Als hij de gouden medaille wint op de Olympische Spelen wil hij David Popovici uitnodigen voor het feest.

Als hij de gouden medaille wint op de Olympische Spelen wil hij David Popovici uitnodigen voor het feest.

TriKids Izvorani 13-jarig kampioen Andra Cinciulescu traint dagelijks in het zwembad met haar idool.

Het Sydney 2000 Olympisch Complex in Izvorani was zondag gevuld met kleine kampioenen. Bijna 200 kinderen van 6 tot 13 jaar deden mee aan een nieuwe ronde van het nationale TriKids-kampioenschap. Alle kleine triatleten dromen ervan om in de voetsporen van hun idolen te treden en ze hopen allemaal om op een dag mee te doen aan de Olympische Spelen.

Evelina is pas 6 jaar oud, zit in de voorbereidende klas en is verliefd op triatlon, wat ze nog makkelijker vindt dan school. Ze eindigde als 3e in de leeftijdscategorie 7-8 jaar.

Als ze de gouden medaille wint op de Olympische Spelen, wil ze David Popovici uitnodigen voor het feest.

“Ik vind het leuk dat we veel zwemmen. Ik zit in de voorbereidende nul-klas. Op school is het moeilijker,” zei Evelina Neculache, 3e bij TriKids Izvorani, categorie 7-8 jaar. Ze kwam naar de wedstrijd met haar zus Alessia. Drie jaar ouder won ze de categorie 9-10 jaar: “Ik zit in de tweede klas. Het gaat goed, ik kan triatlon en school doen. Mijn klasgenoten vinden me al een ster. Ze zijn verschillende keren gekomen om me aan te moedigen.”

Voor Alessia is hardlopen het leukste onderdeel van triatlon en ze heeft een speciaal idool: Usain Bolt. “Ik hou van Usain Bolt die ik wil worden. Daar train ik voor, ik ren veel, elke dag. En ik eet elke dag rundvlees,” voegde Alessia eraan toe.

Andra Cinciulescu, 13 jaar oud kampioen, weet precies wat haar droom is: Olympisch kampioen worden. Ze weet ook wie ze op het feest uitnodigt als ze goud wint: haar idool David Popovici. “David is mijn idool in het leven. Ik kijk tegen hem op. Hij traint in het zwembad naast me in de baan. Ik kijk naar zijn tactieken en probeer ze toe te passen in mijn training en in de wedstrijd. De Olympische Spelen zijn mijn droom, ik wil daar komen en mijn ouders, coaches en vrienden trots maken. Als ik goud win, geef ik thuis een groot feest. Ik zal mijn coach Alex Toma, David Popovici en Paul Georgescu uitnodigen”, kondigde Andra Cinciulescu, TriKids Izvorani kampioen, 13 jaar oud categorie, aan.

Andra doet sinds haar 7e aan triatlon, maar ze begon met zwemmen toen ze 3 was, daarom heeft ze David Popovici als haar idool.

“Ik doe al aan triatlons sinds mijn 7e. Mijn vader, die atleet en triatleet is, trok me deze sport aan. Ik begon met zwemmen toen ik ongeveer drie was en ik vond het meteen geweldig. Ik kan zeggen dat vanaf het moment dat ik het zwembad in ging, ik voelde dat het voorbestemd was,” voegde ze eraan toe.

Als zesdeklasser traint ze drie uur per dag voordat ze naar school gaat: “Ik heb met mijn coach gesproken en ’s ochtends train ik van 8 tot 11 uur, anderhalf uur zwemmen en een uur of anderhalf uur hardlopen of fietsen. Daarna ga ik naar school, maak ik ’s avonds mijn huiswerk en begin ik de volgende dag weer opnieuw.”

Alex Toma junior, in de voetsporen van Ironman-kampioen vader

De elfjarige Alex Toma junior, de zoon van een van Roemeens meest succesvolle Ironman-winnende triatleten, Alex Toma, heeft zijn leeftijdscategorie, 11-12, gewonnen. Hij wordt zelf gecoacht door zijn vader, die toegeeft dat hij als ouder-coach meer opwinding heeft dan wanneer hij zelf deelneemt. “Ja, ik heb grotere emoties, maar ik probeer ze niet te laten zien en ik probeer mezelf mentaal te trainen om hem te trainen”, aldus Alex Toma.

Zijn zoon zegt dat de steun van zijn vader hem vleugels geeft en dat hij altijd probeert te kopiëren wat hij doet in de racerij. “Ik vind het heel fijn dat hij me steunt. Ik kijk altijd hoe hij racet en kopieer veel dingen. Ik hou heel veel van de sport. Ik wil de Ironman halen en ik hoop papa te verslaan,” voegde de jongen eraan toe.

Zijn vader herinnerde zich wat hij deed op de leeftijd dat zijn zoon al kampioen was: hij was net begonnen met voetbal en had nog nooit van triatlon gehoord. “Toen ik 11 was, was ik geloof ik net begonnen met voetbal en ik was, geloof ik, nationaal vice-kampioen zwemmen. Maar ik was nog niet begonnen met triatlon. Ik begon ermee toen ik 23 was,” voegde de Ironman-kampioen eraan toe.

Alex Toma geeft zelf toe dat zijn belangrijkste doel is om zijn zoon en de andere atleten die hij coacht te leren hoe ze de moeilijke punten van een race psychologisch moeten benaderen.

Aan het begin van de dag is er een beetje een vader-kind relatie, maar daarna komt de atleet-coach relatie. Ik probeer Alex te herinneren aan de belangrijkste punten die volgens mij heel belangrijk zijn in een triatlonwedstrijd. Het is heel belangrijk hoe je een race psychologisch benadert en hoe je met jezelf omgaat op bepaalde punten of moeilijkere momenten. En ik probeer hem er vanaf deze leeftijd aan te wennen om ze te overwinnen en om een oplossing te hebben voor deze problemen of moeilijkheden die zich voordoen tijdens een race – Alex Toma, Ironman-kampioen.

Felix Duchampt’s Olympische kwalificatie

De voorzitter van de Roemeense Triathlon Federatie, Vlad Stoica, is ervan overtuigd dat we een aantal van de kinderen die deelnamen aan TriKids Izvorani zullen kunnen zien op de Olympische Spelen.

“Ik weet zeker, absoluut zeker dat sommige kinderen van hier de Olympische Spelen zullen halen. Vorig jaar groeiden we van ongeveer 200 kinderen die deelnamen aan het hele TriKids-circuit en 3 etappes in de eerste editie, nu hebben we 16 etappes en verwachten we meer dan 1.500 deelnemende kinderen. De selectie groeit dus van jaar tot jaar exponentieel en het doel is om de komende 4 jaar de 5000 te halen”, aldus Vlad Stoica, voorzitter van de Roemeense Triathlon Federatie.

Deze eerste maanden van 2024 zijn erg belangrijk voor de Roemeense triatlonfederatie, die voor de tweede keer op rij aanwezig zou kunnen zijn op de Olympische Spelen. Felix Duchampt zit in de kwalificatierace en de kansen om opnieuw aanwezig te zijn bij de grootste sportwedstrijd ter wereld zijn erg groot. “De grootste uitdaging is om ons te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Parijs, waar we een zeer goede kans hebben om aanwezig te zijn. Meer ga ik niet zeggen, want ik ben een beetje bijgelovig, maar in mei trekken we de lijn door en dan zien we wel verder. Voor nu staan we er heel goed voor”, voegde Vlad Stoica eraan toe.

Maar de gedachten van de voorzitter van de Roemeense triatlonbond gaan niet alleen uit naar Parijs, maar ook naar de Olympische Spelen in Los Angeles in 2032. Daar hoopt hij zich te kwalificeren voor de gemengde estafette, een project dat in Roemenië al is begonnen.

We hebben een formidabele generatie junioren waarmee we een zeer goede kans hebben om ons te kwalificeren voor Los Angeles. We hebben het over Los Angeles omdat die wedstrijden nu beginnen. De kwalificatie begint ongeveer nu, dit jaar. En dan helpt elke wedstrijd in onze regio met veel punten ons in dit kwalificatieproces – Vlad Stoica, voorzitter van de Roemeense triatlonbond


Word lid van het GANDUL Whatsapp kanaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *