Het ongewone verhaal van Sara, de tiener die Roemenië op de zeilsportkaart heeft gezet. Ze zit al sinds haar 3e in een boot en doet nu mee aan de wereldkampioenschappen.

Het ongewone verhaal van Sara, de tiener die Roemenië op de zeilsportkaart heeft gezet. Ze zit al sinds haar 3e in een boot en doet nu mee aan de wereldkampioenschappen.

Cristi & Sara Patache, vader en dochter. Sara Patache werd lid van het nationale team en vertegenwoordigde Roemenië op de Europese kampioenschappen zeilen in Frankrijk, waar ze als kleinste deelneemster van de meer dan 270 atleten de eer had om de “Eed van de zeilers” voor te lezen en op de vuurwerkknop te drukken om de officiële opening van het kampioenschap aan te kondigen. Dit jaar zal Sara deelnemen aan de Europese kampioenschappen in Slovenië, de Burgas Cup en de internationale wedstrijd in Canada op Lake Ontario.

Cristian Patache – meester in de sport en voorzitter van ACS Constanta Sailing – een watersportelite, yachting coach, vrijwilliger & bedenker en ziel van het “Vang de wind in de zeilen” programma. Onvermoeibare geest, perfect mannelijk, aandacht voor alle details en meedogenloos vanaf de eerste nautische knoop die hij aan land leert tot de laatste seconde van het veilig aanmeren, een leraar van adembenemende directheid, een favoriet van alle kinderen. En mijn favoriet, als rolmodel voor ouder en kind. Een absoluut buitengewone emotionele band, beiden presteren.

“Sommige mensen denken dat het allemaal makkelijk is en dat je gewoon in de boot zit en aan wat touwtjes trekt”.

Cristi, zelfs nadat je coach was geworden, heb je je niet gesetteld en ben je geen vice-kampioen geworden. Het is een zware sport, zeilen. Uithoudingsvermogen. Voorzichtig. Moedig. Ik maak mijn mea culpa, terwijl ik me verontschuldig dat ik je pas ontdekte – in mijn jaar in Constanta – door mijn dochter Raisa, een sportvrouw van nature, die je ontving op je zeilschool. We kennen de uitdrukking: Boontje komt om zijn loontje. Maar hoe laat je je kleine meid midden in de storm aan het roer staan? Ben je nerveus?

– Ik ben niet nerveus omdat ze heel goed is voorbereid op elke situatie, inclusief kapseizen en kritieke situaties zoals vast komen te zitten onder de boot en haar adem ongeveer 40 seconden inhouden zodat ze naar de oppervlakte kan komen en de boot recht kan zetten en haar race kan voortzetten zonder hulp van buitenaf.

– Sara, je bent mooi, je bent echt spectaculair, maar je doet deze sport extreem hard. Sommigen zouden zeggen dat het een jongenssport is. Hebben we in Roemenië vooroordelen over zeilen?

– Dat hebben we, maar niet van degenen die deze sport beoefenen, maar van degenen die niet eens weten wat het is en de indruk hebben dat het allemaal gemakkelijk is en dat je gewoon in de boot zit en aan wat touwtjes trekt. Veel mensen beschouwen het niet eens als een sport, ook al is het een zeer complexe sport die aandacht, vaardigheid, scherpe ogen, kracht en veel concentratie in het denken vereist om routes te kunnen kiezen op basis van de wind en om de angst te overwinnen om de ruige omstandigheden op het water te trotseren.

Wanneer stapte Sara voor het eerst in een boot? Op 3-jarige leeftijd! Daarna is ze in 2015 begonnen met jachttraining.

Hoe kinderen kunnen leren niet bang te zijn voor het water

Ik denk niet dat we ruimte hebben om al je successen op te schrijven. Welke zouden het meest relevant zijn?

– Sara’s eerste sportieve prestatie kwam tijdens haar allereerste wedstrijd! Het was in 2016. Welke prestatie? Een 3e plaats bij de 1st May Cup, een wedstrijd gehouden in Boekarest. Ook in 2016 behaalde ze een 3e plaats in de Optimist meisjes, op het Nationaal Kampioenschap voor beginners. Sinds dat jaar komen de successen vanzelf… Hier zijn, bij wijze van voorbeeld, slechts een paar van Sara’s prestaties tot nu toe: in 2017 – 1e plaats bij de Science Cup; 3e plaats bij het nationale kampioenschap voor Optimist-meisjes en bij de Optimist Black Sea Cup. In 2018 behaalt Sara Patache: 3 1e plaatsen in Optimist overall, in senior en junior meisjes bij de Electrica Cup; 1e plaats bij de Nautic Yachting Club Cup; 3e plaats bij het Nationaal Optimist Meisjes Kampioenschap; 1e plaats bij de 1 mei Cup en 3e plaats bij de Zeilmarathon.

Het jaar 2019 kwam, op zijn beurt, met een nieuwe buit aan medailles: goud op de Nautic Yachting Club Cup, de Autumn Cup en de Student Sport Trophy; goud en zilver op het Nationaal Optimist Kampioenschap voor meisjes junioren en overall. In 2019 werd Sara lid van het nationale team en vertegenwoordigde ze Roemenië op het Europees Kampioenschap zeilen, een wedstrijd georganiseerd in Frankrijk, waar ze als kleinste deelneemster van de meer dan 270 atleten de eer had om de “Eed van de zeilers” voor te lezen en op de vuurwerkknop te drukken om de officiële opening van het kampioenschap aan te kondigen. In 2020 konden er vanwege de pandemie geen wedstrijden worden gehouden in Roemenië, maar Sara nam toch deel aan de internationale Burgas Cup wedstrijd in Bulgarije, waar ze de 2e plaats wist te behalen in de meisjescategorie. Palmares in 2021? 1e plaats bij de Nautic Yachting Club Cup, 1e plaats bij de Sportul Studențesc Cup, 1e plaats bij het nationale kampioenschap in Optimist meisjes.

Ook toen nam ze deel aan het Wereldkampioenschap Yachting, een sportevenement dat in Italië op het Gardameer werd gehouden. In 2022 kan Sara Patache nog steeds bogen op prachtige resultaten, zoals: 4 nationale kampioenstitels in RS Tera – meisjes, Optimist – meisjes, ILCA 4 (in de categorieën junior en jeugd) en 2 vice-kampioenschappen in RS Tera – overall en ILCA 4 – open. Een andere prestatie? Nog een deelname aan het wereldkampioenschap zeilen, dit jaar gehouden in Bodrum, Turkije.

In 2023 won ze de vice-kampioenstitel in de optimist meisjes klasse en 2 vice-kampioenstitels in de ILCA 4 junioren en jeugd klasse. Voor het jaar 2024 gaat ze naar de Europese kampioenschappen in Slovenië, Burgas Cup en internationale wedstrijden in Canada op Lake Ontario.

– Wind van achteren Sara! Cristi, wat heb je te zeggen tegen ouders die hun kinderen extreem beschermen of bang zijn voor het water? Je ziet zoveel toeristen, zoveel komische of droevige taferelen.

– Bedankt, Oana. Voor deze ouders hebben we het zomerproject “Vang de wind in de zeilen”, waar kinderen kunnen leren niet bang te zijn voor het water, evenwichtsvaardigheden kunnen leren, kunnen leren omgaan met een zeilboot of zeemansknopen kunnen leren leggen en dat niets zo gevaarlijk is als het lijkt als je weet wat je moet doen op het water en op de boot.

Ik wil het zo goed mogelijk doen op de wedstrijd in Canada

Sara, binnenkort, op 2 juli, word je 16. Wat is je wens?

– Mijn wens is om een zo goed mogelijke plaats te krijgen in de competitie in Canada, omdat het vlak na mijn verjaardag is van 13-26 juli waar er 8 dagen competitie zal zijn.

– Aan mijn dochters, Raisa & Milena, blijf de coolste coach. Je bent stoer, maar je hebt humor. Veiligheid eerst, toch? Klinkt als jouw uitspraak. Maar ben je niet moe van het werken met zoveel kleine kinderen? Ik zou jouw geduld niet hebben. Trouwens, in theater/film hebben we een gezegde – dieren en kinderen zijn het moeilijkst om mee te werken. En toch lijkt het bij jou allemaal zo eenvoudig!

– Ik ben niet hard, maar je moet een stevige toon aanslaan tegen de kinderen omdat het een sport is waarbij je gewond kunt raken als je niet voorzichtig bent en ik laat ze liever alle gevaren zien en laat ze zien wat ze in elke situatie moeten doen zodat ze niet gewond raken en kunnen genieten van het avontuur waarbij ze als piraten aan het roer van de boot gaan staan. Ik hou van kinderen en ik vind het helemaal niet moeilijk om met ze te werken, het belangrijkste is om ze vrijheid te geven en ze verantwoordelijk te maken nadat de regels zijn gepresenteerd, maar het belangrijkste is hun plezier! Daarom komen ze naar dit project om 5 dagen lang een leuke vakantie te hebben.

Ik doe vrijwilligerswerk bij Club Pinguin in Mamaia omdat ik iets wil doen voor gezonde kinderen.

– Eigenlijk doe je vrijwilligerswerk. Nog geweldiger! Je bent een extreem serieus en toegewijd persoon. Sara erft je. Hoe kom je aan deze zeldzame kwaliteiten? Genetisch of heb je ze gecultiveerd?

– Ja, ik doe vrijwilligerswerk omdat ik iets wilde doen voor gezonde kinderen door ze een alternatief te geven voor telefoons en tablets. Als we ze geen alternatieven geven, hebben ze geen manier om nieuwe dingen te ontdekken. Het project “Vang de wind in de zeilen” is een succes op dit vlak, we hebben veel positieve feedback gekregen van ouders. Ze vragen me bijvoorbeeld wat we met de kinderen doen als ze thuiskomen en ze hebben niets anders nodig, en als ze op de club zijn hebben ze niet de behoefte om op hun telefoon te spelen, maar maken ze liever speelteams of gaan ze wandelen, lachen ze en spelen ze verschillende waterspelletjes. Deze kwaliteiten heb ik in de loop der tijd gecultiveerd en geprobeerd te specialiseren door middel van verschillende cursussen bij coaches en instructeurs in het buitenland.

– Hoe wil je oud worden? Op zee of op het land? Naast nieuwe generaties kinderen of afgezonderd, in glorie maar ver weg?

– En op zee en naast nieuwe generaties kinderen. Op zee omdat ik zeilboten in Griekenland met toeristen schipper en ik zal ook het programma voortzetten met de sportclub voor prestaties maar ook voor beginners.

– Sara, wat vind je van het huidige onderwijssysteem? De voorzitter van de studenten in Constanta heeft voorgesteld om het baccalaureaat af te schaffen. Of, kort gezegd, om het baccalaureaat in zijn huidige vorm af te schaffen. Wat denk jij?

– Ik zit momenteel in de 9e klas en heb nog niet nagedacht over dit examen.

– Sara, er komt een groot kampioenschap aan voor jou. Vertel me de details.

– Mijn doel bij dit kampioenschap is om mijn landgenotes te verslaan en zo hoog mogelijk in het algemeen klassement te komen. Het wordt ook een ervaring op een ander niveau, de eerste op dit type boot omdat ik tot nu toe alleen op de Optimist.

Als je je in het leven niet prettig voelt in de haven waar je bent, kun je altijd koers zetten naar een betere bestemming.

– Ik ken een oud gezegde van mijn man, filmmaker Niki Ieremciuc, een fervent en praktiserend zeesportliefhebber: Groen in groen / Rood in rood / de weg is goed / van onze voorouders! Is het nog steeds waar? Maar hoe vertalen we dat naar het leven?

– Ja! Het is geldig! Als je in het leven weet wat je moet doen, kun je je koers volgen en als je je niet prettig voelt in de haven waar je bent, kun je altijd uit de haven stappen, de zeilen hijsen en naar een betere bestemming gaan.

– Geloof jij in God? Wat doen we als we de vuurtoren niet kunnen zien?

– Ja, dat doe ik! Vooral als ik op het water ben en het stormt, dan moet ik het hoofd koel houden en snel beslissingen nemen, afhankelijk van de wind en de golven en waar ik de boot en de bemanning in veiligheid moet brengen.

Ik had Sara niet gezien! Het enige wat ik kon zien was de omgeslagen boot.

– Vertel me een keer dat je bang was.

– In Turkije, toen ik met een verrekijker van een afstand Sara aan het zoeken was, zag ik dat ze kapseisde en toen kwam de reddingsboot. En ik kon Sara niet meer zien! Het enige wat ik kon zien was de omgeslagen boot, maar ze lag in de salop.

– Sara, dezelfde vraag voor jou.

– Op het WK in Turkije toen ik kapseisde en mijn boot zonk.

– Hoe leg je uit dat iedereen van je houdt, ook al ben je zwaar in de training? Absoluut iedereen! Voor mij ben je de favoriet van Raisa, alias Cristi Yachting. Een buitengewone man, een fantastische vader, een uitzonderlijke atleet.

– Ik ben misschien streng, maar alleen op het gebied van veiligheid. Voor de rest zijn de kinderen vrij om te doen wat ze willen en kunnen ze onder mijn toeziend oog verschillende situaties meemaken en plezier hebben zonder gewond te raken, en aan het eind is iedereen blij! Als ze braaf zijn geweest, krijgen ze ook altijd leuke bonussen, bijvoorbeeld een speedboottochtje.

Met een vader die zeiltrainer is en voorzitter van ACS Constanta Sailing – kon ik alleen maar op het water zijn.

– Sara, hoe is je vader echt? Behalve hoe wij hem zien?

– Met een vader die zeiltrainer is, voorzitter van ACS Constanta Sailing – kon ik alleen maar op het water zijn! Hij is veeleisend en ambitieus en hij slaagde erin om me steeds beter te maken en mooie resultaten te laten behalen in deze sport, hij wist me te motiveren en te helpen wanneer ik steun nodig had op alle niveaus, zowel emotioneel als materieel.

– Ik laat je het laatste woord. Over zeilen, over ouders, over kinderen, over moed, over vertrouwen…

– Kinderen kunnen in ons land de zeilsport beoefenen… Waar en hoe? Bijvoorbeeld bij een sportvereniging die in 2019 is opgericht met als hoofddoel de zeilsport te promoten, zowel voor beginners als voor degenen die willen presteren.

ALSO READ:

Sorana Cîrstea in de ronde van 16 in Miami! Ze versloeg Daria Kasatkina, 11e WTA. Tegen wie ze kan spelen

CSM Boekarest, 9 keer GECONSOLIDEERD in de kwartfinale! Wat is de Final Four hop


Word lid van het GANDUL Whatsapp kanaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *