Voormalig serveerster, één STAP verwijderd van de Olympische Spelen in Parijs!

Voormalig serveerster, één STAP verwijderd van de Olympische Spelen in Parijs!

Europees bokskampioene Loredana Marin groeide ver van haar moeder en zonder vader op. Als kind werkte ze op het land om in haar onderhoud te voorzien en later, tijdens haar middelbare schooltijd, bediende ze tafels in een restaurant. Ze begon op 9-jarige leeftijd met boksen om zelfverdediging te leren en bereidt zich nu voor op het kwalificatietoernooi dat haar een ticket naar Parijs kan opleveren.

Loredana Marin, Europees jeugdkampioen boksen en Europees vice-kampioen U22, is pas 20 en staat op het punt haar grootste droom te vervullen: zich kwalificeren voor de Olympische Spelen.

“Ik heb druk op mijn schouders, die ik op mezelf leg, omdat mijn coaches altijd in me hebben geloofd en willen dat ik zo ver mogelijk kom, om me te kwalificeren,” zei Loredana Marin, lid van het Roemeense nationale boksteam.

Voormalig serveerster, één stap verwijderd van de Olympische Spelen

Voor Parijs heeft de door de Roemeense boksbond gesteunde atlete nog twee toernooien: de eerste in februari in Italië en de tweede in mei in Thailand.

De bokser wil het ticket voor de Olympische Spelen volgende maand winnen: “Ik werk er elke dag voor! Ik hou overal rekening mee, ik reken het uit. Ik heb een notitieboekje waarin ik elke dag mijn trainingen opschrijf, de supplementen die ik neem. Ik ben heel voorzichtig geworden met wat ik eet, ik ben gestopt met snoep, frisdrank, alles”.

Vader verliet haar, tante voedde haar op

Het jonge meisje heeft een zwaar leven gehad! Zelfs zij kan niet geloven wat ze tot haar 20e heeft bereikt: “Ik begon met boksen toen ik 9 was, ik groeide op met alleen mijn moeder, mijn vader wilde niets van me horen. Mijn moeder vertrok om in het buitenland te gaan werken en ik verbleef bij de zus van mijn moeder, die 3 kinderen had… naast hen voedde zij mij ook op”.

De mooie sportvrouw begon met boksen om zichzelf te leren verdedigen. “Ik moest mezelf verdedigen op school, op straat… Ik moest sterker worden, want ik was een tenger kind. Sporten maakte me heel sterk en haalde me uit een wat onzekere omgeving,” zei ze.

Werkte in het veld

Door de financiële problemen moest het meisje naast school werken: “Ik werkte op het erf, op de maïs, op het veld, ik deed alles. Op de middelbare school had ik les tot 17.00 uur, daarna training en ’s avonds werkte ik als serveerster op evenementen.”

Loredana geeft toe dat boksen haar veel discipline heeft gegeven en haar heeft gemaakt tot wie ze nu is. Toen ze klein was, vocht ze met alle kinderen “Omdat ik geen vader aan mijn zijde had, reageerde ik impulsief als iemand me pestte op school. Nu heb ik daar spijt van,” zei Loredana Marin.

De atlete heeft niets dan lof voor haar coaches, Constantin Bebeșelea, die haar ontdekte, en Adrian en Mihaela Lăcătuș, die haar momenteel trainen voor het nationale seniorenteam. “Mijn eerste coach was Constantin Bebeșelea, hij was mijn ontsnapping. Hij raapte me op van de bodem en bracht me hier en droeg me over aan de familie Locks. Ik had hele goede coaches die wisten hoe ze me moesten begeleiden en me op dit pad moesten houden, want vaak wilde ik het opgeven”, zei de coach van het Roemeense nationale boksteam.

De bokser die met succes de Roemeense boksbond vertegenwoordigt, herinnert zich haar eerste stappen in de wedstrijdsport: “Ik begon met sporten in Călărași, in de gemeente Roseți, in een vervallen sportschool, met slechts 2 tassen en een spiegel”.

In 2020 werd ze Europees jeugdkampioen. Toen gaf ze Calarasi op. “Mijn coach feliciteerde me, hij vertelde me dat vanaf nu het harde werk begint. Hij zei: Pap, ik laat je gaan, ik geef je groen licht, want hier kun je jezelf niet waarmaken en we kunnen je niet geven wat je nodig hebt om topprestaties te leveren.”

Loredana is al vier jaar in Boekarest en maakt deel uit van het nationale seniorenteam. Ze wordt gecoacht door Adrian en Mihaela Lăcătuș. Ze is tweevoudig Europees vice-kampioen U22 en 5e op de Wereldkampioenschappen en Europese kampioenschappen voor senioren. “In mijn eerste jaar had ik het moeilijk om me aan te passen aan de overgang naar senior. Ik was goed in de jeugd en een medaillewinnaar en de overgang was erg moeilijk, niet fysiek maar mentaal. We denken dat we de beste zijn, maar we moeten leren dat dit niet altijd het geval is. Laten we het geleidelijk aan doen,” zei ze.

Zitten met ouders in de klas toen ze begon met boksen

Loredana vertelt grappig over het moment dat haar moeder erachter kwam dat ze ging boksen: ‘Ik heb het haar niet verteld, dat deed mijn toenmalige schoolhoofd. Ze had een vergadering met de ouders, en het belangrijkste onderwerp was ik. De directrice zei dat ze daarna…de jongens slaat zonder aan contactsport te doen , je geeft haar ook contactsporten om te leren vechten, echt nu….

Mam wist niet waar het over ging, ze heeft nooit gesport in haar leven. Ze sprak met de moeders van mijn collega’s en die zeiden: laat haar gaan sporten als ze het leuk vindt, ze neemt er de tijd voor, laten we kijken of ze het leuk vindt en er iets uitkomt. Zo niet, dan is het klaar, laat het kind doen wat ze leuk vindt.”

Inmiddels heeft de moeder van de sportster begrepen waar haar dochter mee bezig is en mist ze geen enkele wedstrijd meer van haar dochter: “Mijn moeder vindt het heel leuk, ze kijkt alle wedstrijden met mijn 5-jarige broertje, dan belt ze me op en zegt ze: Goed gedaan Lore we hebben je wedstrijd gezien we zijn heel blij voor je”.

Hij heeft zijn Olympische hoepels laten tatoeëren

De atlete heeft een passie voor tatoeages en een daarvan wil ze binnenkort laten zetten. “Ik heb mijn Olympische cirkels laten tatoeëren toen ik voelde dat ik dat wilde doen en ik hou van de sport. En ik wens uit de grond van mijn hart dat er naast de Olympische cirkels de Eiffeltoren en 2024 komen te staan,” zei Loredana Marin.

Op sociale media blijft de schoonheid van de sportster niet onopgemerkt: “Er is mij vaak gevraagd waarom ik boks, waarom ik niet met modellenwerk ben begonnen. Ik antwoord ze niet, omdat ik niet echt op sociale media wil staan. Zelfs als je vrouwelijker bent, kun je in een mannenwereld leven.”


Word lid van het GANDUL Whatsapp kanaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *