Age of Empires 2 Definitive Edition review, de hele menselijke beschaving op je console

Age of Empires 2 Definitive Edition review, de hele menselijke beschaving op je console

Van oudsher is het niet vreemd dat, wanneer men denkt aan PC videospelletjesgenres zoals avonturenspellen, avontuurlijke spellen, of strategiespellen. Op dat laatste gebied is een van de beroemdste franchises in de geschiedenis Age of Empires, dat nu zijn 25-jarig bestaan viert. Om het te vieren, landt het op de console met Age of Empires II Definitieve Editie.

Deze editie kwam al in 2019 naar de PC (en stamt weer af van het origineel dat in 1999 werd uitgebracht), maar opuur kunnen we er ook van genieten op de Xbox One en op de Xbox X Series X|S generatie, naast Cloud Gaming. En natuurlijk is het, zoals alle launchgames van Microsoft, inbegrepen in Game Pass – er is geen excuus om het niet uit te proberen!

De dynamiek is bekend: spelen in real timemoeten we een beschaving kiezen en haar van haar meest basale tijdperk tot… de zogenaamde Post-Imperial Agewaarin alle mogelijke technologie al is onderzocht.

Afhankelijk van de modi die je kiest, kan het doel zijn simpelweg een gevecht te overleven, een monument overeind te houden of je rijk aan anderen op te dringen…

De recensie van Age of Empires II Definitive Edition door Hobby Consolas:

Spel en gameplay van Age of Empires II Definitive Edition

Het lijdt geen twijfel dat een RTS zo diep als dit kan intimiderend zijn voor de speler die niet gewend is aan het genre. Er zijn tal van taken te volbrengen, van het vinden van basisgrondstoffen zoals hout tot het bouwen van gebouwen, het creëren van soldaten, het voorbereiden van onze aanval of het aangaan van felle gevechten.

In andere omstandigheden zouden we ons totaal verloren voelen, maar deze console-versie van Age of Empires II voegt een uitgebreide en handige tutorial toe. dat ons stap voor stap leert wat we moeten doen en hoe we elk commando moeten bereiken.

Logischerwijs zullen de meeste gebruikers de Xbox Series- of Xbox One-controller om het spel te spelen, maar zoals verwacht, het spel kan ook worden genoten door een toetsenbord en muis aan te sluiten op uw console.. Dit is de meest “logische” manier om van het spel te genieten, maar het team van World’s Edge heeft de meest comfortabele indeling van de knoppen op onze controller geconfigureerd voor het spelen van het spel.

Toegegeven, ze hebben de bewegingswielen en de rest van de functies goed verdeeld, maar komt de controller misschien wat knoppen te kort. vergeleken met de veelzijdigheid van toetsenbord en muis, waardoor de ervaring soms wat “ingewikkelder” aanvoelt dan ideaal zou zijn.

Ondanks deze “tekortkoming” en juist om degenen die zich meer verloren voelen te verlichten, hebben wij ook de optie om automatisch middelen te krijgenzodat de dorpelingen de meest elementaire taken kunnen uitvoeren zonder dat wij hen iets hoeven te bevelen.

Deze optie kan zo worden geregeld dat zij alleen bepaalde taken uitvoeren of of verwijder het helemaal en doe alles met de hand.. In ieder geval is het geen “magische” optie die ons zal helpen om te winnen, want uiteindelijk de hele strategie en de fundamentele bevelen zullen van ons afhangen.maar ze kunnen ons tenminste afleiden van de routine, terwijl we het allemaal onder de knie krijgen.

Al deze facetten, meer gericht om ons comfortabel in het spel te introduceren, zijn geconcentreerd in de Leer spelen, die de lessen indeelt in basisconcepten en geavanceerde technieken, met mini-campagnes die ons bij de hand nemen.

Als we er eenmaal vertrouwen in hebben, kunnen we verder met de twee belangrijkste single-player modes: Schermutseling (tot 8 teams en “kortere” wedstrijden waarbij je je beschaving, omgeving, leeftijdsgroep en tot 9 spelvormen kunt kiezen) of Campagnesmet concrete en complexere uitdagingen, gebaseerd op historische veldslagen of Sun Tzu’s Art of War..

Deze laatste modus is degene die het meeste uit onze spellen kan halen en het verbergt tientallen verschillende uitdagingenchronologisch of per gebied ingedeeld: Europa, Azië, Afrika…

Maar het is ook mogelijk om te genieten van online coöperatieve campagnes, of je kunt gaan voor een “Versus”. waarin je je verstand kunt meten met andere mensen. Als je het tegen een AI opneemt, kun je kiezen voor de klassieke AI-configuratie of de HD AI (gebaseerd op de recensie van het spel dat in 2013 werd uitgebracht voor PC), die meer aangepast is aan de recente spelregels en uiteindelijk moeilijker te spelen is.

Hoe moeilijk is Age of Empires II Definitive Edition?

Als zodanig is het spel in het begin niet moeilijk, maar logischerwijs vergt het enige tijd totdat we begrijpen dat moet je methodisch zijn met bepaalde taken.. Het zal veel afhangen van de gekozen uitdaging, maar in het begin is het normaal om je zorgen te maken over het bouwen van boerderijen of houthakkerskampen, het zoeken naar grondstoffen voor dit alles…

We kunnen niet zomaar gek doen en we moeten ervoor zorgen dat we voldoende bouwmiddelen hebben.maar ook voedsel om onze dorpelingen en troepen te bevoorraden. Verkenning, gebaseerd op de “oorlogsmist“(we zien alleen wat direct naast ons is en moeten nieuwe gebieden veroveren om permanent te zien wat er is) vereist ook enige oefening.

De realiteit is dus dat het spel zo moeilijk is als we willen (we kunnen verschillende variabelen voor de AI instellen), maar het doet kost het wat tijd om aan het ritme en de regels te wennen.heel anders dan we gewend zijn op de console.

Het is niet het eerste spel van dit soort dat we op Xbox hebben gezien (er zijn klassiekers als Halo Wars), maar het is waarschijnlijk het spel dat ons “vraagt” om zorgvuldiger te zijn, ook al hebben ze alle mogelijke hulp en uitleg toegevoegd. Als we eenmaal het “tempo” ervan begrijpen, zullen we er als een gek van genieten. hoe spannend het is om beschavingen machtig te maken vanuit het niets.

In die zin vind je veel van de meer geavanceerde schermutselingen misschien te “vernietigend” als je er vanaf het begin in springt. We kunnen beter beginnen met de campagne van William Wallace. om aan alles te wennen en van daaruit de lat hoger te leggen.

Hoeveel uur duurt Age of Empires II Definitive Edition?

Dit deel is bijna onmogelijk af te bakenen. De ontwikkelaars zelf zeggen al dat het spel biedt ongeveer 200 uur tussen alle uitdagingen en campagnes.

Als deze editie hebben we tot 42 beschavingen om uit te kiezen (elk met specifieke voordelen op het speelveld, zoals verschillende bouwtijden), en multiplayer (met maximaal acht “menselijke” gebruikers) en schermutselingen kunnen eindeloze uren van planetaire verovering bieden. Er is zelfs mods optie. Het is dus een enorm sap.

Prijs en beschikbare platforms

We hebben al gezegd dat het spel al een paar jaar beschikbaar is op de PC, dus de nieuwigheid zit hem in deze consoleversies. Of je nu een Xbox One hebt of een latere generatie, je kunt koop Age of Empires II Definitive Edition voor € 19,99wat geweldig is. Ook, zoals we zeiden, is het inbegrepen in Game Pass.

Er is ook een Deluxe editie van deze definitieve editie (“deluxe definitive”, het lijkt bijna op een Capcom-titel), voor 39,99 euro, die drie add-ons toevoegt: Lords of the West, Dawn of the Dukes and Dynasties of India..

Deze accessoires zijn ook los verkrijgbaar, voor 9,99 euro per stuk, dus je hebt keuze te over.

Een ervaring met duizenden jaren traditie

Een goed strategiespel (of het nu deze is, een Civilization die ook op console is, of een Kolonisten) is een ervaring die je aangrijpt tot het punt van obsessie, vooral wanneer je de ins en outs van elke oorlogsstrategie of bouwroutine onder de knie krijgt. Met AoE2 worden we bovendien geconfronteerd met een van de beste exponenten van het genre aller tijden..

Maar tegelijkertijd is het een manier van spelen die, logischerwijs, niet iedereen zal aanspreken, op dezelfde manier als andere spellen zoals soulachtige spellen of, ik weet niet, paardrijsimulators. In ieder geval, is het de moeite waard om je angst te verliezen. en probeer het eens, want misschien ontdek je nu meer dan ooit (dankzij tutorials en nieuwe opties) een genre dat je zal opslokken.

Op technisch niveau is het mogelijk om geniet van het spel in 4K (1440p in het geval van de Xbox Series S) en met geremasterd geluid, waaronder Engelse stemmen die ons stap voor stap door de tutorial leiden, hoewel hun intonatie een beetje “reguleras” is.

Toegegeven, hoezeer ze ook opnieuw zijn bewerkt en een nieuwe resolutie hebben, de graphics kunnen er voor sommige kijkers wat eenvoudig uitzien (vooral na het zien van wat Age of Empires IV doet op de PC).

Maar het lijdt geen twijfel dat ze ons… “zie het leven” op het veldvan de kleine boeren die met ijver bouwen tot de wilde dieren die om ons heen bewegen. Het is niet super spectaculair, maar ze zetten de scène goed neer.

De interface is redelijk goed aangepast voor console play en zowel de iconen als het lettertype van de tekst zijn zeer duidelijk, hoewel het waar is dat sommige menu’s knoppen bevatten die niet alle tekst “passen” van wat ze ons willen vertellen, waarschijnlijk het resultaat van het overnemen van het geheel uit de PC-versie.

Als we eenmaal aan de basis gewend zijn, kunnen we een geavanceerde interface die ons meer opties laat zien en, wat de toegankelijkheid betreft, kunnen we de interface tot 75% verkleinen of de kleuren veranderen als we visuele problemen hebben.

Kortom, er zijn talrijke opties toegevoegd die het spel voorbereiden op de nieuwe tijden (en op het “consoleprofiel”), terwijl de essentie van een RTS dat geschiedenis maakte… en nooit beter gezegd. Misschien is het niet voor iedereen, maar als je geïnteresseerd bent in het strategiegenre, is het een geweldig spel, Age of Empires II Definitieve Editie kan jouw nieuwe bed obsessie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *