Hij kwam uit de Republiek Moldavië om geschiedenis te schrijven voor Roemenië op de Olympische Spelen.

Hij kwam uit de Republiek Moldavië om geschiedenis te schrijven voor Roemenië op de Olympische Spelen.

Turner Emilian Neagu geeft toe dat hij veel heeft gehuild omdat hij vanaf zijn 14e van zijn ouders werd gescheiden. Hij verliet als kind zijn huis in de Republiek Moldavië om te proberen geschiedenis te schrijven voor Roemenië in het turnen.

Hij heeft het nationale seniorenteam gehaald en is een van de hooppaarden van ons land om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2028. Emilian Neagu is 22 jaar oud en verhuisde acht jaar geleden naar Boekarest, waar hij deel ging uitmaken van het Roemeense Olympische team.

Hij begon met turnen toen hij 10 was en kwam op zijn 14e naar Roemenië omdat zijn coaches hier veel talent in hem zagen. Maar hij had heimwee.

Hij kwam uit Moldavië om geschiedenis te schrijven voor Roemenen

“Ik kom uit de Republiek Moldavië, ik begon met turnen toen ik 10 jaar oud was, toen ik 10 jaar oud was ging ik voor het eerst naar de sportschool, mijn ouders namen me mee. Op 14-jarige leeftijd werd ik opgeroepen voor een wedstrijd hier in Roemenië en toen selecteerden ze me voor het nationale juniorenteam. De eerste keer dat ik het hoorde, wilde ik het niet echt accepteren, omdat ik erg ver van huis was, van mijn ouders. Natuurlijk begeleidden ze me om te gaan, omdat ze wisten dat ik een toekomst zou hebben”, zei Emilian Neagu, turner van het Roemeense nationale team.

De atleet geeft toe dat het heel moeilijk voor hem was om thuis weg te gaan. En nu praat hij minstens één keer per dag met zijn familie: “Het was erg moeilijk voor me om te wennen aan het verlaten van huis. Ik miste mijn moeder, mijn zus en mijn vader echt. In het begin, als ik op vakantie ging, huilde ik omdat ik naar ze terug wilde, ik miste ze zo erg. Tot op de dag van vandaag bel ik ze elke dag, ik mis ze zo erg. Toen ik jonger was belde ik ze zelfs nog vaker.”

In 2022 stopte hij een paar maanden met turnen.

Hoewel hij van turnen houdt, nam Emilian in 2022 een radicale beslissing: hij nam een pauze van vijf maanden. Maar hij kon niet lang wegblijven van de sportschool, training, adrenaline en collega’s, dus de comeback was net zo plotseling als de exit.

“Ik ben ook gestopt. Ik nam een pauze, maar ik kwam terug omdat ik me realiseerde dat ik echt van deze sport houd, ik wil doorgaan. En ik heb mijn momenten gehad, maar ik had mensen die me steunden en aanmoedigden. Ik miste het optreden, ik miste de wedstrijden, ik miste de momenten van de wedstrijden, ik miste het trainen heel erg. Maar ik miste vooral de wedstrijden, de trainingskampen, mijn collega’s”, zei Emilian Neagu.

Terug in activiteit heeft de jonge turner een droom: de Olympische Spelen halen! En een aanwezigheid in Los Angeles in 2028 zou de perfecte belichaming van zijn droom zijn: “Mijn droom is om de Olympische Spelen te halen. Het maakt niet uit of… Ik weet dat het heel moeilijk is om in de finale te komen en een medaille te halen, maar ik wil er in ieder geval komen.”

Hoewel hij al een paar jaar in Boekarest woont, heeft Emil zich nog niet aangepast. Hij zou liever in een kleinere, minder drukke stad wonen: “Eigenlijk is Boekarest voor mij een stad waaraan ik me nog niet heb aangepast. Omdat ik niet tegen de drukte kan, er is te veel chaos. Ik woon liever ergens wat kleiner, aan de rand van de stad.”


Word lid van het GANDUL Whatsapp kanaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *