We hebben ook VAR bij volleybal! Hoeveel het kost en wanneer het geopend is! Uit angst voor dieven wordt het achter slot en grendel bewaard bij de Federatie…

We hebben ook VAR bij volleybal! Hoeveel het kost en wanneer het geopend is! Uit angst voor dieven wordt het achter slot en grendel bewaard bij de Federatie…

De Roemeense volleybalbond heeft 40.000 euro uitgegeven voor de aanschaf van het uitdagingssysteem, vergelijkbaar met VAR in het voetbal. Vanwege de bestuurderscrisis werd het in het voorjaar betaald en kwam het pas in de winter aan. Om het systeem veilig te houden wanneer het niet wordt gebruikt, wordt het achter slot en grendel bewaard in het hoofdkwartier van de Federatie.

Net als in het voetbal heeft het Roemeense volleybal vanaf dit weekend een VAR-systeem. Hier heet het uitdaging, en de wedstrijd waarin de nieuwe toevoeging werd ingehuldigd was de superwedstrijd die met 3-2 werd gewonnen door koploper Dinamo tegen kampioen Arcada Galati. Alle betrokkenen waren blij als kinderen bij het verschijnen van de technische nieuwigheid.

We hebben ook VAR bij volleybal! Hoeveel het kost en wanneer het geopend is

“Alle sterke competities hebben dit systeem. Wij zijn blij dat de bond erin geslaagd is het naar Roemenië te halen en het is zeker een pluspunt voor alle volleybalactiviteiten hier. Ik ben er ook van overtuigd dat het een pluspunt is voor het nationale team, omdat we het kunnen gebruiken in onze thuiswedstrijden”, aldus Sergiu Stancu, coach van Arcada Galati en coach van het nationale mannenteam.

“Ik voel me veiliger, omdat er scheidsrechterlijke dwalingen zijn die je misschien niet ziet. En het systeem helpt ons in dit geval, zoals is gebleken”, voegde Bela Bartha, speler van Dinamo en lid van het nationale team, eraan toe.

Hij was ook de hoofdrolspeler van een uniek moment, het wisselsysteem liet zien dat hij het net raakte, wat in volleybal wordt bestraft, Bela negeerde dit: “In die fase zei ik zelfs tegen de coach om een uitdaging te vragen, omdat ik echt niet doorhad wie het net raakte. En ik zag op de herhaling dat ik het had aangeraakt met mijn shirt. Ik voelde niet echt iets.”

Net als bij de VAR in het voetbal zijn er ook hier momenten waarop het spel wordt onderbroken voor fase-analyse. In tegenstelling tot de voetballers zeggen de betrokkenen dat ze deze versnippering van de wedstrijd niet erg vinden.

“Dit zijn normale dingen. We mogen niet klagen over deze onderbrekingen, want dat gebeurt overal. We moeten ons daaraan aanpassen,” voegde Sergiu Stancu eraan toe.

Niet vermoeiend, vooral na een langere rally of na een meer controversiële fase waarin we veel renden of veel achter de bal aan sprongen, het is OK – Bela Bartha, Dinamo speler en nationaal teamlid

Betaald in het voorjaar, aangekomen in december

De federatie heeft bijna een half jaar moeten wachten op de aanschaf van het materiaal, dat in de heetste wedstrijd van elke ronde zou worden gebruikt.

“Het duurde even, omdat sommige onderdelen van het systeem uit China kwamen. Iedereen kent de situatie. Het was allemaal compleet, behalve het aantal camera’s. We betaalden een voorschot in het voorjaar en het kwam nu. We wilden het aan het begin van het kampioenschap hebben en we hebben het aan het begin van de terugkeer,” zei Adin Cojocaru, voorzitter van de Roemeense volleybalbond.

De apparatuur heeft 23 camera’s en werd in enkele uren in de Dinamo-hal geïnstalleerd, onder toezicht van een adviseur uit Italië. Hij “schoolde” de Roemeense scheidsrechters in het gebruik en de werking van het systeem. Al het materiaal kostte meer dan 40.000 euro en omdat het een duur “speeltje” is, zal het, wanneer het niet wordt gebruikt, achter slot en grendel worden bewaard in het hoofdkwartier van de Federatie. “Het kostte 32.000 tot 34.000 euro plus BTW, dat is ongeveer 40.000 euro. Voorlopig, als het niet wordt gebruikt, slaan we het op in de federatie omdat het een goed is, een waarde. We hebben een aantal kamers, magazijnen waar we apparatuur bewaren. Maar voor onze veiligheid is het voorlopig beter om het in de Federatie te houden. We zullen een plek moeten vinden waar het onder toezicht kan staan, waar het veilig is, en dan zullen we het daar opslaan, pas als we er veilig mee omgaan”, voegde Adin Cojocaru eraan toe.

Aangezien er slechts één videosysteem is, zal het worden gebruikt voor de heetste wedstrijden van het podium. In de regel op de televisie, maar het is niet uitgesloten dat het, afhankelijk van de verzoeken, ook naar andere wedstrijden gaat. “Als eerste voornemen, bij wedstrijden die worden uitgezonden op het publieke kanaal als het een derby is, gaan we uit van de uitdaging die aan die wedstrijd verbonden is. Als het door een andere club wordt aangevraagd en het is gratis, kunnen we het sturen naar degenen die erom vragen”, kondigde Adin Cojocaru aan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *