Texas neemt omstreden wet die het lastiger maakt om te stemmen aan

Texas neemt omstreden wet die het lastiger maakt om te stemmen aan

Het parlement van de Amerikaanse staat Texas heeft dinsdag een nieuwe kieswet aangenomen die het voor sommige bevolkingsgroepen lastiger maakt om een stem uit te brengen. Naar verwachting zal de Republikeinse gouverneur Greg Abbott van de staat de wet spoedig ondertekenen.

Zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat van de staat – beide gecontroleerd door Republikeinen – keurde de maatregel goed. Die behelst onder meer een verbod op drive-through- en 24 uursstemlocaties en de toevoeging van nieuwe identificatievereisten voor stemmen per brief. Stemmen in een drive-through en 24 uur per dag stemmen waren innovaties die bij de verkiezingen van afgelopen november werden doorgevoerd in het grootstedelijk gebied van Houston, waar veel mensen van kleur wonen. De maatregelen zouden medeverantwoordelijk zijn geweest voor de recordopkomst in het gebied. In andere door Republikeinen gecontroleerde staten, waaronder Florida en Georgia, is soortgelijke wetgeving doorgevoerd. Steeds verwijzen de Republikeinen daarbij naar de bewering van voormalig president Donald Trump dat kiezersfraude hem de verkiezingswinst in november heeft gekost.

De goedkeuring van de wet kwam nadat tientallen Democratische wetgevers op 12 juli de staat ontvluchtten om het wetgevende quorum te breken, waardoor de goedkeuring ervan meer dan zes weken werd uitgesteld. De Democraten stelden dat de nieuwe wet kiezers van kleur onevenredig belemmert. Staatssenator Juan Hinojosa, een Democraat, noemde het wetsvoorstel “het laatste hoofdstuk in een racistische erfenis van Amerikaanse kiezersonderdrukking”, die wordt “uitgerold zodra minderheden aan de macht dreigen te komen”.

Volgens de recentste volkstelling is de latinobevolking in Texas inmiddels bijna even groot als de witte bevolkingsgroep. De verwachting is dat de latino’s al in 2022 in de meerderheid zullen zijn. De Democratische vertegenwoordiger Trey Martínez zei dat tegenstanders van de nieuwe kieswet de strijd in de rechtbank zullen voorzetten. “Deze wet is met maar één doel geschreven: bepaalde mensen ervan weerhouden te stemmen”, zei Martínez. “Zodra de gouverneur de wet ondertekent, zal dat op hevig verzet stuiten in federale rechtbanken.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *