Simona, maak de baan vrij! Onder welke omstandigheden en wanneer de grote KAMPIOEN de grote wedstrijden kan aanvallen

Simona, maak de baan vrij! Onder welke omstandigheden en wanneer de grote KAMPIOEN de grote wedstrijden kan aanvallen

Simona kan vanaf vandaag elke tennisarena ter wereld betreden na de beslissing van het CAS dat de schorsing van de kampioene heeft teruggebracht tot slechts 9 maanden, onder bepaalde voorwaarden. De voormalige WTA-leidster heeft haar schorsing al uitgezeten. Na de definitieve beslissing verliest ze alleen punten en trofeeën die ze heeft gewonnen tussen 29 augustus 2022 en 7 oktober 2022. Helaas staat Simona niet meer op de WTA-ranglijst, waardoor ze geen toegang heeft tot grote wedstrijden of Grand Slam-toernooien zonder wildcard.

Maar het is zeer voorspelbaar dat geen enkele organisator haar de speciale uitnodiging zal weigeren, gezien de publiciteit die de rechtszaak zelf en de beslissing van het CAS met zich meebrengen. Het is zelfs mogelijk dat Simona meer aan schadevergoeding kan verdienen dan ze op de baan had kunnen verdienen tijdens haar schorsing.

De speelster is vanaf vandaag vrij om verder te spelen, met inachtneming van de inschrijfdatumvereisten voor bepaalde toernooien, gaf de ITIA toe na de CAS-beslissing.

Terugkeren in het professionele circuit zal alleen blijkbaar moeilijk zijn voor Simona Halep, omdat ze niet meer voorkomt op de WTA-ranking en een wildcard nodig heeft om terug te keren op toernooien. Atletische vorm is misschien het enige obstakel. Het eerste grote toernooi waar Simona Halep aan mee zou kunnen doen is de Miami Open, die loopt van 19 tot en met 31 maart.

Als ze een wildcard aanvraagt, zal Simona Halep die waarschijnlijk krijgen, want elke organisator zou haar graag in haar eerste wedstrijd na haar terugkeer op de tour willen hebben. De wedstrijd zou enorm veel belangstelling genereren en de Amerikanen zouden niet aarzelen om een speciale show te produceren als ze de kans krijgen.

ITIA is op de hoogte gesteld van de gevolgen van de CAS beslissing

“Het International Tennis Integrity Agency (ITIA) neemt kennis van de beslissing van het Hof van Arbitrage voor de Sport (CAS) van vandaag in de zaak van de Roemeense tennisster Simona Halep. Na een hoorzitting op 7-9 februari 2024 in Lausanne (Zwitserland) heeft het CAS-panel het beroep van Halep tegen een disciplinaire straf die in september 2023 door een onafhankelijk tribunaal was opgelegd, gedeeltelijk toegewezen en haar periode van onverkiesbaarheid teruggebracht van vier jaar tot negen maanden. De beslissing van vandaag komt in de vorm van een ‘operatieve uitspraak’, waarbij de volledige beslissing van het CAS panel op een later tijdstip schriftelijk zal worden gepresenteerd,” aldus de ITIA website. Karen Moorhouse, uitvoerend directeur van de ITIA, zei dat ze wachtte op de volledige gemotiveerde beslissing.

CAS beslissing

In de CAS beslissing zijn de ITIA, die haar hadden veroordeeld tot een schorsing van 4 jaar, verplicht om Simone Halep CHF 20.000 aan gerechtskosten te betalen.

De CAS-commissie heeft de volgende beslissing genomen:

 1. Het beroep dat Simona Halep op 28 september 2023 heeft ingesteld tegen de beslissing van het Onafhankelijke ITF Tribunaal van 22 september 2023 is ontvankelijk en wordt gedeeltelijk toegewezen.
 2. Het beroep van het International Tennis Integrity Agency (ITIA) van 14 december 2023 tegen de beslissing van het Onafhankelijke Tribunaal van de ITF van 22 september 2023 is ontvankelijk en wordt verworpen.
 3. De beslissing van het Onafhankelijk Tribunaal ITF van 22 september 2023 wordt vernietigd.
 4. Simona Halep blijkt antidopingregelovertredingen te hebben begaan op grond van artikel 2.1 (Aanwezigheid) en 2.2 (Gebruik) van het antidopingprogramma Tennis 2022 als gevolg van de aanwezigheid van een verboden stof (Roxadustat) in haar urinemonster dat op 29 augustus 2022 in wedstrijdverband is verzameld.
 5. Simona Halep wordt bestraft met een schorsingsperiode van negen (9) maanden, ingaande op 7 oktober 2022.
 6. Simona Halep krijgt krediet voor de voorlopige schorsing die is uitgezeten vanaf 7 oktober 2022.
 7. Simona Halep blijkt antidopingregelovertredingen te hebben begaan op grond van artikel 2.1 (Aanwezigheid) en 2.2 (Gebruik) van het antidopingprogramma Tennis 2022 als gevolg van de aanwezigheid van een verboden stof (Roxadustat) in haar urinemonster dat op 29 augustus 2022 in wedstrijdverband is verzameld.
 8. Simona Halep wordt bestraft met een schorsingsperiode van negen (9) maanden, ingaande op 7 oktober 2022.
 9. Simona Halep krijgt krediet voor de voorlopige schorsing die is uitgezeten vanaf 7 oktober 2022.
 10. Alle resultaten behaald door Simona Halep in wedstrijden gehouden tussen 29 augustus 2022 en 7 oktober 2022 worden gediskwalificeerd, met alle daaruit voortvloeiende gevolgen, waaronder verlies van eventuele medailles, titels, rankingpunten en prijzengeld.
 11. Het vonnis wordt uitgesproken zonder kosten, met uitzondering van kosten ten bedrage van CHF 1.000 (duizend Zwitserse frank) betaald door elk van Simona Halep met betrekking tot haar beroep en door het International Tennis Integrity Agency (ITIA) met betrekking tot haar beroep, die door CAS worden ingehouden.
 12. Het International Tennis Integrity Agency (ITIA) wordt veroordeeld tot betaling aan Simona Halep van het bedrag van CHF 20.000 (twintigduizend Zwitserse frank) als bijdrage in haar juridische en andere kosten in verband met deze arbitrageprocedure,” aldus de CAS-mededeling.

Lees ook: Simona Halep, HUGE beslissing op komst van CAS! Ze is van haar 4-jarige schorsing voor doping af


Word lid van het GANDUL Whatsapp kanaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *