Wat is het geheim van de BESTE gewichtheffer van Europa?

Wat is het geheim van de BESTE gewichtheffer van Europa?

Mihaela Cambei heeft maar één droom: een medaille winnen op de Olympische Spelen in Parijs.

Europa’s meest waardevolle gewichtheffer van 2023, drievoudig continentaal kampioen in Sofia dit jaar en houdster van alle “Oude Continent” records in de 49 kg categorie, Mihaela Cambei werkt hard in de trainingszaal om haar doel te bereiken: een medaille op de Olympische Spelen in Parijs.

De 21-jarige heeft deze droom al sinds 2018, toen ze een bronzen medaille won op de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires. Destijds liet ze de Olympische cirkels op haar rechterarm tatoeëren en deze zomer, na Parijs, is ze van plan om haar ontwerp compleet te maken met de medaille die ze daar won.

Het geheim van Europa’s beste gewichtheffer

“Ik houd al van tatoeages sinds ik klein was. Mijn eerste tattoo was die met de Olympische cirkels en ik besloot er nog een paar te nemen. Ik deed het in 2018, na de Jeugd Olympische Spelen. Ik wil er graag mee doorgaan, maar nadat ik Parijs heb afgerond. Ik wil de Olympische Spelen van Buenos Aires en Parijs 2024 halen en natuurlijk mijn medaille tatoeëren als ik ermee thuiskom,” zei Mihaela Cambei, Europa’s beste gewichtheffer in 2023.

Ondertussen heeft ze al 11 tatoeages en ze geeft toe dat hoewel de tatoeages pijn doen als ze zijn gezet, de pijn erger is tijdens de training, als ze tonnen tilt: “Ik heb nooit uitgerekend hoeveel ik til, maar het komt neer op vele tonnen per week. Beide doen pijn, het tillen en de tatoeages, maar ik denk dat het meer pijn doet om te tillen dan om een tatoeage te laten zetten.”

De jonge atlete voelt zich ook aangetrokken tot piercings, maar zegt dat ze die passie nu probeert te beteugelen: “Ik hou ook van piercings. Ik begon ermee vóór tatoeages, toen ik jonger was, op mijn 16e. Ik ben er net mee gestopt, dat ik het ook niet moet overdrijven.”

Naast haar fysieke kwaliteiten trekt Mihaela Cambei ook de aandacht voor haar schoonheid. De atlete geeft toe dat er geen training of wedstrijd is waar ze geen make-up draagt. “Ik voel me heel goed opgemaakt, zelfs tijdens de training, vooral tijdens technische trainingen. Ik voel me zoveel beter in mijn vel als ik fris, opgemaakt en verzorgd aankom en eruit zie als een ander persoon. Het is alsof ik geen zin heb om te tillen en aan wedstrijden mee te doen als ik geen make-up draag. Ik begin het al onder de knie te krijgen, het kost me ongeveer 20 minuten, een half uur om mijn make-up aan te brengen. Soms, als ik zin heb om mijn make-up goed aan te brengen, blijf ik een uur bezig, maar ik verveel me niet, het ontspant me echt”, zei Mihaela Cambei.

Helaas kent gewichtheffen geen onofficiële Miss-wedstrijden zoals andere sporten. Ze geeft bescheiden toe dat ze denkt dat ze ook daar kans maakt op goud: “Er is geen Miss Gewichtheffen wedstrijd. Die is er niet, maar ik denk zeker dat ik een goede kans zou maken om te winnen als die ooit georganiseerd zou worden.”

In de tussentijd, omdat ze zich erg op haar gemak voelt voor de camera, zou ze een aanbod om model te worden niet afslaan: “Ik zou heel graag model willen worden. Niemand heeft me nog gevraagd, maar je weet maar nooit”.

Toen hij begon met gewichtheffen dacht hij dat hij aan gymnastiek deed

Het liefdesverhaal met gewichtheffen van de vrouw die zes Europese titels in deze sport heeft veroverd, begon op 9-jarige leeftijd, in de bakermat van de Roemeense gymnastiek, in Onești. In haar eerste jaar was ze ervan overtuigd dat ze was geselecteerd voor turnen.

“Zoals ik graag zeg, heb ik niet voor gewichtheffen gekozen, het koos mij. Ik werd geselecteerd op school, ik was 9 jaar oud. Ik vond gewichtheffen al leuk vanaf de eerste keer, maar dat was pas na een jaar, omdat ik het eerste jaar niet in de gewichthefzaal kwam. Ik wist niet eens dat ik aan gewichtheffen deed. Ik dacht eerst dat ik aan gymnastiek deed, ik deed algemene krachtoefeningen, ik was mobiel. De trainers lieten ons aan fysieke training doen en dan renden we rond met de turnsters, ze lieten ons van alles doen en ik voelde me alsof ik een van hen was. Pas een jaar later zetten ze ons in de gewichthefkamer en ik vond het geweldig,” voegde ze eraan toe.

Foto’s van Mihaela die huilend van emotie op het podium stond terwijl het volkslied werd gezongen, gingen de hele wereld over. Ze zegt dat er niets boven deze unieke momenten gaat. “Je voelt vreugde, emotie, eigenlijk een zwakte, want al het werk erachter, de ontberingen, je kunt het niet zien. Je ziet alleen het succes en dan door wat je terugtrekt, of het angsten zijn, of het beperkingen zijn, jezelf elke keer proberen te pushen in die wedstrijd, realiseer je je dat je geslaagd bent. Het is hard werken. Het is heel hard,” zei ze.

Hard trainen loont in de competitie, waar bijna elke podiumplaats niet alleen een gouden medaille betekent, maar ook een Europees record.

Voor mij zijn beide belangrijk: het record en de gouden medaille. Maar in de eerste plaats het record, omdat het je persoonlijke record kan zijn, om jezelf te overtreffen. En met kleine stapjes denk ik dat daarna de medaille volgt – Mihaela Cambei

De atlete, die in november 22 jaar wordt, geeft toe dat ze geschokt was toen ze hoorde dat ze was uitgeroepen tot de beste Europese gewichtheffer van 2023.

“Ik was geschokt, ik had de eer niet verwacht, want er zijn van die evenementen waar ik nog nooit bij betrokken ben geweest of die ik nog nooit heb genoemd. Het verraste me, de heer Alex Pădure kondigde me meteen tijdens de wedstrijd aan, op de Europeanen in Sofia, nadat ik gefinisht was. Het was een enorme vreugde. Ik kan niet zeggen dat mijn benen werden afgezaagd, want ik was nog steeds in shock van de wedstrijd, ik zat nog steeds op adrenaline, maar ik heb er erg van genoten en ik voel nog steeds grote vreugde als ik eraan denk,” zei ze.

Ze zegt dat de titel nog meer druk op haar legt in de aanloop naar de Olympische Spelen: “Ik denk dat deze titel een beetje druk op me legt, want mensen hebben verwachtingen en dan moet ik mijn best doen om niemand teleur te stellen. Ik moet en ik wil terugkomen met een Olympische medaille. Het maakt niet uit wat de prijs is.”

Grootste uitdaging: dik worden, niet dun. In krachtsporten is een van de grootste uitdagingen voor atleten om voor de wedstrijd af te vallen om in de gewichtsklasse te komen. Mihaela, die meedoet met 49 kilo, geeft toe dat ze het probleem omgekeerd heeft: “Ik moet mezelf één tot twee kilo boven de categorie houden en ik leg mezelf behoorlijk wat gewicht op omdat ik sterke brandwonden heb. En dan is het heel moeilijk voor me, dat ik non-stop moet zitten om te eten en hoe ik veel eet, dat is moeilijk. Maar het is heel makkelijk om weer terug te komen in de categorie, ik heb geen problemen”.

Zesvoudig Europees kampioen gewichtheffen

Mihaela Cambei, geboren op 18 november 2002, is nu al een van de meest getalenteerde Roemeense gewichtheffers in de geschiedenis. Ze heeft zes Europese titels gewonnen in de 49 kg categorie (drie in 2023 in Yerevan en 2024 in Sofia) en is in het bezit van continentale records in de totaal, snatch en worp. Ze heeft ook een zilveren en een bronzen medaille op haar naam staan van de Europese kampioenschappen van 2021 in Moskou. Op de Wereldkampioenschappen won Mihaela zilver in 2022 en brons in 2023, telkens in de houw. Ze won ook een bronzen medaille op de Jeugd Olympische Spelen van 2018 in Buenos Aires en heeft talrijke Europese titels en WK-medailles in cadet- en juniorencompetities. Voor haar prestaties in 2023 werd ze vorig jaar uitgeroepen tot de eerste Europese Meest Waardevolle Vrouwelijke Gewichtheffer van het Jaar door de Europese Gewichtheffederatie.


Word lid van het GANDUL Whatsapp kanaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *