In ons team hebben we artsen, we hebben voedingsdeskundigen, de Nationale Junioren Commissie is bij ons en helpt ons en we hopen dat Bogdan zijn droom om de Europese en Wereldkampioenschappen Tijd-Attack te bereiken zal bereiken”, zei George Sălcudean.


Word lid van het GANDUL Whatsapp kanaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *