De atlete wacht op de officiële bekendmaking van haar kwalificatie voor de Olympische Spelen in Parijs: “Ik huilde mijn ogen uit, maar ik stond op!”

De atlete wacht op de officiële bekendmaking van haar kwalificatie voor de Olympische Spelen in Parijs: “Ik huilde mijn ogen uit, maar ik stond op!”

Gewichtheffer Loredana Toma wacht tot april op de officiële bekendmaking van haar kwalificatie voor de Olympische Spelen in Parijs. De atlete komt na een extreem moeilijke periode, waarin ze de sport wilde opgeven en worstelde met depressies.

Loredana Toma, de beste gewichtheffer van Roemenië, bereidt zich voor op de Olympische Spelen in Parijs, waar ze officieus gekwalificeerd is na het winnen van twee gouden medailles op de Europese Kampioenschappen in Sofia.

“Ik had geen druk om me te kwalificeren, ik kijk er eerlijk gezegd naar uit dat de lijn in april wordt getrokken om officieel gekwalificeerd te zijn, en dan is er de strijd om de medaille,” zei Loredana Toma.

De atlete wacht op de officiële bekendmaking van haar kwalificatie voor de Olympische Spelen in Parijs: “Ik heb tranen met tuiten gehuild, maar ik ben opgestaan!”

Op de vorige Olympische Spelen, hoewel gekwalificeerd en nummer één favoriet, haalde de jonge vrouw het niet, maar niet door haar eigen schuld! In 2021 werd Roemenië een jaar geschorst van alle internationale wedstrijden vanwege doping.

Loredana ging door de slechtste periode van haar leven, waarin ze worstelde met depressies en vaak de sport wilde opgeven: “Ik weet ook niet hoe ik eroverheen ben gekomen, misschien mijn verlangen om niet op te geven. Ik heb er zo vaak aan gedacht om te stoppen, maar ik ben ook zo vaak van gedachten veranderd. Depressie was ook moeilijk voor me, maar ik slaagde erin om eroverheen te komen door te trainen. Ik heb in die periode net zoveel gehuild als in mijn hele leven bij elkaar.”

Na jaren van wedstrijdsporten, duizenden trainingen en tienduizenden getilde tonnen, is er geen plek in Loredana’s lichaam dat geen pijn doet. Voor haar zijn blaren en eelt op haar handpalmen het minste probleem.

“Mijn handpalmen zijn oké, ik ben ook gewend geraakt aan die pijn, er is geen dag geweest dat ik er geen blaren en eelt op had. Ik denk dat ik nog een jaar of 5 na het stoppen normale menselijke handpalmen zal hebben. Handpalmen zijn het makkelijkst als je bedenkt dat mijn hele lichaam pijn doet, knieën, rug, schouders”, zei Loredana Toma ook.

De atlete onthult dat het niet deelnemen aan de Olympische Spelen in Tokio niet haar enige grote pijn was. Vorig jaar had ze er nog een, maar dan een fysieke: “Ik had een hele slechte periode vlak na Tokio, en toen in 2023 had ik een vrij ernstige blessure die me ongeveer 6 maanden aan de kant hield. Bekken, heup, lies, bilspieren, alles aan één stuk. Dat was nog een heel moeilijke periode en ik dacht echt dat het daar zou eindigen, maar gelukkig ben ik daar ook overheen gekomen.”

Na de schorsing werd ze tweevoudig wereldkampioene

In al die tijd dat ze geschorst was, was er geen dag dat Loredana niet trainde: “Ik miste geen training, ik wist dat ik het wereldkampioenschap ging winnen, ik heb nog nooit zoveel vertrouwen gehad in een wedstrijd of een titel. Na al die teleurstelling had ik het gevoel dat ik op het punt stond iets groots te doen.”

En dat gebeurde ook! Eind 2022 werd de Roemeense tweevoudig wereldkampioen in de 71 kg categorie, in de snatch stijl, en in de overall met respectievelijk 119 en 256 kg.

Tijdens de wedstrijd in Colombia vestigde de atleet van Rapid Boekarest een nieuw wereldrecord in de snatch. De 28-jarige gewichtheffer heeft de laatste zes Europese kampioenschappen gewonnen en heeft 17 gouden medailles gewonnen in de snatch, worp en totaal.

Loredana zegt dat het na de schorsing erg moeilijk was om terug te komen: “Het was erg moeilijk en het is nog steeds moeilijk voor me omdat ik de laatste jaren erg weinig wedstrijden had en op de een of andere manier uit mijn ritme raakte. Het is één ding om in de trainingszaal te trainen, op een wedstrijd is het een andere druk, een andere adrenaline.”

Wil medaille in Parijs

Loredana Toma zal in april nog een wereldbekerwedstrijd afvinken die haar officieel zal kwalificeren voor de Olympische Spelen in Parijs. De Roemeense atlete staat in haar categorie in de top 5 van de wereldranglijst die gebruikt zal worden om haar tickets naar Parijs toe te kennen, omdat haar prestaties op de Europese Kampioenschappen haar punten opleverden in deze ranglijst. Op de Olympische Spelen worden alleen punten toegekend voor het totaal, niet voor de worp en de snatch.

Een foutloze prestatie en dan de medaille. Ik zal mijn best doen om ermee terug te komen van de Olympische Spelen in Parijs – Loredana Toma, meervoudig wereldkampioen en Europees kampioen gewichtheffen


Word lid van het GANDUL Whatsapp kanaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *