Drie dagen van hoorzittingen in de dopingzaak van Simone Halep zijn voorbij: ‘Ik heb er alle vertrouwen in dat de waarheid boven tafel komt’.

Drie dagen van hoorzittingen in de dopingzaak van Simone Halep zijn voorbij: ‘Ik heb er alle vertrouwen in dat de waarheid boven tafel komt’.

De drie dagen van hoorzittingen bij het Hof van Arbitrage voor de Sport (CAS) in de dopingzaak tegen Simona Halep zijn voorbij. Bij het verlaten van de rechtbank na de laatste dag van de hoorzittingen zei de Roemeense sportvrouw dat ze erop vertrouwt dat “de waarheid aan het licht zal komen”.

Na drie dagen van hoorzittingen legde Simona Halep vrijdagmiddag vlak na het verlaten van de rechtszaal haar eerste verklaringen af. De Roemeense speelster was optimistisch over de uitspraak. Ze zei dat de hoorzitting haar de kans gaf om haar verdediging te presenteren.

“Ik kan niets zeggen over de hoorzitting, maar ik kan je wel vertellen dat de hoorzitting me een kans gaf om mijn verdediging te presenteren. Mijn vertrouwen is intact, er zal worden aangetoond dat ik nooit van plan was om te dope. Ik vertrouw erop dat de waarheid aan het licht zal komen.

Ik kan niet wachten om terug te gaan en ik kijk ernaar uit om mijn best te doen. We praten verder als ik de kans krijg. Bedankt dat je hier bent gebleven in de kou en de regen. We praten verder,” zei Simona Halep bij het verlaten van de rechtszaal, zoals geciteerd door Mediafax.

Simona Halep / Foto bron: Profimedia
Simona Halep / Foto bron: Profimedia

Geen woord over wanneer de beslissing bekend wordt gemaakt

De atlete zei ook dat ze niet weet wanneer de langverwachte uitspraak komt, die haar carrière weer op de rails kan zetten of voorgoed kan beëindigen.

Gedurende de drie dagen werden getuigen, experts, coach Patrick Mouratoglou en fysiotherapeute Candice Gotier gehoord in het CAS.

Na de hoorzittingen zal de CAS-commissie beraadslagen en de arbitrale uitspraak voorbereiden die de beslissing en de motivering zal bevatten.

Voor Simona Halep begon de nachtmerrie op 21 oktober 2022, toen de sportvrouw uit Constanta bekendmaakte dat ze positief had getest op roxadustat na een eerste ronde wedstrijd op de US Open.

Op 12 september 2023 kondigde het International Tennis Integrity Agency (ITIA) aan dat een onafhankelijk tribunaal haar voor vier jaar had geschorst na overtredingen van het Tennis Anti-Doping Programme (TADP). Sindsdien heeft de tennisster geworsteld om haar onschuld te bewijzen.

Simona Halep probeert bij het CAS haar schorsing van vier jaar, die in september 2023 werd opgelegd door het International Tennis Integrity Agency (ITIA), ongedaan te maken of te verminderen.

  • Op 12 september 2023 heeft het Onafhankelijk Sporttribunaal Simona Halep schuldig bevonden aan twee overtredingen van de antidopingregels: het gebruik van een verboden stof, roxadustat, en het vermoeden van het gebruik van verboden methoden/stoffen tijdens het seizoen 2022.
  • De schorsing die ze kreeg van de ITIA was drastisch, 4 jaar.
  • Simona Halep is in beroep gegaan bij het CAS en wordt gehoord van 7-9 februari.
  • Op 6 oktober 2026 zou de schorsing van Simona Halep aflopen, tenzij het CAS haar beslissing wijzigt.

Simona Halep zich heeft verzoend met Patrick Mouratoglou?

Patrick Mouratoglou was persoonlijk aanwezig bij het CAS proces van Simona Halep, dat werd gehouden van 7-9 februari, hoewel de Fransman Simona Halep de afgelopen maanden niet had gesproken. Ondanks het feit dat Mouratoglou een belangrijke getuige is in het proces, heeft hij naar verluidt slechts 23 minuten doorgebracht bij het CAS, volgens berichten in de Roemeense pers.

Op 15 december gaf Simona in een interview met Euronews toe dat ze geschokt was toen ze positief testte en herhaalde dat ze onschuldig was.

Ook kondigde ze toen aan dat ze niet meer samenwerkte met de Mouratoglou Academy en dat het enkele maanden geleden was dat ze Patrick Mouratoglou voor het laatst had gesproken.

Volgens Antena 3 heeft Simona Halep woensdagavond gedineerd met Patrick Mouratoglou nadat de sportvrouw had gezegd dat ze de afgelopen maanden geen contact had gehad met haar voormalige coach.

“Ik ben het slachtoffer van een onrechtvaardigheid. Ik wacht al meer dan een jaar. Ik heb de meeste tijd niet goed geslapen. Ik ben een emotioneel persoon en voor elke wedstrijd was ik gestrest en voelde ik het in mijn maag. Dit jaar was elke dag zo. Mijn droom is om terug te komen, ongeacht mijn leeftijd, want ik wil op de baan staan en beslissen hoe ik mijn tenniscarrière beëindig.

Ik denk dat ik dit verdien, na al het harde werk dat ik mijn hele leven heb gedaan en de offers die ik heb gebracht voor tennis. Het zou een ramp zijn om vier jaar niet te tennissen. Ik wil er niet eens aan denken. Ik ben klaar om te vechten. Ik geef niet snel op,” zei Halep eind vorig jaar in een interview met Paris Match.

Simona Halep en Patrick Mouratoglou

Simona’s verdediging, gebaseerd op het idee dat de stof in haar systeem kwam via een vervuild supplement

We hebben het over een collageenpoeder, KetoMCT, dat Team Mouratoglou haar aanraadde. In de volledige motivering van Simone’s schorsingsbeslissing werd onthuld hoe Halep aan dit voedingssupplement was gekomen.

Simona Halep, 32, werd aanvankelijk voorlopig geschorst door het International Tennis Integrity Agency na een positieve test tijdens de US Open van 2022.

Ze werd schuldig bevonden aan twee overtredingen van de antidopingregels, het gebruik van een verboden stof, roxadustat, en een “verboden methode/substantie” tijdens het seizoen 2022, een conclusie waartoe experts van het ITIA kwamen op basis van haar biologische paspoortgegevens.

In september 2023 kondigde het International Tennis Integrity Agency (ITIA) aan dat een onafhankelijk tribunaal Halep voor vier jaar had geschorst. Simona Halep kondigde vervolgens aan dat ze in beroep zou gaan bij het Court of Arbitration for Sport (CAS). Het beroep werd op 24 oktober ingediend door haar juridische team.


Word lid van het GANDUL Whatsapp kanaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *