Roemenië roept op tot verbod van Russische SPORTMANNEN op Olympische Spelen 2024: “Sport is een ambassadeur van de vrede”

Roemenië roept op tot verbod van Russische SPORTMANNEN op Olympische Spelen 2024: “Sport is een ambassadeur van de vrede”

Roemenië heeft zich aangesloten bij verschillende landen die het Internationaal Olympisch Comité (IOC) oproepen om Russische en Wit-Russische atleten te weren van de Olympische Spelen van 2024, maakte minister van Sport Eduard Novak maandag bekend.

Onlangs kondigde het IOC aan dat het de mogelijkheid overweegt om Russische en Wit-Russische atleten te laten deelnemen aan de Olympische Spelen in Frankrijk, maar onder bepaalde voorwaarden.

Oekraïne protesteerde na deze aankondiging en staat erop dat vertegenwoordigers van Rusland en Wit-Rusland niet aan de Olympische Spelen kunnen deelnemen.

Het protest van Oekraïne wordt gesteund door onder meer de Baltische landen.

Eduard Novak betoogt dat sport een ambassadeur van de vrede is en dat de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne moet worden bestraft.

“In overeenstemming met de ministers van de andere staten die een standpunt over deze kwestie hebben ingenomen, zijn wij van mening dat dit niet het moment is om te overwegen een pad te openen voor Russische en Wit-Russische atleten om terug te keren naar de Olympische Spelen.” Novak zei.

Hij verklaart dat het besluit is genomen na een onderzoek door het ministerie van Sport en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

“Het besluit is genomen na een uitgebreide analyse, na een proces waarbij we expertise van zowel ons ministerie als het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben betrokken, van waaruit we ook hun standpunt hebben ontvangen.

Bijgevolg veroordelen wij de aanvalsoorlog tegen Oekraïne en de steun die daaraan wordt verleend. Wij hebben onze standpunten vóór de vergadering van 10 februari toegezonden.

Wij hebben ook gevraagd dat Roemenië deel uitmaakt van de gezamenlijke brief die door de vertegenwoordigers van de ondersteunende staten zal worden ondertekend.” voegde de minister eraan toe.

Het ministerie van Sport bood steun aan Oekraïners die in het land zijn aangekomen

Tegelijkertijd herinnerde Eduard Novak aan de steun die Roemenië gaf aan Oekraïense vluchtelingen na het begin van het conflict in het buurland.

“Ik denk dat het, los van de speculaties die sommige mensen in de publieke ruimte over dit onderwerp hebben gemaakt, belangrijk is in gedachten te houden dat sport een ambassadeur van de vrede is en ons vooral de gezondste waarden bijbrengt, namelijk gelijkheid, insluiting, Olympisme, fair play en langetermijnontwikkeling.

Tegelijkertijd heeft het ministerie van Sport steun geboden aan Oekraïense immigranten die in Roemenië zijn aangekomen, door middel van toegang tot onze sportbases en de integratie van hun kinderen in de lokale sport.” zei Eduard Novak.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *