ProSport 2023 Groot Sportgala! Kampioen David Popovici, Roemeens zwemmen hoopt op medailles bij Olympische Spelen Parijs 2024

ProSport 2023 Groot Sportgala! Kampioen David Popovici, Roemeens zwemmen hoopt op medailles bij Olympische Spelen Parijs 2024

Gala Grote Atleten ProSport 2023 brengt de schijnwerpers op atleten die dit jaar hebben gepresteerd. Nu is het de beurt aan David Popovici, degene op wie de Roemeense zwem- en moderne vijfkampfederatie (FRNPM) rekent om Roemenië zoveel mogelijk medailles te bezorgen op de Olympische Spelen van Parijs 2024.

Popovici, 19, de “Roemeense raket”, heeft medailles met bakken verzameld. Hij is de eerste Roemeense atleet die zich heeft gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van 2024, nadat hij de 100 meter vrije slag op de nationale kampioenschappen in Otopeni had gehaald.

Hij heeft een wervelend jaar achter de rug, anders dan in 2022 toen hij de zwemwereld domineerde door 14 medailles te winnen en records te breken. Dit jaar had ze haar BAC en college toelatingen, maar ze was nog steeds op topniveau, schrijft PROSPORT.RO.

David Popovici, Roemeens zwemmen hoopt op medailles bij de Olympische Spelen van Parijs 2024

Over David Popovici, de man die de Wereld- en Europese Kampioenschappen domineerde, vatte Camelia Potec, voorzitter van FRNPM, het als volgt samen: “Het is waar dat 2022 een uitzonderlijk jaar was, maar het was ook een heel, heel moeilijk jaar, omdat het het enige jaar was waarin Europese en Wereldkampioenschappen voor junioren, Europese en Wereldkampioenschappen voor senioren werden georganiseerd, en David nam in de zomer van 2022 deel aan alle vier de competities. Dit werd gevoeld, het had zijn weerslag en 2023 kan worden beschouwd als het jaar waarin David opgelucht ademhaalde, ook al stopte hij niet met trainen.

Maar zelfs in 2023 was het een zwaar jaar, met de SAT’s, toegelaten worden tot de universiteit en andere dingen die deel uitmaakten van Davids leven. Nu is David natuurlijk de atleet die bij wijze van spreken zijn suprematie in de wereld weer kan laten zien, en het blijft voor ons allemaal afwachten hoe hij zich in 2024 ontwikkelt.”

Wat een psycholoog zegt over David Popovici

In het programma “Road to Paris” sprak sportpsycholoog Silviu Ioniță over David Popovici: “Het is geweldig om je eigen prestaties te kunnen beoordelen! Voor mij is het een waarschuwingssignaal als atleten de scheidsrechter, het weer of andere dingen de schuld geven! Een topsporter kan maar een bepaald aantal signalen controleren, degenen die hij kan beïnvloeden. Niet de scheidsrechter, niet het weer, niet iets anders”.

David Popovici won de bronzen medaille op de 100 meter vrije slag tijdens de Europese kampioenschappen kortebaanzwemmen in Otopeni en werd in 2023 Sportman van het Jaar tijdens het Dinamovist Sportgala. Hij is ook een jongen die niet te veel uitgeeft, ondanks zijn aanzienlijke inkomen. Nu hij 19 is, heeft hij besloten om een auto te kopen, maar zeker geen luxe.

Ik heb mijn zinnen nog niet op Parijs gezet. Bij elke wedstrijd streven we ernaar, mijn coach en ik, om gewoon de limieten niet te kennen – David Popovici

Wat David Popovici won in 2022

Goud op de wereldkampioenschappen senioren – 100 m vrije slag
Goud op de Wereldkampioenschappen voor senioren – 200 m vrij
Goud op de Europese Jeugdkampioenschappen – 50 m vrij
Goud op de Europese Jeugdkampioenschappen – 100 m vrije slag
Goud op de Europese Jeugdkampioenschappen – 200 m vrij
Goud op de Europese Jeugdkampioenschappen – 4×100 m vrij
Zilver op de Europese Jeugdkampioenschappen – 4×100 m vrije slag gemengd
Goud op de Europese kampioenschappen senioren – 100 m vrije slag
Goud op de Europese kampioenschappen senioren – 200 m vrij
Goud op de Wereldkampioenschappen junioren – 100 m vrij
Goud op de Wereldkampioenschappen junioren – 200 m vrij
Goud op de Wereldkampioenschappen junioren – 4×100 m vrij
Zilver op de Wereldkampioenschappen junioren – 4×100 m vrije slag gemengd
Zilver op de Wereldkampioenschappen korte baan – 100 m vrije slag


Word lid van het GANDUL Whatsapp kanaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *