Wat een wedstrijd! Ze speelden de wereldfinale na 6 jaar opnieuw. “Hij was boos op me”

Wat een wedstrijd! Ze speelden de wereldfinale na 6 jaar opnieuw. “Hij was boos op me”

De enige Roemeense cadet wereldkampioen judo Eduard Șerban heeft zich herenigd met zijn tegenstander uit de finale van zes jaar geleden. Omdat het gevecht toen sprankelend was, wilden de twee judoka’s de wedstrijd om het ultieme goud opnieuw spelen om te zien wie er op dit moment beter is.

Eduard Șerban, lid van het nationale senior judoteam, heeft veel om trots op te zijn.

Hij is de enige wereldkampioen in de geschiedenis van Roemenië in de cadetcategorie! Het gebeurde in 2017, in Santiago de Chile.

Wat een wedstrijd! Ze speelden de wereldfinale opnieuw na 6 jaar

“Ik ben erg blij met mijn prestatie, maar ik kan zeggen dat ik soms achtervolgd word door pech. In de afgelopen jaren had ik een paar blessures, maar nu aan het begin van 2024 ben ik een nieuwe man en ik wil vanaf nu zoveel mogelijk doen,” zei Eduard Șerban, lid van het Roemeense nationale judoteam.

In 2017 versloeg de door de Roemeense Judo Federatie gesteunde atleet in de finale van de wereldkampioenschappen voor cadetten de Japanner Mori Kenshin: “Ik kon niet geloven dat ik erin slaagde om te winnen. Tijdens de wedstrijd wilde ik opgeven, ik had pijn in mijn tenen, maar iets zorgde ervoor dat ik niet opgaf en vocht tot het einde”.

Zes jaar later, aan het einde van 2023, in Japan, in Tokio, op een trainingskamp, kwam Edi oog in oog te staan met Mori Kenshin.

“Toen ik hem zag ging ik meteen naar hem toe en vertelde hem dat jij en ik nu gingen vechten. Ik wist precies wie hij was. Hij wist het niet meer. Nadat we een paar clinches hadden gehad en wat harder hadden gevochten, eindigde het gevecht en we ontmoetten elkaar een dag of twee later weer en we begroetten elkaar, respecteerden elkaar, vroegen elkaar wat we de laatste tijd hebben gedaan en wat onze plannen voor de toekomst zijn,” voegde Eduard Serban toe.

De atleet die gesteund wordt door de Roemeense Judo Federatie wilde de laatste act van de finale naspelen, maar deze keer alleen door middel van een vriendschappelijk gevecht: “We hadden een behoorlijk zwaar gevecht, met een aantal sterke clinches. Ik denk dat hij een beetje boos was, hij was boos op mij omdat meestal Japanse mensen als ze internationaal verliezen daarna niet naar wedstrijden gaan, hun coaches nemen ze niet mee. En waarschijnlijk gebeurde hetzelfde met hem nadat we hem hadden verslagen.”

Hij doet al aan judo sinds zijn 10e

Eduard Șerban is lid van het Roemeense nationale judoteam en begon op 10-jarige leeftijd met judo.

“Ik zwom vroeger, alle jongens in de buurt deden aan judo. Zodra ik naar buiten ging, ging ik met ze vechten en ze sloegen me allemaal. En ze zeiden dat ik naar een training moest gaan. En in die tijd haalden bussen je voor de school op. Ik liep voor de school met mijn rugzak, stapte op de bus en ging naar de judohal. Daar werd ik gezien door professor Corneliu Pălărie en hij zei tegen me… je hebt niets te doen in deze groep, kom direct naar de grote groep van 18.00 tot 20.00 uur. Dat was uitzonderlijk voor mij en daar is het allemaal begonnen”, aldus de judoka.

Sinds 2010, toen hij begon met judo, wordt Eduard gecoacht door Valentin Ioniță en Dragoș Bolbose, coaches van het Roemeense nationale jeugdjudoteam.


Word lid van het GANDUL Whatsapp kanaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *