David Crosby sterft

David Crosby sterft

David Crosby, mede-oprichter van The Byrds en Crosby, Stills & Nash, is donderdagavond op 81-jarige leeftijd overleden. De vrouw van de muzikant bevestigde het nieuws in een verklaring waarin ze schreef: “Het is met grote droefheid, na een lange ziekte, dat onze geliefde David (Croz) Crosby is overleden. Hij werd liefdevol omringd door zijn vrouw en soulmate Jan en hun zoon Django.. Hoewel hij niet langer hier bij ons is, zal zijn menselijkheid en vriendelijke ziel ons blijven leiden en inspireren. Zijn erfenis zal voortleven door zijn legendarische muziek. Vrede, liefde en harmonie voor iedereen die David kende en degenen die hij aanraakte.”

Crosby was medeoprichter van de folkrockband The Byrds, samen met zijn bandleden. roger mcguinn, gene clark, chris heuvelman Y Michael Clarke in 1964, na optredens in het akoestische koffiehuiscircuit en in andere bands, waaronder Les Baxters Balladeers. Hij bleef in de line-up tot 1967. Jaren later produceerde hij het reüniealbum van The Byrds uit 1973, byrdswat ook het laatste record van de band markeerde.

Een jaar na het verlaten van The Byrds richtte Crosby Crosby, Stills & Nash op Stephan Stills van Buffalo Springfield en Graham Nash van The Hollies. Het trio won de prijs voor Beste nieuwe artiest bij de Grammy’s van 1969 na de release van hun titelloze debuutalbum. Ze speelden hun tweede show op het legendarische festival van Woodstock in 1969 en voegde zich vaak bij hen op het podium Neil Young, van wie later zijn achternaam aan de bandnaam zou worden toegevoegd. Samen, Crosby, Stills & Nash (en Young) brachten acht studioalbums uitinbegrepen Déjà vu uit 1970 en de laatste, ergens naar uitkijken vanaf 1999.

Crosby ook had een illustere solocarrièrebegonnen met zijn Top 20 debuut soloalbum Kon ik maar mijn naam onthouden in 1971. In 2014 keerde hij terug naar de bovenste regionen van de hitlijsten met een Top 40-hit op kruisterwijl zijn laatste solo-release in 2021 uitkwam met Gratisdie de Joan Baez-cover.

In 2019 werd de muzikant de focus van zijn eigen documentaire, David Crosby: Onthoud mijn naam. De film is geproduceerd door voormalig Rolling Stone-journalist en regisseur van Bijna Beroemd, Cameron Croween werd genomineerd voor Beste musicalfilm bij de Grammy’s van 2020.

Het opstellen van

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *