Ze zijn de snelste broers in Europa!

Ze zijn de snelste broers in Europa!

Norbert en Francesca Maior hebben dit jaar de titel in het Europees Junior Rallykampioenschap gewonnen.

Het jaar 2023 was een droomjaar voor de Roemeense autosport en voor de broers Norbert en Francesca Maior. De twee werden Europees Junior Rallykampioen en vervulden daarmee hun levensdroom. En in 2024 wacht hen een nieuwe uitdaging: een eerste deelname aan het wereldkampioenschap.

Voor één avond legden de twee broers hun rijders- en bijrijdersoveralls opzij en kleedden ze zich tot in de puntjes.

Ze zijn de snelste broers van Europa

“Ik ben ook blij om in deze jurk te rijden, maar ik voel me zeker comfortabeler in het pak van de bijrijder. We dragen deze jurken ook een of twee keer per jaar. We zijn meer in de raceauto, gekleed in onze speciale kleding,” zei Francesca Maior, bijrijder en Europees junior rallykampioen.

De weg naar de Europese titel was niet gemakkelijk. “We hadden een heel vervelend moment tijdens de Tsjechische etappe, waar we in de training over de kop sloegen. We vernielden de auto waarmee we zouden racen en dat was een testmoment. Dat is wat ik graag denk, dat iemand wilde dat we zo’n moeilijk moment hadden zodat we eroverheen konden komen, konden werken en bewijzen dat we het verdienen om die titel te winnen,” zei Norbert Maior.

Als dat het gevaarlijkste moment van het jaar was, hadden ze in Rome, ook in 2023, een onaangename ervaring, maar wel een waarbij hun leven nooit in gevaar kwam “We lieten de auto achter in het centrum van Rome en toen we terugkwamen vonden we hem leeg, geen laptops, niets, geen rugzakken, niets. Het lukte ons om de situatie te beheersen, het was erg moeilijk voor ons, maar het lukte ons en we sloegen ons er doorheen”, zei Francesca ook.

“Voor ons is racen als een vakantie”

Norbert en Francesca vormen een van de hechtste teams in de Roemeense autosport. Ze hebben het voordeel dat ze broers zijn en, zoals ze toegeven, maken ze bijna nooit ruzie.

“We zijn maximaal een minuut of twee boos. We hebben geen tijd om ruzie te maken. Het gebeurt, we hebben onze momenten zoals in elke co-pilootrelatie, zoals broers. We maken even ruzie, maar de volgende minuut gaan we verder, want we hebben een doel te bereiken,” zei Francesca Maior.

Francesca helpt me op alle manieren. Francesca is de subjectieve man in ons verhaal, de man die het verhaal vooruit trekt en draagt, ook al kan zij dat soms niet. Ik moet de meer cerebrale persoon zijn, die het budgetterings- en rekengedeelte een beetje beheert, maar het helpt altijd om een positief iemand aan je zijde te hebben. En dat is wat ons volgens mij een goed team maakt, wat ons compleet maakt. De twee jongeren besteden al hun tijd aan trainen en racen. In feite, zoals Norbert toegeeft, werken ze zo hard om beter te worden dat racen wel een vakantie lijkt – Norbert Maior

De twee jongeren besteden al hun tijd aan trainen en racen. Norbert geeft toe dat ze zo hard werken om beter te worden dat racen wel een vakantie lijkt.

Wat we doen rond de auto en voordat de wedstrijd begint is veel belangrijker dan hoe we de tests doen. We zeggen dat we op vakantie zijn tijdens de race en voor de race of tussen de etappes zijn we aan het werk – Norbert Maior

In 2024 nemen ze deel aan de wereldkampioenschappen voor junioren

Volgend jaar hebben de twee broers weer een primeur: deelname aan het wereldkampioenschap junioren! Een droom die uitkomt, zeggen ze. Daarvoor hebben ze financiële steun nodig.

“Op het eerste gezicht lijkt het iets ongelooflijks. Het is een droom die we volgend jaar gaan verwezenlijken. Maar ik ben nog steeds degene met het hoofd op mijn schouders en we hebben nog veel werk te doen, we hebben veel steun nodig, veel geld om te kunnen doen wat we willen. Het kost veel, maar het hangt ervan af waarmee je het vergelijkt. Als je het vergelijkt met voetbal, met het budget van een League 1-team, dan kost het niet veel. We doen veel moeite, ik probeer altijd mensen bij elkaar te brengen, ze te laten begrijpen dat beetje bij beetje veel betekent, en als we erin slagen mensen bij elkaar te brengen en om ons heen te houden, dan zullen onze prestaties en onze prestaties beter zijn”, concludeerde Norbert Maior, de coureur die Europees junior rallykampioen is.


Word lid van het GANDUL Whatsapp kanaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *