Dinamo en Steaua spelen de Roemeense volleybalderby!

Dinamo en Steaua spelen de Roemeense volleybalderby!

De eigenaar van de krachtigste opslag in het kampioenschap, Bela Bartha, bedreigt tegenstanders met aces van 128 kilometer per uur.

De Roemeense mannenvolleybal eerste divisie heeft de derby tussen Dinamo en Steaua bereikt. Deze staat gepland voor zaterdag om 18.00 uur in de Dinamohal en zal twee van de titelfavorieten tegen elkaar laten spelen, evenals een aantal leden van het nationale team dat in september geschiedenis schreef op de Europeanen.

Een van de meest in vorm zijnde onder hen is Dinamo speler Bela Bartha, die de sterren bedreigt met “bommen” gelanceerd met 128 kilometer per uur vanaf het werk, net zoveel als de radar registreerde op de Europese Kampioenschappen! Hij verstopt zich niet en kondigt aan dat hij over een paar jaar het wereldrecord van de Pool Leon wil verslaan: 138 kilometer per uur.

Dinamo en Steaua spelen Roemeense volleybalderby

“Tijdens de wedstrijd had ik eerlijk gezegd niet het gevoel dat ik met zo’n snelheid serveerde. Ik had gewoon het gevoel dat ik een goede opslag speelde. Na de wedstrijd, toen ik naar de herhalingen keek en de jongens me in de kleedkamer vertelden dat ik toevallig 128 kilometer per uur sloeg, voelde ik me natuurlijk goed. Ik zeg dat ik over drie jaar het wereldrecord van Leon kan verslaan”, zei Bela Bartha, volleyballer bij Dinamo.

De volleyballer geeft toe dat niet de push-ups, maar het werk in de gewichthefkamer het geheim is van zijn grote kracht, die hij nooit heeft laten zien in de pretparken. “Ik doe niet veel push-ups, maar in de gewichthefkamer werk ik veel aan mijn schouder, omdat dat naast techniek het belangrijkste is in mijn werk. Zelfs als ik word uitgedaagd, heb ik mijn kracht nooit uitgeprobeerd op de boksmachines in het park, omdat ik geen blessures wil riskeren,” zei Bela Bartha.

Uiteraard trokken de goede prestaties de aandacht van specialisten en grote clubs daarbuiten. Gewend als we zijn aan voetbal, waar spelers zelfs na de start van kampioenschappen worden verkocht als er een goed bod komt, zijn de dingen bij volleybal iets stabieler en is de loyaliteit van spelers veel hoger. Dus ook al heeft hij verschillende belangrijke aanbiedingen gekregen, hij heeft er niet eens aan gedacht om de ploeg uit Boekarest te verlaten tot het einde van zijn contract. Daarom wil hij dit jaar zijn droom waarmaken om voor het eerst kampioen te worden, ook al is de concurrentie hevig: “Het klopt, tijdens het EK waren teams geïnteresseerd in mij, maar ik zit bij Dinamo en ik zei misschien voor volgend seizoen. Het kwam niet eens in me op om te vertrekken. Wat betreft de titelstrijd weet ik niet of Steaua onze enige kanshebber is. Er zijn veel sterke teams, die zich allemaal hebben versterkt deze zomer: Galati, Craiova, Rapid zijn er maar een paar van. Er zijn veel teams die strijden om de titel en veel die voor verrassingen kunnen zorgen, zoals we al hebben gezien.”

Steaua speelde vorig jaar in de finale van het kampioenschap

Nadat ze vorig jaar ternauwernood de titel misliepen, zijn de spelers van Steaua vastbesloten om de kans dit jaar niet te laten lopen. Ze geven toe dat ze als tweede beginnen tegen Dinamo, maar hun coach, de Sloveen Bogdan Kotnik, geeft toe dat ze daar blij mee zijn.

“De wedstrijd met Dinamo is een uitdaging voor ons, want ze zijn een heel sterk team en we kunnen niet zeggen dat we favoriet zijn. We staan graag in deze positie, uitdagend. Het is een test voor ons, we gaan erheen en proberen een set te pakken, twee of drie, zoveel als we kunnen,” zei Bogdan Kotnik, coach van Steaua.

De coach is van mening dat dit kampioenschap het sterkste is in Roemenië van de afgelopen jaren en daarom zal de strijd tot de laatste ronde gaan. Hij zegt dat met de waardestijging van de A1 Divisie, coaches ook worden uitgedaagd om hun niveau continu te verbeteren: “Mamma Mia! is dit jaar heel erg sterk. Het is anders dan vorig jaar, ook toen waren er 4-5 sterke teams, maar dit jaar overtreft het alle verwachtingen! Bijna elk team kan winnen. Dit is heel goed voor het Roemeense volleybal, maar het is ook heel goed voor ons, de coaches, omdat we meer tijd moeten investeren in goede training, goede videostudie en goede wedstrijdschema’s. We moeten begrijpen dat we ook moeten trainen en goede wedstrijdschema’s moeten maken. We moeten begrijpen dat we ook ons niveau moeten verhogen en door dit soort kampioenschappen kunnen we dat doen en onze kwaliteiten laten zien”.

Claudiu Dumitru speelde 12 jaar geleden voor het eerst tegen Dinamo

Stele’s aanvoerder Claudiu Dumitru is een van de veteranen van het kampioenschap, ook al is hij pas 28 jaar oud. Hij speelde voor het eerst tegen Dinamo toen hij een tiener was en zegt dat wedstrijden tegen hen altijd echte finales waren.

“Het is een heel belangrijke wedstrijd voor ons en we zullen proberen te winnen. Ik denk dat het ongeveer 12-13 jaar geleden was dat we voor het eerst tegen ze speelden. Dat waren andere tijden, maar Dinamo had toen een heel goed team,” zei Claudiu Dumitru.

Hij is een speciaal geval in ons volleybal, want hoewel hij 12 seizoenen geleden debuteerde in de eerste divisie, toen hij 16 jaar oud was, speelde hij slechts voor twee teams, beide in Boekarest: CSM en Steaua: “Ik heb me heel goed ingewerkt bij CSM Boekarest, ik ben er 8 jaar gebleven, toen verdween CSM en probeerde ik mijn team te vinden. Het werd Steaua en ik voelde me hier erg goed en ik voel me nog steeds goed, daarom ben ik nog steeds hier”.

Juist omdat hij al sinds 2011 in de eredivisie speelt, is hij een gezaghebbende stem over de huidige waarde van het volleybalkampioenschap voor mannen: “Zoals je zag, waren er na een paar rondes nogal wat verrassingen en ik denk dat veel teams sterker zijn geworden. Het is een kampioenschap met 6-7 erg goede teams, waar veel goede transfers zijn gemaakt en de strijd om de titel zal zeker tot de laatste ronde gaan”.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *