DIICOT, inval onder de vogelvrijen! Huiszoekingen. 8,3 ton pyrotechnische materialen in beslag genomen! Schade van 12,74 miljoen euro

DIICOT, inval onder de vogelvrijen! Huiszoekingen. 8,3 ton pyrotechnische materialen in beslag genomen! Schade van 12,74 miljoen euro

Het schandaal bij Rapid, waar Liviu Ungurean, de manager van het veld, beschuldigd werd van het opzetten en leiden van een criminele groep die pyrotechnische materialen in stadions bracht, was slechts het begin van een enorme actie. De DIICOT heeft nu een inval gedaan in het stadion en 8,3 ton pyrotechnische materialen in beslag genomen.

Het Directorate for the Investigation of Organised Crime and Terrorism – Timisoara Territorial Service gaf een verklaring uit met details over de actie die leidde tot de ontmanteling van criminele groepen in Roemenië, maar met banden met Tsjechië, Bulgarije en Oekraïne.

De schade bedraagt 12,74 miljoen euro.

DIICOT, inval onder de vogelvrijen! Huiszoekingen. 8,3 ton pyrotechnische materialen in beslag genomen! 12,74 miljoen euro schade

DIICOT persbericht:

“Op 26.03.2024 voeren openbare aanklagers van het Directoraat voor Onderzoek naar Georganiseerde Criminaliteit en Terrorisme – Territoriale Dienst Timișoara samen met politieagenten van het Directoraat voor Onderzoek naar Economische Criminaliteit van de IGPR en de Dienst voor Onderzoek naar Economische Criminaliteit van de IPJ Arad, 79 huiszoekingsbevelen uit in de provincies Arad, Suceava, Dolj, Călărași, Sibiu, Iași, Teleorman, Mehedinți, Timiș, Brașov, Covasna, Argeș, Ilfov, Constanța en de stad Boekarest, in een zaak die gericht is op het ontmantelen van twee lokale georganiseerde criminele groepen met grensoverschrijdende vertakkingen in Tsjechië, Bulgarije en Oekraïne, die zijn opgezet om de strafbare feiten van het smokkelen van sigaretten, accijnsgoederen (tabak) en explosieve materialen (pyrotechniek) en het witwassen van geld te plegen.

Uit onderzoek bleek dat leden van de twee criminele groepen tussen 2022 en 2024 de accijnsgoederen van buiten Roemenië betrokken, het land binnen smokkelden (met medeplichtigheid of steun van overheidsfunctionarissen), vervoerden en opsloegen, met als doel ze op de zwarte markt te verkopen.

Tijdens het beheer van het bewijsmateriaal werden 38 019 640 sigaretten in beslag genomen (waarvan meer dan 24 000 000 tijdens 12 invallen), 64 ton rooktabak, 8,3 ton pyrotechnische materialen en 3 clandestiene fabrieken van gesmokkelde sigaretten ontmanteld, twee op het grondgebied van Roemenië en één in Tsjechië.

De schade aan de geconsolideerde staatsbegroting door de criminele activiteiten van de twee groepen bedraagt €12.740.000.

Meer dan 50 arrestatiebevelen die zijn uitgevaardigd op naam van de verdachten, van wie vier ambtenaren met een speciale status, worden uitgevoerd en de verhoren vinden plaats bij de DIICOT – Timișoara Territorial Service.

De actie wordt ondersteund door politieagenten van de Algemene Inspectie van de Roemeense Politie en ondergeschikte structuren in het gebied en door gendarmes van de Algemene Inspectie van de Roemeense Gendarmerie.

Gespecialiseerde ondersteuning werd verleend door het Technisch en Forensisch Bureau van de D.I.I.C.O.T en het Directoraat Speciale Operaties van de Algemene Inspectie van de Roemeense Politie.

We willen erop wijzen dat de personen tegen wie een onderzoek loopt, gedurende de hele strafprocedure de procedurele rechten en waarborgen genieten die zijn vastgelegd in het Wetboek van Strafvordering, evenals het vermoeden van onschuld”, aldus het persbericht.


Word lid van het GANDUL Whatsapp kanaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *