Elisabeta Lipă, harde analyse van de Roemeense SPORT in 2023: “We zijn wakker geworden in de realiteit”.

Elisabeta Lipă, harde analyse van de Roemeense SPORT in 2023: “We zijn wakker geworden in de realiteit”.

Elisabeta Lipă, voorzitter van het Nationale Agentschap voor Sport, zei dat de resultaten in 2023 de huidige staat van de Roemeense sport laten zien, aangezien er slechts zeven medailles werden gewonnen op de Wereldkampioenschappen in het preolympische jaar.

De beste Roemeense atleten dit jaar waren volgens Elisabeta Lipă de wereldkampioenen roeien, Cătălin Chirilă in kanoën, Bernadette Szocs in tafeltennis en David Popovici in zwemmen.

Dit zijn de zeven medailles die Roemenen wonnen op de wereldkampioenschappen: vijf in roeien, een in kanoën en een in gewichtheffen.

Elisabeta Lipă, een harde röntgenfoto van de Roemeense sport in 2023

“Dit jaar heeft ons laten zien waar we staan na een 2022 met zeer goede resultaten voor de Roemeense sport. Het heeft ons laten zien op welke disciplines we kunnen rekenen bij de Olympische Spelen van volgend jaar. Want dit jaar won Roemenië slechts 7 medailles op de Wereldkampioenschappen, een wedstrijd waar je alle topatleten van de wereld ontmoet. Afhankelijk van de wereldkampioenschappen kun je je organiseren voor het Olympische jaar. Vergeleken met 2022 is het duidelijk dat de Roemeense sport in 2023 in regressie is. Dit jaar, toen alle landen het beste van zichzelf gaven, werden we wakker in de realiteit, we hebben 7 medailles op de Wereldkampioenschappen. Vanaf deze 7 medailles beginnen we en kijken we wat we kunnen opbouwen naar de Olympische Spelen in Parijs. Hoewel de tijd heel erg kort is”, zei Elisabeta Lipă volgens Agerpres.

In 2024 zal het Nationaal Agentschap voor Atletiek voorrang geven aan federaties die atleten hebben gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Parijs: “De doelstellingen van het Nationaal Agentschap voor Sport in het nieuwe jaar zijn heel duidelijk, om in de eerste plaats de Olympische federaties te kunnen ondersteunen om zich zo eervol mogelijk te presenteren op de Olympische Spelen, want het doel van het NSA is niet om medailles te winnen, de federaties hebben zichzelf medailles als doel gesteld.
Op het Olympisch Forum dat we onlangs hadden, hebben de federaties zich verplicht om 13 medailles te winnen in Parijs. Dus als dit in werkelijkheid gebeurt, als God het wil, dan komen we af van de 45-46e plaats die we innemen op de nationale ranglijst voor de Olympische Spelen in Tokio. Op dit moment hebben we 61 atleten die gekwalificeerd zijn voor Parijs, maar er zijn anderen die zich nog moeten kwalificeren. Maar zeker zonder sportteam zal de Roemeense delegatie niet erg groot zijn in Parijs. Maar ik wil dat ze sterk is. Het heeft geen zin om numeriek goed te zijn als je numeriek niet goed genoeg bent.”


Word lid van het GANDUL Whatsapp kanaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *