(V) Hoe goed is beweging eigenlijk voor onze gezondheid?

(V) Hoe goed is beweging eigenlijk voor onze gezondheid?

Voor de meesten van ons leidt onze levensstijl ertoe dat we meer zittend zijn in plaats van dagelijks te bewegen. Maar ons lichaam is niet gebouwd voor zo’n zittend bestaan.

Als je bedenkt hoeveel tijd we zitten, is het behoorlijk verbijsterend – op het werk, in de auto, in het openbaar vervoer, tv kijken, computerspelletjes spelen, op sociale media zitten, naar muziek luisteren, eten enzovoort.

Inactiviteit wordt ook wel de “stille moordenaar” genoemd. Er zijn bewijzen dat dit sedentaire gedrag, zoals lange periodes zitten, schadelijk is voor onze gezondheid. In wat volgt zullen we proberen een aantal dingen te ontdekken die ons actiever kunnen maken, zodat we er alles aan doen om onze lichamelijke en geestelijke gezondheid te verbeteren.

Wat is sedentair gedrag?

Sedentair gedrag is een term die gebruikt wordt voor lange periodes van zitten, zitten of liggen terwijl het individu wakker is. Sedentair gedrag vergt weinig energie, maar sedentair gedrag is anders dan iemand die lichamelijk inactief is.

Fysiek inactief zijn betekent dat iemand niet voldoet aan de aanbevelingen voor lichaamsbeweging voor zijn leeftijd! Je kunt lichamelijk actief zijn en toch sedentair… iemand die regelmatig beweegt, kan een sedentair leven leiden! Zelfs als je bijvoorbeeld 30 minuten per dag beweegt, maakt het uit wat je de andere 23 uur van de dag doet!

Wat is het verschil tussen lichaamsbeweging en beweging?

Lichaamsbeweging is beweging, maar niet alle beweging is lichaamsbeweging! Lichaamsbeweging is een fysieke activiteit, maar het is iets dat gepland, gestructureerd en meestal repetitief is en wordt uitgevoerd om onze conditie op peil te houden of te verbeteren.

Beweging is ook een fysieke activiteit, maar het is iets wat we allemaal elke dag doen. Zoals van punt a naar b lopen, schoonmaken, strijken, in de rij staan, lopen, een warm drankje maken, naar het toilet gaan en ga zo maar door! Beweging betekent niet te lang in één houding blijven en is net zo belangrijk als lichaamsbeweging.

Wat gebeurt er als ik te weinig beweeg?

Als je regelmatig te weinig beweegt, verlaagt dat je immuniteit, veroorzaakt het lusteloosheid, gebrek aan motivatie en verhoogt het je risico op ziekten en vroegtijdig overlijden. Ons lichaam is ontworpen om te bewegen, dus een zittende levensstijl kan een grote invloed hebben op het functioneren van ons lichaam.

We verbranden minder calorieën, onze stofwisseling vertraagt, ons hart wordt zwakker, het beïnvloedt onze bloedstroom, zenuwcellen, gewrichten, huidelasticiteit, wervelkolom enzovoort. Het kan ook onze geestelijke gezondheid beïnvloeden, met een hoger risico op depressie en angst.

Hoe kan ik meer bewegen?

We hebben hieronder een aantal tips op een rijtje gezet om beweging in je dagelijkse routine op te nemen:

  1. Probeer regelmatig een bewegingspauze in te lassen terwijl je tv kijkt of tijd doorbrengt op de computer. Naar de keuken lopen om wat te drinken voor jezelf te maken is ook goed, en sommige oefeningen kun je zelfs doen terwijl je zit te werken. Het gaat erom dat je niet te lang in één houding blijft.
  2. Ga staan in plaats van zitten wanneer je maar kunt. Tijdens het wachten op de trein of tijdens een vergadering – je kunt ervoor kiezen om onderweg zaken te bespreken.
  3. Wil je meer aan de telefoon praten? Geweldig, probeer dat eens terwijl je loopt. Je zult merken dat het heel prettig is.
  4. Als je vergeet te bewegen, kun je elke 45 minuten een bewegingsalarm instellen. En je er zelfs aan houden.
  5. Loop of fiets naar een vriend op weg naar je werk of naar de winkel! Probeer bij de vorige bushalte uit te stappen zodat je verder naar je werk kunt lopen.
  6. Maak een stevige wandeling van 10 minuten buiten. Buiten zijn is ook goed voor je geestelijke gezondheid!
  7. Neem de trap, neem niet de lift, je zult merken dat je je daarna beter voelt.
  8. Als je een tuin hebt, kun je harken of bloemen planten. Het is een geweldige manier om je klusjes te doen, maar ook goed voor je gezondheid!
  9. Als je ervoor kiest om te zitten, probeer dan eens een fitnessbal! Dit houdt je niet alleen in beweging, maar verbetert ook je balans, spierspanning en kracht.
  10. Drink veel water – het is niet alleen goed voor je algehele gezondheid, maar het zal ook je behoefte aan toiletpauzes vergroten! Probeer naar het toilet te lopen dat het verst bij je vandaan is!

Onthoud dat je lichaam beter wordt in wat je ook doet of niet doet. Als je ervoor kiest om niet te bewegen, zal je lichaam je helpen om niet te bewegen. Als je beweegt, zal je lichaam nog meer beweging toestaan.

En waarschijnlijk is de beste manier om jezelf fit en altijd in beweging te houden om lid te worden van een sportschool. World Class is het grootste netwerk van health & fitnessclubs en zwembaden in het land, en hier vind je tientallen groepsfitnesslessen, zwembaden, ultramoderne apparatuur en personal trainers die je helpen om de beste versie van jezelf te worden. Je kunt morgen al beginnen met je levensstijl.


Word lid van het GANDUL Whatsapp kanaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *