CTP, reactie na schorsing Simone Halep: “Ik vind het onmogelijk om terug te komen. Het verwoest haar sportieve leven”.

CTP, reactie na schorsing Simone Halep: “Ik vind het onmogelijk om terug te komen. Het verwoest haar sportieve leven”.

De journalist Cristian Tudor Popescu gaf exclusief voor ProSport commentaar op het besluit van de ITIA om Simone Halep voor vier jaar te schorsen van professioneel tennis.

De journalist zegt dat hij een dergelijke beslissing had verwacht en voegt eraan toe dat de straf gelijk zou kunnen staan aan het einde van de carrière van de voormalige WTA nummer 1.

“Ik ben helemaal niet verrast door de beslissing, gezien de ondraaglijke vertragingen. Het kan geen gemakkelijke, milde beslissing zijn geweest! Dat is de maximale straf. Ik was bang! De beslissing heeft twee gevolgen, die van fysieke tijd, nog 3 jaar vanaf nu om uit wedstrijden te blijven en dan terug te komen, lijkt me onmogelijk.

Er is ook het morele aspect van deze beslissing, het is de maximale straf. Simona is zonder voorbehoud schuldig bevonden aan de gevonden stof, een zware klap voor het moreel. Het is een verschrikkelijke klap, het is de vernietiging van het sportieve leven van Simona Halep”, zei Cristian Tudor Popescu, exclusief voor ProSport.

Simona Halep, 4 jaar geschorst

Simona Halep is voor vier jaar geschorst wegens dopinggebruik, zo heeft het International Tennis Integrity Agency (ITIA) bekendgemaakt. De Roemeense heeft twee keer het antidopingprogramma in het tennis overtreden.

Het eerste wangedrag is gerelateerd aan haar vermeende gebruik van Roxadustat en daarna werden er verschillende problemen gevonden in haar biologische paspoort.

Simona Halep werd in oktober 2022 voorlopig geschorst en hing een schorsing van vier jaar boven het hoofd, een beslissing die er nu is. Ze kan tegen de uitspraak van de ITIA in beroep gaan bij het Court of Arbitration for Sport (CAS).

“De ITIA bevestigt dat een onafhankelijk tribunaal Simona Halep voor een periode van vier jaar heeft geschorst vanwege een overtreding van het antidopingprogramma. De 31-jarige tweevoudig Grand Slam-kampioene werd schuldig bevonden aan twee afzonderlijke overtredingen. De eerste, met de verboden stof roxadustat, tijdens de US Open van 2022. De tweede is gerelateerd aan onregelmatigheden in haar biologische paspoort.

Het Independent Sports Resolutions Tribunal, dat op 28 en 29 juni 2023 in Londen bijeenkwam, hoorde de standpunten van deskundigen en die van Halep’s vertegenwoordigers. Halep zelf getuigde voor de rechtbank. Op 11 september 2023 bevestigde het tribunaal dat het de speelster schuldig had bevonden aan het schenden van twee artikelen:

– de aanwezigheid van roxadustate in het urinemonster dat op 29 augustus 2022 werd verzameld tijdens de US Open

– Gebruik van een verboden stof of methode gedurende 2022, gebaseerd op de verzameling van 51 bloedmonsters die door de speler zijn verstrekt via het antidopingprogramma.

Het Tribunaal gaf aan dat er geen reden was om de unanieme conclusie van de 3 deskundigen in twijfel te trekken. De conclusie was dat “hoogstwaarschijnlijk doping” de verklaring is voor de onregelmatigheden die zijn gevonden in de zaak van Halep.

Het tribunaal heeft geluisterd naar het argument van Simone Halep dat een supplement verontreinigd was, maar dit kan niet bepalend zijn geweest voor de hoeveelheid roxadustate die aanwezig was in het positieve monster,” is de officiële release van het ITIA.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *