Het hoofd van de Rapid galerij, Liviu Ungurean, ook bekend als “Bocciu”, blijft gearresteerd / Beslissing van het Hof van Beroep van Boekarest

Het hoofd van de Rapid galerij, Liviu Ungurean, ook bekend als “Bocciu”, blijft gearresteerd / Beslissing van het Hof van Beroep van Boekarest

Liviu Ungurean (Bocciu), het hoofd van de Rapid galerij, blijft in voorarrest, oordeelde het Hof van Beroep van Boekarest op donderdag.

Magistraten van het Hof van Beroep van Boekarest hebben donderdag uitspraak gedaan, het beroep van de leider van de Rapid voetbalclub tegen de maatregel van de hoofdstedelijke rechtbank waarbij hij in voorlopige hechtenis werd genomen. De rechters verwierpen het verzoek van “Bocciu” om onder huisarrest of onder gerechtelijk toezicht geplaatst te worden.

In de beslissing van donderdag werd een andere “vogelvrijverklaarde”, Andrei Ciprian Gabriel, onder huisarrest geplaatst en bleef Fifială Valentin Marius achter de tralies.

Voorzitter van Rapid club in onderzoek in dezelfde zaak

Nog eens 12 relschoppers, die op donderdag 14 maart werden gearresteerd, worden 60 dagen onder gerechtelijk toezicht geplaatst. Ze worden onderzocht voor het opzetten van een georganiseerde criminele groep, illegale operaties met pyrotechnische artikelen, het niet naleven van de wapen- en munitieregeling en vernieling.

De voorzitter van de Rapid club, Daniel Niculae, wordt ook onderzocht in de zaak en werd donderdag gedurende meerdere uren gehoord.

“In feite werd gesteld dat in 2023 een georganiseerde criminele groep werd opgericht in Boekarest, met het lidmaatschap van verschillende personen, met als doel het introduceren en gebruiken van pyrotechnische materialen in voetbalstadions tijdens wedstrijden, het verstoren van de openbare orde en vrede door geweld tegen eigendommen en het vernielen van het speeloppervlak door het gebruik van pyrotechnische materialen, het beschadigen van de grasmat door het laten ontploffen van pyrotechnische materialen, het in gevaar brengen van de fysieke integriteit van andere personen (ballenjongens, stewards, voetballers, brandweerlieden, verslaggevers)”, aldus de onderzoekers.

Wapens gevonden in huis van Rapid-supportersleiders

Aanklagers vonden pyrotechnische materialen, dodelijke vuurwapens en losse wapens in de huizen van leden van de Rapid-galerij na huiszoekingen die donderdag werden uitgevoerd op 19 locaties in Boekarest en de districten Ilfov, Prahova en Iasi.

Volgens het onderzoek voerden de gendarmes op 29 oktober 2023 een controle uit in het noordelijk grasveld van het Giulești Stadion, sectie 119-120, waar ze vier zakken met 371 pyrotechnische artikelen – rotjes, rookgranaten, fakkels, zwarte overalls en plastic maskers – vonden in een herentoilet.

De pyrotechnische artikelen waren verborgen in een ruimte in de toiletgroep, verborgen door een deur in de betegelde muur.

“Nico”, van thuis meegenomen

Vandaag, 14 maart 2023, voeren de politieagenten van de Algemene Politiedirectie van de gemeente Boekarest – Dienst Gewelddadige Criminele Groepen 19 huiszoekingsbevelen en 28 arrestatiebevelen uit, in de gemeente Boekarest en de districten Ilfov, Prahova en Iași, in een strafzaak waarin onderzoek wordt gedaan naar de strafbare feiten van het opzetten van een georganiseerde criminele groep, vernieling door brandstichting, verstoring van de openbare orde door geweld tegen eigendommen, alle handelingen met pyrotechnische artikelen zonder recht, zoals bepaald in artikel 37 lit. a van Wet 126/1995.

De betrokken personen zullen worden meegenomen voor verhoor, op basis van arrestatiebevelen die ten uitvoer zullen worden gelegd, met het oog op het nemen van de nodige juridische maatregelen.

Het onderzoek wordt voortgezet door het Openbaar Ministerie van de rechtbank van Boekarest, samen met de dienst Gewelddadige Criminele Groepen, met betrekking tot het plegen van de strafbare feiten van het opzetten van een georganiseerde criminele groep, vernieling door brandstichting en verstoring van de openbare orde en rust.

De actie wordt ondersteund door de politie-inspectie van het district Iasi en door interventieteams van de algemene inspectie van de Roemeense gendarmerie en het algemene directoraat van gendarmes van Boekarest.

We willen erop wijzen dat een huiszoeking een fase is in de strafrechtelijke procedure die wordt geregeld door het Wetboek van Strafvordering en die tot doel heeft het bewijs te verzamelen dat nodig is om de zaak op te lossen, wat in geen geval het beginsel van het vermoeden van onschuld mag ondermijnen.“, zo staat te lezen in een persbericht dat donderdag is uitgegeven door de hoofdstedelijke politie.

Wat zijn de redenen voor de arrestatie van Daniel Niculae?

Het gaat over pyrotechnische materialen die door Rapid fans zijn geïntroduceerd en het lijkt erop dat ze de hulp van Daniel Niculae zouden hebben gehad. Hij wordt al ongeveer een uur verhoord. De leider van Rapid’s galerij, Liviu Ungurean, is ook gehoord. Veel leden van de galerij zijn het doelwit. En het lijkt erop dat er verschillende vuurwapens en messen zijn gevonden tijdens de huiszoeking.

Dodelijke wapens gevonden bij huiszoeking

“Tijdens huiszoekingen werden verschillende pyrotechnische materialen, dodelijke vuurwapens, blanco wapens en geld ontdekt en in beslag genomen.

Tijdens de vervolging werd technische ondersteuning geboden door de I.G.P.R. – Special Operations Directorate.

Met betrekking tot de procedurele handelingen die in deze zaak zijn verricht, willen we erop wijzen dat we, wanneer de omstandigheden dat toelaten, meer details zullen geven,” zo staat te lezen in een persbericht dat donderdag is verstuurd door het Openbaar Ministerie in Boekarest.

Bronnen: De leider van de Rapid galerij zou de initiatiefnemer van de criminele groep zijn.

Justitiële bronnen zeggen dat sinds september 2023 Ungurean Georgian-Liviu, bekend als “Bocciu”, de leider van de Rapid Boekarest sportploeg, samen met 3 andere personen een georganiseerde criminele groep heeft geïnitieerd en opgezet, waar 13 andere leden van de galerij zich bij aansloten, met als doel het plegen van de misdrijven verstoring van de openbare orde en rust, voorzien in artikel 371 para. (2) van het Wetboek van Strafrecht en het produceren, experimenteren, bewerken, bezitten, vervoeren, gebruiken of op enigerlei andere wijze onwettig uitvoeren van explosieve materialen, een handeling die is voorzien en strafbaar gesteld in artikel 31 van Wet 126/1995, bestaande in het feit dat hij tijdens de wedstrijden van het voetbalteam FC Rapid București de criminele activiteit van het bezit, het vervoer, het binnenbrengen en het gebruik van pyrotechnische materialen in de gebouwen van voetbalstadions coördineerde, met als doel het vernielen van eigendommen en het oppervlak van het speelveld, door er pyrotechnische artikelen op te gooien.

De leden van de georganiseerde criminele groep kregen ook steun van werknemers van de Rapid Bucharest Sports Club en andere supporters uit andere steden (Ploiesti, Iasi), die hen hielpen om pyrotechnische artikelen binnen te brengen en te verstoppen in de stadions waar het team van FC Rapid Bucharest voetbalwedstrijden zou spelen.


Word lid van het GANDUL Whatsapp kanaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *