Dualsense Edge review: de ultieme PS5 Pro Controller?

Dualsense Edge review: de ultieme PS5 Pro Controller?

Twee jaar na de lancering van PS5 komt Dualsense Randde officiële Pro Controller met een handvol verbeteringen en nieuwe functies ten opzichte van de pad die bij de console wordt geleverd.

Een Pro controller die, zoals zoveel andere op de markt, voegt extra knoppen en functies toe die niet aanwezig zijn op het basismodel van de controller.en is speciaal gericht op gamers die op hoog niveau concurreren, of dat willen doen, of die gewoon op zoek zijn naar meer functionaliteit.

Zoals we zullen zien in deze Duansense Edge PS5 beoordelingDe Duansense Edge is een controller die in de voetsporen treedt van andere modellen, van de Xbox Elite Series 2 tot de Scuf Reflex Pro, die een niveau van aanpassing en verfijning toevoegt dat de standaardcontrollers niet bieden.

Dat gezegd zijnde, Aan deze opties hangt een prijskaartje, 239,99 euro in het geval van de Dualsense Edge. (bijna de helft van de prijs van een PlayStation 5), wat een deel van het publiek direct van zich vervreemdt. Maar als geld geen rol speelt, is de officiële PS5 Pro Controller dan een te overwegen alternatief? Laten we eens kijken.

Afgelopen zomer berichtten we over de Scuf Reflex Pro, een van de eerste Pro controllers op de markt, die voor het eerst het gebruikelijke in het pro controller segment bevatte, van achterste sticks tot uitgebreide aanpassingsopties (non-travel triggers voor shooters, getextureerde grip…).

Maar Dualsense Edge gaat op alle niveaus veel verder.een aanpak volgen die meer lijkt op die van Microsoft met de Xbox Elite controllers. Het gaat niet alleen om een officiële oplossing, maar om een alomvattende, die alle mogelijke wijzigingsmogelijkheden probeert te dekken door iets verder te gaan.

Wat zit er in de Dualsense Edge box?

In de doos vinden we een harde behuizing die, zodra je hem in je handen neemt, van alle vier de kanten kwaliteit schreeuwt. Ik heb veel met controllers en accessoires met een hoesje gespeeld, en vanaf dit eerste moment is het gevoel nog premiumer dan bij andere voorstellen.

Het is een witte kast van stijf en bestendig materiaal, die een groter gevoel van soliditeit uitstraalt. Bijna op het niveau van een “goede” koffer. Afwerking, vormfactor, details… alles schreeuwt kwaliteit. En dat is een bonus van het accessoire. Het heeft zelfs het coole detail van de mogelijkheid om de controller op te laden terwijl hij in de koffer zit…

Binnenin vinden we een op het scherm gedrukte QR-code met instructies, evenals een Dualsense Edge controller en alle bijbehorende accessoires, die niet bepaald weinig zijn.

Inbegrepen zijn twee paar verwisselbare sticks (plus de standaard sticks), twee paar paddles voor de achterste knoppen met verschillende stijlen, een “klem” zodat de stroomkabel niet per ongeluk losraakt als hij eenmaal op de Edge is aangesloten, een USB-A naar USB-C kabel met een aanzienlijke uitbreiding….

Alles is goed doordacht, van de presentatie tot de opbergruimtes en uitsparingen, die perfect passen zodat niets beweegt als je de controller draagt (wat bij andere controllers niet het geval is).

Functies en kenmerken die het verschil maken in Dualsense Edge

Zoals we u een week geleden in ons eerste contact met de Dualsense Edge hebben verteld, zijn de verbeterpunten van deze nieuwe controller talrijk en gevarieerd.

De Dualsense controller, het normale model, is een van de onderscheidende elementen van PS5 geweest, dankzij de haptische respons in games als Astro’s Playroom (gratis inbegrepen op alle consoles) of de adaptieve triggers, maar ook omdat het een zeer ergonomische en comfortabele controller is om mee te spelen, en ook met een verbeterde batterij in vergelijking met PS4-controllers.

Dat alles is nog steeds aanwezig in de Dualsense Edge, van de vormfactor tot de sensaties die het doorgeeft met zijn trillingen en triggers. Maar naar die laag voegt een hele reeks extra mogelijkheden toe, waarvan sommige onopgemerkt kunnen blijvenzoals de iets langere handgrepen of de getextureerde afwerking.

De eerste en belangrijkste is dat hij twee knoppen aan de achterkant toevoegt, die elke gewenste functie kunnen krijgen. De doos bevat twee paar verschillend gevormde metalen onderdelen, die aan de controller worden bevestigd met een systeem van magneten dat heel goed werkt.en zullen niet per ongeluk of door erop te drukken losraken. Het is een goed doordacht systeem.

We kunnen kiezen voor twee langwerpige hendels of “paddles” die op de achterkant van de controller worden geplaatst, of juist voor twee kleinere stukken maar met een meer vooruitstekend profiel, die een andere manier bieden om deze knop in te drukken, met de middelvinger.

Dit zijn ongetwijfeld twee belangrijke toevoegingen, waardoor we sommige handelingen in shooters of spellen als Elden Ring comfortabeler kunnen uitvoeren, zonder de “klauw” houding aan te hoeven nemen bij bepaalde handelingen.

Het voegt ook, net onder de sticks, twee FN-knoppen toe, hoewel we het daar later over zullen hebben, aangezien hun functionaliteit anders is…

Het tweede aspect, en misschien het aspect dat echt betekent het grote verschil tussen Dualsense Edge en andere Pro controllerszijn de verwisselbare modulaire stokken. Het is niet alleen een kwestie van de stok zelf vervangen door een hogere of een met een ander ontwerp van de bovenkant.

Nee, we hebben het hier over het wisselen van het complete stokdeelbijvoorbeeld om de drift of mogelijke verslechtering die over een paar jaar kan optreden te verhelpen.

Dat opent de deur naar het niet hoeven vervangen van de hele controller of andere fabrikanten die met hun eigen sticks komen, zoals Gulikit waarschijnlijk zal doen met hun hall sticks of elektromagnetische (en drift-verminderende) sticks, beschikbaar op controllers zoals de King Kong 2 Pro.

Let wel, officiële Sony vervangingssticks kosten 25 euro per stick. Met andere woorden, het vervangen van beide sticks kost 50 euro: voor iets meer kun je een “hele” Dualsense kopen…

Het vervangen van de hele stickmodule is heel eenvoudig: gewoon de plastic bekleding rond de sticks verwijderen en zodra dat duidelijk is, op de schakelaar aan de achterkant onderaan drukken om het onderdeel los te maken. Het enige wat u nog moet doen, is het metalen deel verwijderen dat de stick op zijn plaats houdt, zodat u de module kunt verwijderen en de nieuwe kunt plaatsen.

ºC Maatwerk, een andere sleutel tot Dualsense Edge

Het derde aspect dat het verschil maakt, is dat de software voor het aanpassen van de controller is geïntegreerd in het besturingssysteem, iets dat werd toegevoegd in de laatste PS5-firmware-update.

Met andere woorden, je hoeft geen app of zo te downloaden.. Je sluit gewoon de controller aan op de console, en de eerste keer zal er een tutorial verschijnen waarin wordt uitgelegd hoe je hem instelt. En het is behoorlijk uitgebreid, dat moet gezegd worden.

Afgezien van het “standaard” profiel, we kunnen nog drie profielen in het geheugen opslaan (per genre of per specifiek spel), alle knoppen opnieuw toewijzen of in detail treden, zoals de dode zone van de sticks, hun gedrag, de dode zone van de triggers…

Als u een van de “kieskeurigen” bent met deze aspecten, hier bent u meer dan genoeg opties om de controller naar wens te configureren.met bijna alle meest voorkomende opties (hoewel niet alle controllers ze bieden, of ze allemaal niet bieden).

Om van profiel te veranderen, druk je gewoon op een FN-knop (die onder de sticks) samen met de knoppen aan de voorkant van de controller. Deze knoppen bovendien, samen met de kruiskop, kunt u het volume van de headset en de balans tussen geluid en spraakchat configureren..

We kunnen ook meer instellingen laten opslaan in het geheugen van de console, niet toegewezen aan de controller, en ze snel verwisselen via de PS5-interface.

Bij volmacht kunnen we ook het trillingsniveau en de weerstand van de trekkers wijzigen, evenals de wijze van kennisgeving van de profielwijziging (trillingen, verlichting op de controller zelf).

Naast de software is het ook mogelijk het gedrag van de triggers aan te passen, een element dat veel pro controllers integreren (maar bijvoorbeeld niet Scuf Reflex).

We hebben het over de die de trekker overhaalt. met drie standen, voor analoog gedrag (met twee slagbereiken) of meer digitaal, wat ideaal is voor wie bijvoorbeeld bij schutters een snelle trekker wil overhalen.

Wat zijn dan de nadelen van Dualsense Edge?

Voor alle goede dingen over de Dualsense Edge propositie, er zijn verschillende aspecten die verhinderen dat het de definitieve Pro-controller wordt. De eerste, en meest voor de hand liggende, is de prijs. Het is geen goedkope controller.

We hebben het over 239,99 euro, bijna de helft van wat een PS5 met schijfstation nu kost.. Het ligt niet ver van het gemiddelde van de top Pro controllers, en hoewel het mogelijk is om goedkopere opties te vinden in dit segment, zal het waarschijnlijk enkele functies of extra’s missen.

Ten tweede en niet minder voor de hand liggend is dat veel Pro controllers een totaal van vier knoppen of sticks aan de achterkant toevoegen, zoals de Razer Wolverine V2 Pro voor PS5. Hoe meer programmeerbare knoppen aan de achterkant, hoe gemakkelijker het voor u is om de besturingsconfiguratie te vinden waar u zich het meest comfortabel bij voelt, zonder uw vingers van de sticks af te halen.

Het is iets waar zelfs Steam Deck rekening mee heeft gehouden, door vier extra knoppen op de achterkant van het chassis te plaatsen. Het is als het ware de huidige standaard knoppenconfiguratie en voor veel spelers zijn twee achterhendels misschien niet genoeg. (hoewel we het gevoel en de aanpassingsmogelijkheden goed vonden).

Hier moet ook worden opgemerkt dat de FN-toetsen niet herprogrammeerbaar zijn, en dat ze precies dezelfde functie hebben. Het is een van de vreemdste beslissingen van de Dualsense Edge controllerMisschien om het gemakkelijker te maken voor rechts- en linkshandige gamers, maar er zou een optie moeten zijn om degene die we niet gebruiken te herconfigureren… want het voelt een beetje zonde.

De derde en laatste “maar” is de batterij. Hoewel we een paar dagen geleden bevestigden dat de batterij een lagere capaciteit had, gaat hij inderdaad minder lang mee. Het hangt af van het spel en de instellingen die je activeert (sterke trilling of trigger response is niet hetzelfde als uitgeschakeld).

Maar het normale bereik is ongeveer 6 uur autonomie. Dit is aanzienlijk minder dan de 10-12 uur die met de standaard Dualsense kan worden bereikt.

Conclusies: Is de Dualsense Edge de moeite waard?

Als we praten over Vanuit een zuiver objectief, kwantitatief oogpunt is het commando een aanzienlijke verbetering ten opzichte van het basismodel van Dualsense.en het is zo op vele fronten.

De volledig verwisselbare sticks, de knoppen aan de achterkant, de triggerbegrenzers, de instelmogelijkheden en profielen… vormen samen een zeer superieure controller, en een zeer compleet voorstel.zo niet de meeste, als het gaat om Pro controllers.

Dan betreden we het rijk van de “maars”. De grootste is misschien wel de prijs. 240 euro is een drempel die veel gamers niet zullen overschrijden, maar als geld geen rol speelt, aarzel dan niet.. Alles van presentatie tot afwerking en opties zijn op een zeer hoog niveau.

Scuff Reflex en Wolverine V2 Pro zijn geweldige voorstellen, ze bewegen in deze prijzen, maar missen enkele functionaliteiten (beperkte PS5 triggers en software in de eerste, haptische respons en adaptieve triggers in de tweede). Dualsense Edge is zogezegd “the whole lot”.

Dat klopt, de definitieve controller te zijn, had Sony hem moeten aanvullen met twee extra knoppen aan de achterkant en een batterij die minstens gelijk is aan die van de gewone Dualsense.. Dit zijn de enige twee “maars” die verhinderen dat het de definitieve Pro controller is, want de rest heeft alles.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *