Antidopingofficier ‘oren’ HALEP: ‘Met hoeveel geld ze heeft… had ze het moeten controleren. Wie dit werk doet, doet het op eigen risico! CAS is niet vergevingsgezind”.

Antidopingofficier ‘oren’ HALEP: ‘Met hoeveel geld ze heeft… had ze het moeten controleren. Wie dit werk doet, doet het op eigen risico! CAS is niet vergevingsgezind”.

Vooruitlopend op de uitspraak van het Hof van Arbitrage voor de Sport in Lausanne (CAS) komt Sorin Văleanu, een ervaren dopingcontroleur, met teleurstellend nieuws voor Simona Halep. Hij legt uit welke fouten de voormalige nummer één van de wereld heeft gemaakt met betrekking tot het met roxadustat verontreinigde supplement dat haar sportcarrière heeft verwoest.

Văleanu, die veel ervaring heeft op dit gebied, heeft samengewerkt met 30 internationale federaties en meer dan 12.000 dopingtests uitgevoerd op wereldkampioenschappen en Europese kampioenschappen, plus nog eens 6.000 buiten competitie.

Op Radio Gold FM’s “Talking to the Diaspora” gaf Văleanu belangrijke details over de zaak Halep.

Gevraagd naar de verontschuldiging van Halep, die Patrick Mouratoglou verantwoordelijk stelde voor het besmette supplement, zei Văleanu dat het alibi van de sportster niet helemaal geldig is. Hij benadrukte dat het de verantwoordelijkheid van de sportster was om het supplement te testen voordat ze het gebruikte.

“Het is heel eenvoudig om die vraag te beantwoorden. Deze zeer goede atleten en hun coaches krijgen van de federaties een hele lijst met voedingssupplementen, die worden gecontroleerd, gekeurd en ze mogen ze zonder problemen innemen,” zei Sorin Văleanu volgens Prosport.ro.

De antidopingofficial legde uit dat atleten goedgekeurde lijsten met voedingssupplementen krijgen van de bond en dat als ze ervoor kiezen om iets anders te nemen, ze dat op eigen risico doen.

“Als een sporter besluit om iets anders te nemen dan de door de federatie of ANAD goedgekeurde supplementen, dan doet hij dat op eigen risico! Als een atleet inderdaad iets nieuws wil nemen, dan moeten ze het op dat moment opsturen voor analyse en wachten tot de analyse komt.

Als de testen zeggen dat je het supplement mag nemen, neem het dan! Maar je kunt niet iets nemen zonder getest te zijn en dan zeggen dat het besmet was! Nou, wiens schuld is dat? Van een atleet die zoveel geld verdient, mag verwacht worden dat hij de laboratoria om goedkeuring vraagt als hij iets speciaals neemt.

Veel supplementen zijn heel goed, maar hebben niet het effect dat de sporter verwacht. En dan probeer je iets anders, stoffen die uit landen komen die niet gecontroleerd worden en een beter effect hebben! Waarom hebben ze een beter effect? Omdat het dopingmiddelen zijn. Dat staat nooit op het doosje. Maar met doping erin zijn ze beter en worden ze gebruikt door atleten.

Het is niet toegestaan voor een sporter, wat de coach of dokter ook zegt, om iets in te nemen zonder getest te worden. Wie dat doet, doet dat op eigen risico! Als de sporter echt denkt dat iemand schuld heeft, is het zijn probleem wat hij met dat bedrijf of die persoon doet. Maar, ik herhaal, je kunt de schuld van een dopingatleet niet afschuiven op de coach of op een verkoper van dopingmiddelen”, legt Sorin Văleanu uit.

De reden waarom het CAS Simona Halep misschien geen gratie verleent

Văleanu wees erop dat atleten die vanaf het begin toegeven de regels te hebben overtreden meestal minder zware straffen krijgen. Hij suggereerde dat Halep een lagere schorsing zou hebben gekregen als ze vanaf het begin van het onderzoek had meegewerkt met het International Tennis Integrity Agency (ITIA).

Meestal gaat het zo. Een sporter die op doping wordt betrapt, zegt: “Ik heb nooit iets genomen!”. Op dat moment wordt hem gevraagd of de B-test wordt geopend: als hij doping toegeeft, is het over, gaat de test door en wordt er een straf uitgedeeld.

Als de sporter zegt: “Ja, maak maar open, ik weet zeker dat ik niets heb genomen!”, dan wordt de test geopend, geanalyseerd en wordt dezelfde conclusie getrokken, als er doping in zijn lichaam zit. Maar als een sporter anders begint en zegt: “Ik geef het toe, het was mijn fout, het spijt me”, dan verandert de situatie onmiddellijk. Er zijn veel gevallen geweest waarbij atleten die vanaf het begin hun fout toegaven een lagere straf kregen,” zei Sorin Văleanu.

Halep klaagt bedrijf aan dat vervuild supplement produceerde

Simona Halep heeft besloten het Canadese bedrijf dat het vervuilde voedingssupplement produceerde aan te klagen. Volgens de Roemeense zijn de Canadezen schuldig aan een dopingschorsing van vier jaar.

Simona Halep testte tijdens de US Open van 2022 positief op Roxadustat, een middel dat vooral gebruikt wordt door mensen met bloedarmoede maar op de verboden lijst staat in de sport.

Roxadustat is een middel dat op de zwarte lijst van het Wereld Anti-Doping Agentschap staat omdat het de productie van hemoglobine en rode bloedcellen kan verhogen, waardoor het uithoudingsvermogen van atleten wordt vergroot.

Halep, 32 jaar oud, geeft toe dat ze Schinoussa supplementen heeft gebruikt tijdens het Flushing Meadows toernooi, maar zegt dat het Keto MCT medicijn dat ze gebruikte besmet was met Roxadustat en dat dit niet op het etiket stond.


Word lid van het GANDUL Whatsapp kanaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *