Hoeveel geld ontvangt Nadia Comaneci nog van de Roemeense staat, na de MAATREGELEN van de regering?

Hoeveel geld ontvangt Nadia Comaneci nog van de Roemeense staat, na de MAATREGELEN van de regering?

Nadia Comaneci is een waar symbool voor Roemenië, nadat ze als eerste turnster ter wereld een A kreeg voor een oefening op de Olympische Spelen in Montreal.

Nadia Comăneci werd geboren op 12 november 1961 in de stad Onești, provincie Bacău. Ze won vijf Olympische gouden medailles, twee gouden medailles bij de Wereldkampioenschappen (WK) en negen gouden medailles bij de Europese Kampioenschappen (EK).

Nadia Comăneci is vicevoorzitter van de raad van bestuur van Special Olympics International, erevoorzitter van de Roemeense Gymnastiek Federatie (sinds 1996), erevoorzitter van het Roemeens Olympisch Comité (maart 2002), ambassadeur van de Roemeense sport, vicevoorzitter van de raad van bestuur van de Muscular Dystrophy Association en lid van de International Gymnastics Federation Foundation.

De staat van dienst van de sportvrouw is indrukwekkend en de Roemeense staat beloont haar voor haar prestaties die ze gedurende haar hele carrière heeft geleverd.

De voormalige turnster staat op de lijst van 593 grote atleten die een lijfrente ontvangen.

Hoeveel geld Nadia krijgt na bezuinigingen van de overheid

De regering voerde in december bezuinigingsmaatregelen door voor het jaar 2024 en besloot dat er geen verhoging zal zijn van het geldbedrag dat wordt aangeboden aan voormalige atleten. Volgens noodverordening nr. 115/2023, “worden de lijfrentes als bedoeld in artikel 64 van de Wet op de Lichamelijke Opvoeding en Sport nr. 69/2000, zoals gewijzigd, toegekend voor het bedrag dat in december 2023 wordt uitbetaald”.

Nadia Comaneci ontvangt dus alle de som van 16.635 lei16.635, hetzelfde bedrag dat hij in december vorig jaar ontving, schrijft as.ro.

Nadia Comaneci / Foto bron: Facebook
Nadia Comaneci / Foto bron: Facebook

Nadia Comaneci’s record omvat vijf Olympische gouden medailles

Nadia maakte kennis met turnen op vijfjarige leeftijd, tijdens de kleuterschool, volgens “Enciclopediei Educației Fisice și Sportului din România” (Volume II, Boekarest, 2002). Ze werd geselecteerd door coach Marcel Duncan en ingeschreven bij AS “Flacăra” Onești. Vanaf de leeftijd van zeven jaar, in haar geboortestad, in de eerste school met een gymnastiekprogramma in ons land (waar ook het Nationaal Gymnastiek Centrum, dat haar naam zal dragen, zal functioneren), trainde ze eerst onder leiding van coaches Martha Karoly en Valeriu Munteanu. Vanaf 1971 werd ze gecoacht door Bela en Martha Karoly. Na 1977 trainde ze enkele periodes in Boekarest met coaches Iosif Hidi, Gheorghe Condovici, Atanasia Albu (september 1977 – augustus 1988), Gheorghe Gorgoi, Anca Grigoras (april 1980 – augustus 1981).

Op 11-jarige leeftijd won ze haar eerste absolute nationale kampioenstitel en op 11,5-jarige leeftijd nam ze deel aan de “master” categorie, waar ze derde werd. Ze won vijf gouden medailles op de Roemeense Internationale Gymnastiek Kampioenschappen in 1973.

Op de leeftijd van slechts 14 jaar presteert ze uitstekend en wint ze vier gouden medailles.

In 1974 behaalde hij zijn eerste grote succes in het buitenland, met het winnen van de eerste plaats in de individuele samenstelling op de “Vriendschap” wedstrijd in Gera (Duitse Democratische Republiek). Op de Europese Kampioenschappen van 1975 in Skien (Noorwegen) presteerde ze, slechts 14 jaar oud, uitstekend en won vier gouden medailles – in de individuele samenstelling, sprong, parallelle staven en balk – evenals een zilveren medaille op vloer. In 1975 nam ze deel aan de kampioenschappen in Londen en won de Empire Pool trofee op het podium.

Ze kreeg de bijnaam “Godin van Montreal” na het winnen van de Olympische titel in 1976. Ze won drie gouden medailles (individueel compound, balk en parallelle liggers), een bronzen medaille (vloer) en een zilveren teammedaille op de Olympische Spelen van 1976 in Montreal. Ze is de eerste turnster in de geschiedenis die een 10 kreeg in een wedstrijd (zeven keer).

Het werk “Champions of the 20th Century” (Rompres Foundation Publishing House, Boekarest, 2000) merkt op dat in 1976, in Montreal, een jonge turnster haar stempel drukte en onmiddellijk de pagina’s van het beroemde “Guinness Book” binnenkwam, met de eerste tien in turnen in de geschiedenis van de Olympische Spelen, het hoogste totaal in de individuele samengestelde wedstrijd – 79,275 van de 80 mogelijke punten, de jongste Olympische kampioen (drievoudig – in individuele samengestelde, parallelle en balk), slechts 15 jaar oud.

Door drie keer op rij de continentale titel te winnen, werd ze de eerste turnster in Europa die de “European Cup” won. In 1979, op de wereldbeker in Tokyo (Japan), werd ze eerste op vloer en voltige, tweede op balk en derde in de individuele samenstelling.

Europees kampioen in Praag (1977) en Kopenhagen (1979), won ze twee titels op de Olympische Spelen van 1980 in Moskou, op de balk en vloer, en twee zilveren medailles in de individuele en teamevenementen. Ze werd tweede in de individuele samenstelling na Sovjet Elena Davidova, toen ze meer dan een half uur moest wachten op de puntentelling voordat Davidova klaar was met haar routine.

In 1981, op de Universiade in Boekarest, won ze vijf gouden medailles. Aan dit opmerkelijke record moeten de titels van nationaal kampioen en talrijke medailles, vooral goud, gewonnen in verschillende internationale competities en toernooien worden toegevoegd, evenals de grote waardering van toeschouwers en specialisten.

In hetzelfde boek wordt vermeld dat Nadia Comaneci werd beschouwd als een perfecte turnster, een waar fenomeen, die zichzelf oplegde door gratie, precisie, harmonie, artistiek gevoel, amplitude en durf in haar benadering van elementen met een grote moeilijkheidsgraad. Er is over haar geschreven als de volmaakte turnster in haar sport, en ze is ook een verrukkelijke en verbazingwekkend expressieve turnster, briljant en vol temperament, die niet alleen acrobatiek een speciale, originele toets gaf.

Ze stopte met competitieve activiteiten op 6 mei 1984, toen het afscheidsgala van de gymnaste werd gehouden in het Paleis van Sport in Boekarest en toen ze de Olympische Orde “Zilveren Kraag” kreeg uitgereikt door de toenmalige voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Juan Antonio Samaranch.

Als bondscoach, een functie die ze bekleedde van 1984 tot 1989, nadat ze zich had teruggetrokken uit de competitie, leverde Nadia Comaneci een belangrijke bijdrage aan de training van nationale turnteams.

Herken je haar? Het kleine meisje op de foto werd geboren met een misvorming, maar werd de grootste atlete van Roemenië
Nadia Comaneci

Ze verliet Roemenië illegaal

Een paar weken voor de revolutie van 1989, in november, verliet hij clandestien Roemenië en vestigde zich in de Verenigde Staten, volgens de hierboven geciteerde bron. Hij woont momenteel in Norman, Oklahoma, VS. Op 26 april 1996 trouwde ze in Boekarest met Bart Conner, Amerikaans turnkampioen en tweevoudig Olympisch kampioen. Op 3 juni 2006 werd Nadia Comăneci moeder en beviel van een zoon, Dylan Paul.

In 1999 was Nadia Comăneci de eerste atlete die werd uitgenodigd om te spreken bij de Verenigde Naties om het Jaar 2000, het Internationale Jaar van de Vrijwilliger, in te luiden. Zij en haar man zijn de eigenaars van de Bart Conner Gymnastics Academy en uitgevers van een internationaal gymnastiektijdschrift.

Ze is betrokken bij liefdadigheidswerk zowel thuis (ze heeft een liefdadigheidskliniek opgezet in Boekarest om weeskinderen te helpen) als in het buitenland. De stichting “Nadia Comăneci” heeft de Nadia-pop in 2009 opnieuw uitgebracht, met de steun van de Roemeense fabriek Arădeanca, als onderdeel van het sociale programma “10 voor Gymnastiek”, 33 jaar nadat de eerste versie verscheen. Tijdens de 6e editie van het Successful Women Gala werd Nadia Comăneci uitgeroepen tot Vrouw van het Jaar 2009 in de categorie succesvolle humanitaire campagnes, voor de kliniek die haar naam draagt.

In 2009 nam ze samen met Ilie Năstase en Gheorghe Hagi deel aan de campagne om de toeristische bestemming Roemenië te promoten, onder de slogan “Land van Keuze”.

In 2000 ontving de turnster de Nationale Orde “Steaua României” en in 2009 kende patriarch Daniel haar de Orde “Heiligen Keizers Constantijn en Helena” toe. In december 2003 werd haar eerste boek “Brieven aan een jonge turnster” gepubliceerd. In september 2006, op de 100ste verjaardag van de Roemeense Gymnastiek Federatie, werd de “Nadia Comăneci” Trofee opgericht.

In april 2013, ter gelegenheid van de 40e verjaardag van de Onești Municipal Sports Club, organiseerde de “Nadia Comăneci” Foundation samen met de Onești Municipal Sports Club de eerste editie van de “Nadia Comăneci” Cup in artistieke gymnastiek. Ze is ook erevoorzitter van de Club Sportiv Municipal Onești.

In de scorecode van de Internationale Gymnastiek Federatie (FIG) zijn er nog steeds elementen van maximale moeilijkheid die Nadia’s naam dragen. Zo zijn er in de rekstok twee elementen opgenomen die haar naam dragen: “Comăneci dismount” en “Comăneci jump”, vermeldt het werk “Champions of the 20th Century”.


Word lid van het GANDUL Whatsapp kanaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *