HALEP klaagt het Canadese bedrijf aan dat het besmette voedingssupplement produceerde. Enorm schadebedrag geëist door Roemeense sportster

HALEP klaagt het Canadese bedrijf aan dat het besmette voedingssupplement produceerde. Enorm schadebedrag geëist door Roemeense sportster

Simona Halep heeft besloten om het Canadese bedrijf aan te klagen dat het besmette voedingssupplement produceerde. Volgens de Roemeense zijn de Canadezen schuldig aan vier jaar schorsing wegens doping.

Quantum Nutrition is een Canadees bedrijf.

Halep positief getest op Roxadustat

Simona Halep heeft tijdens de US Open van 2022 positief getest op Roxadustat, een medicijn dat vooral gebruikt wordt door mensen met bloedarmoede maar op de verboden lijst staat in de sport.

Roxadustat is een middel dat op de zwarte lijst van het Wereld Anti-Doping Agentschap staat omdat het de productie van hemoglobine en rode bloedcellen kan verhogen, waardoor het uithoudingsvermogen van atleten wordt vergroot.

Halep, 32 jaar oud, geeft toe dat ze Schinoussa supplementen heeft gebruikt tijdens het Flushing Meadows toernooi, maar zegt dat het Keto MCT medicijn dat ze gebruikte vervuild was met Roxadustat en dat dit detail niet op het etiket stond.

De tweevoudig Grand Slam kampioene houdt vol dat ze nooit verboden middelen heeft gebruikt. Ze geeft de schuld aan de nalatigheid van Quantum, die beweerde dat haar supplement legaal was.

Schadevergoeding van 10 miljoen dollar

In de rechtszaak eist Simona Halep $10 miljoen schadevergoeding.

De rechtszaak werd aangespannen in een rechtbank in Manhattan.

Het Canadese bedrijf Quantum, gevestigd in Scarborough, Ontario, heeft nog op geen enkele manier gereageerd op de rechtszaak van de Roemeense tennisser, merkt Reuters op.

In oktober 2023 vertelde de oprichter van Quantum aan de Canadese krant The Globe and Mail dat de Roemeense gewoon een zondebok probeert te vinden en haar bedrijf de schuld geeft van wat haar overkomt.

Vier jaar schorsing

Simona Halep vecht de schorsing van vier jaar aan die vorig jaar september werd opgelegd door een tribunaal van het International Tennis Integrity Agency.

Hoewel het tribunaal het ermee eens was dat Halep niet wist dat het supplement mogelijk Roxadustat bevatte, zei het tribunaal dat deze verontreiniging de hoeveelheid van de drug die op 29 augustus 2022 in haar urinemonster werd aangetroffen niet kon verklaren.

Een week geleden werden er hoorzittingen gehouden bij het Hof van Arbitrage voor de Sport in Lausanne, Zwitserland.

Simona Halep heeft haar onschuld tot het einde volgehouden. “Ik geloof echt dat de waarheid aan het licht zal komen en de dag dat ik in de rechtbank sta zal snel zijn,” zei Halep.

De Roemeense won Roland Garros in 2018 en Wimbledon in 2019.


Word lid van het GANDUL Whatsapp kanaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *