Het is tien jaar geleden dat Dumitru Sechelariu, burgemeester van Baca, verdween! Hoe hij het voetbal ontwikkelde en hoe hij de hele stad uitnodigde “voor een hapje en een biertje”: “Trots kostte hem veel”

Het is tien jaar geleden dat Dumitru Sechelariu, burgemeester van Baca, verdween! Hoe hij het voetbal ontwikkelde en hoe hij de hele stad uitnodigde “voor een hapje en een biertje”: “Trots kostte hem veel”

Dumitru Sechelariu had van 1992 tot 2006 een heilzame invloed op het voetbal. Maar ook een carrière als burgemeester waarvan hij een van de lokale baronnen van het Moldavische gebied werd.

Dumitru Sechelariu was burgemeester van Bacău gedurende twee termijnen van 1996 tot 2004 en overleed op 16 februari 2003. Zijn eerste mandaat won hij als onafhankelijke kandidaat, het tweede onder de vlag van de PSD. Het is de beroemde bijeenkomst in 2001, toen hij op zijn verjaardag de hele stad uitnodigde voor “een kleine en een biertje”.

“Van mijn leven zou een film gemaakt kunnen worden,” pochte Dumitru Sechelariu vaak. Hij begint onderaan, een automonteur, klimt heel snel en stort even snel neer. Van een gokbedrijf belandt hij als burgemeester van Bacau en vervolgens in de gevangenis, beschuldigd van ambtsmisbruik. Hij gaat de politiek in in de PNL, piekt in de PSD en verdrinkt in Gigi Becali’s PNG.

Een decennium is verstreken sinds de verdwijning van Dumitru Sechelariu, de burgemeester van Baca! Hoe hij het voetbal in het gebied ontwikkelde en hoe hij de hele stad uitnodigde voor een biertje en een hapje…

Gheorghe Poenaru, de voormalige coach van het voetbalteam van de stad Bacovia, gaf een uitgebreid interview in de lokale pers waarin hij veel ongepubliceerde herinneringen aan de voormalige burgemeester vertelde, waaronder de degradatie met zang in 2001, na een gedenkwaardige play-off tegen Farul Constanța, destijds gecoacht door Petre Grigoraș.

“Door de “play-off” van 2001 te verliezen waren we gedegradeerd, maar zoals bekend draaide Sechelariu zich om en slaagde erin de eerste competitieplaats van Baia Mare te kopen. Een jaar later wonnen we met 3-2 in Constanța en stuurden we Farul naar B.

In feite degradeerden we toen de Constantijnen. Op de avond voor de wedstrijd en op de dag van de wedstrijd probeerden de mensen van Farul ons bewust te maken, maar Seche was onvermurwbaar: “Laat ze zien wat ik heb meegemaakt”.

Nadat we hadden gewonnen, met een doelpunt in extra tijd, was hij de gelukkigste van ons allemaal,” vertelde Ghiță Poenaru aan de krant. Het ontwaken.

Cursaru’s doel, de mooiste herinnering

“De Ploiestians verloren thuis met 1-0 van ons. En bij Petrolul hadden we een open rekening van het vorige seizoen.

Ik heb het over die 1-2 in de return leg van 2001. Met onze keeper, Anton, in de aanval, twee opeenvolgende corners, in extra tijd, op 1-1, en Petrolul scoorde het winnende doelpunt, in de tegenaanval, in het lege net.

Een jaar later, in het voorjaar van 2002, versloegen we ze, zoals ik al zei, met 1-0: doelpunt van Cursaru uit een diagonale pass van Iftodi.

Trots kwam hem duur te staan, net zoals trots, waarom niet toegeven, hem destijds hielp opmerkelijke dingen te doen. Kijk hoe Bacau er vandaag als stad uitziet, niet alleen qua sport en resultaten!

“We blijven achter met een ruïne, de ruïne van een stadion”

Wie boos op me wordt kan boos op me worden, maar ik denk niet dat er een vergelijking mogelijk is. Of hoe het stadion er nu uitziet…

Het is een schande, een grote schande! We zijn de enige stad in Moldavië geworden zonder functioneel stadion. Botoșani, Piatra, Suceava, Vaslui, Focșani, ze waren ons allemaal voor. We bleven achter met een ruïne, de ruïne van een stadion dat begin jaren 2000 qua faciliteiten tot de top drie van het land behoorde,” gaf de coach toe.

Sechelariu was de manager van FCM Bacău voetbalteam. Hij was de broer van voormalig parlementslid Sergiu Sechelariu en de vader van piloot Doru Sechelariu. Hij stierf op 16 februari 2013 in Wenen aan longkanker.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *