Simone Tempestini wint de eerste etappe van het Europees Rallykampioenschap

Simone Tempestini werd de eerste Roemeense coureur in de geschiedenis die een etappe van het European Rally Championship won na het winnen van de Hungarian Rally dit weekend, de eerste etappe van het seizoen 2024 in de continentale competitie.

Achtvoudig nationaal kampioen Tempestini reed in Hongarije foutloos in de Škoda Fabia RS Rally2 met Sergiu Itu aan zijn rechterhand.

Simone Tempestini wint de eerste ronde van het Europees Rallykampioenschap

De coureur van de Napoca Rally Academy won twee van de 13 klassementsproeven en stond op het podium in zes andere klassementsproeven. Aan het einde van bijna 190 kilometer werd hij geklokt in 1:52:50.4, bijna 17 seconden sneller dan de als tweede geplaatste Fransman Franceschi Mathieu.

De derde plaats ging naar Miklos Csomos uit Hongarije, 29,9 seconden achter Tempestini.

“We zijn ontzettend blij, ik weet niet eens wat ik moet zeggen na deze etappe. Ik weet niet hoeveel mensen in onze kansen geloofden om een etappe te winnen.

We hebben een geweldige tijd gehad hier in Hongarije, we zijn blij dat we de driekleur naar de bovenste trede van het podium hebben gebracht, vooral omdat jullie allemaal hebben gezien hoeveel topcoureurs er naar het podium zijn gekomen.

We zullen geen tijd hebben om te feesten, het seizoen is net begonnen en we zullen moeten werken aan elke kilometer van de speciale etappe. We willen een mooie bladzijde geschiedenis schrijven voor de Roemeense motorsport”.aldus Tempestini, die acht jaar geleden wereldkampioen junioren werd.

Dit is de eerste keer dat een Roemeense coureur niet alleen op het podium van een etappe is geëindigd in de moderne geschiedenis van het Europees Rallykampioenschap, maar ook een rally op dit niveau heeft gewonnen.

Onder de bijna 80 coureurs die aan de rally deelnamen waren de Nieuw-Zeelander Hayden Paddon (regerend Europees kampioen), de Spanjaard Efren Llarena (2022 Europees kampioen), Martin Sesks (regerend Europees vice-kampioen) en Mikko Heikkilä (Fins kampioen).

In totaal waren er 28 modellen met Rally2-configuratie, vergelijkbaar met de auto van Tempestini, op het parcours gedurende de 3 dagen.

33 punten voor Tempestini in de eerste race

Hiermee is Tempestini de huidige leider van het seizoen 2024 in Europa’s belangrijkste rallycompetitie met 33 punten, gevolgd door de Franse Mathieu met 29 punten.

Er staan dit jaar in totaal acht etappes op het programma. Na Hongarije zijn er rally’s in Zweden, Estland, Italië, Tsjechië, Groot-Brittannië en Polen.

In 2022 kwam de in Italië geboren maar Roemeense coureur, die al bijna 15 jaar in Roemenië woont en sinds 2016 Roemeens staatsburger is, dicht bij een plaats op het eindpodium van het Europees Rallykampioenschap.

Door financiële problemen kon hij de laatste twee etappes niet halen, waardoor hij als 4e eindigde. Tegelijkertijd is Tempestini samen met Titi Aur houder van het record nationale titels in Roemenië, met allebei 8 titels. Als hij dit jaar opnieuw kampioen wordt, heeft hij het absolute record in de rallysport in Roemenië in handen op slechts 30-jarige leeftijd.

Word lid van het GANDUL Whatsapp kanaal!