Kamer wil leenstelsel snel afschaffen, kabinet heeft al plannen klaarliggen – spuiq.nl

Kamer wil leenstelsel snel afschaffen, kabinet heeft al plannen klaarliggen – spuiq.nl

De Tweede Kamer wil het leenstelsel zo snel mogelijk afschaffen en weer vervangen door de basisbeurs, bleek tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Demissionair minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven laat weten dat het demissionaire kabinet al verschillende plannen heeft klaarliggen, maar dat het aan een nieuw kabinet is om dit te regelen.

Het leenstelsel werd in 2015 ingevoerd door coalitiepartijen VVD en PvdA, met steun van D66 en GroenLinks. Doordat studenten vanaf dat moment zelf moesten lenen om hun studie te kunnen betalen, hebben bijna twee op de drie studenten een studieschuld. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen stemden alle partijen, behalve de VVD, voor de afschaffing van het leenstelsel.

Hoewel de Kamer het leenstelsel dus wil afschaffen, werd er in de twee aangenomen moties niet gesproken over hoe dit moet worden betaald. Demissionair onderwijsminister Van Engelshoven (D66) liet vrijdagochtend weten dat het kabinet al plannen heeft klaarliggen, maar dat het aan een nieuw kabinet is om daar een keuze uit te maken. “Iedereen snapt dat dit zo’n grote stelselwijziging is, dat moet echt een nieuw kabinet doen.”

Of er compensatie moet komen voor de studenten die de afgelopen jaren een flinke schuld hebben opgebouwd, is volgens Van Engelshoven ook aan een nieuw kabinet. Zij zegt dat daar “een behoorlijk kostenplaatje” aan hangt. Het gaat volgens haar om “mogelijk meerdere miljarden die je niet kunt besteden aan de kwaliteit van het hoger onderwijs”.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *