Minister Eduard Novak, eerste reactie in de dopingzaak van Maria Boldor! “Het is schokkend, maar we moeten leren”

Minister Eduard Novak, eerste reactie in de dopingzaak van Maria Boldor! “Het is schokkend, maar we moeten leren”

Minister Eduard Novak zei tijdens het Gala Sportman van het Jaar 2022, dat donderdagavond plaatsvond in de Nationale Opera, dat hij geschokt is door de dopingzaak van drijver Maria Boldor.

De atleet was bronzen medaillewinnaar op de wereldkampioenschappen van 2022 in Caïro en het beste lid van het sabelteam.

Hij zei dat Roemenië atleten wilde kweken, maar ook dat ze “schoon” moesten zijn.

“Het spijt me, het raakt ons allemaal, maar elke atleet moet verantwoordelijkheid nemen voor wat hij doet. We zullen zien wat de volgende B-resultaten zullen zijn.

Dat wil zeggen, elke sporter is verantwoordelijk voor wat hij in zijn lichaam heeft. Je beseft dat dit schokkend is, maar ik wou dat alle atleten en degenen die met hen werken hiervan zouden leren. Omdat we atleten willen kweken, maar wel schone atleten,” zei Novak.

Minister Eduard Novak, eerste reactie in Maria Boldor dopingzaak! “Het is schokkend, maar we moeten leren”

Maria Boldor, een lid van CSA Steaua, onderging in november een onaangekondigde controle en testte positief op Enobosarm (ostarine) en zal verzoeken om een tegenonderzoek van monster B.

Ostarine helpt het fysieke uithoudingsvermogen te vergroten en werkt als anabole steroïden op atleten zonder de negatieve effecten die steroïden hebben. De stof wordt gebruikt om aandoeningen als spieratrofie en osteoporose te behandelen en helpt vetophopingen te verminderen. Bokser Lucian Bute testte in 2016 positief op ostarine.

Ana Alexandra Boldor (CSU Politehnica Timisoara), de zus van Maria, testte vorig jaar op 21 mei positief op cocaïne, volgens het nationale antidopingagentschap, en kreeg een schorsing van vier jaar.

Maria Boldor, 26, van CSA Steaua, werd uitgeroepen tot de beste atlete van de Roemeense schermbond in 2022 voor zijn bronzen medaille in het individuele floret op de wereldkampioenschappen in Caïro, maar door een blessure kon hij de ceremonie niet bijwonen.

David Popovici en Simona Radiș zijn uitgeroepen tot sportman en sportvrouw van het jaar 2022, op het Sportman van het Jaar-gala, dat donderdagavond plaatsvond in de Nationale Opera van Boekarest.

Team van het jaar – individuele vrouwensport: Simona Radiș en Ancuța Bodnar (roeien – vrouwen dubbel roeien), Europese en wereldkampioenen, beste vrouwenboot in 2022.

“Je bent er nog steeds niet aan gewend dat we met z’n tweeën zijn en een trofee krijgen,” grapte Radiș, alvorens haar te bedanken voor de prijs.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *