Xavi Pascual is niet langer bondscoach van Roemenië. Reden voor ontslag

Xavi Pascual is niet langer bondscoach van Roemenië. Reden voor ontslag

Xavi Pascual heeft ontslag genomen als coach van de Roemeense nationale mannenhandbalploeg. De beslissing komt nadat de Tricoloreanen 22e eindigden op het Europees Kampioenschap in Duitsland.

De nationale ploeg bereikte de EURO na een afwezigheid van 28 jaar, maar op het toernooi verloren ze al hun wedstrijden: 24-31 van Oostenrijk, 24-36 van Spanje en 25-31 van Kroatië.

Pascual verliet de nationale ploeg bank, hij is bezig aan zijn tweede termijn. In zijn eerste periode leidde hij het eerste nationale team van 2016 tot 2018.

Ook Viorel Mazilu, secretaris-generaal van de Roemeense Handbal Federatie, nam ontslag na enkele botsingen met voorzitter Constantin Din.

Elders heeft het Nationaal Agentschap voor Sport besloten dat de Roemeense Handbal Federatie niet voldoet aan de criteria om in aanmerking te komen voor financiering, nadat de federatie vorig jaar €1,3 miljoen van de NSA had aangenomen.

Voor ProSport zei voormalig groot speler Vasile Stângă: “Het is duidelijk dat er problemen waren en zijn binnen de FRH, en Constatin Din moet ze dringend oplossen. Ik zag dat er ook iets gebeurde met Viorel Mazilu. Nu denk ik dat Xavi Pascual zich heeft gerealiseerd dat hij zijn naam en CV aan het verpesten is door bij de Roemeense nationale ploeg te blijven nadat we het mikpunt waren van de EURO en 22e van de 24 ploegen eindigden. Ik heb gezien dat er ook problemen zijn met de financiering. Xavi is echter een grote naam in het wereldhandbal. Ik denk echter dat het tijd is om terug te gaan naar een Roemeense coach en ik vind Robert Licu de moeite waard om het nationale team van Roemenië over te nemen. Hij is een voormalig groot Roemeens handbalspeler en komt uit een familie van wereldkampioenen. Ik, Vasile Stângă, heb mijn schoenen aan de wilgen gehangen en ben een paar jaar geleden met pensioen gegaan. We hebben ook heel goede Roemeense coaches. Ze zijn in het land, maar sommigen zijn in het buitenland. De nationale ploeg moet opgebouwd worden rond die twee jongeren Dedu en Stanciuc”.

“Onze spelers spelen niet in dit soort competities”

“Het was belangrijk voor ons om na 28 jaar terug te keren naar een toernooi als dit. Ik denk dat het een goede ervaring was voor onze spelers. Het is de eerste keer voor hen om tegen 13.000 toeschouwers te spelen en dat is niet makkelijk, maar ik denk dat we hebben laten zien dat we jonge spelers hebben die kunnen presteren, het is een startpunt en er kan een nationaal team worden gevormd voor de toekomst.

Het is fantastisch om wedstrijden tegen Spanje of Kroatië te spelen en we hebben 19-20-jarige spelers, ik denk dat het een goede kans voor hen was. Dit is de realiteit, iedereen denkt dat je van Oostenrijk kunt winnen, maar we zien niet dat Oostenrijk betere spelers heeft dan wij, ze spelen in de Bundesliga of Champions League en dat is een probleem.

Onze spelers spelen niet in zulke competities, maar ik ben blij met wat we bereikt hebben, ik denk dat er meer gedaan kan worden. Hoeveel wedstrijden op dit niveau hebben Stanciuc, Călin Dedu of Drăgan gespeeld? Ik denk dat we voor iedereen een plan nodig hebben om hun niveau te verbeteren,” zei Xavi Pascual bij zijn thuiskomst na de EURO.


Word lid van het GANDUL Whatsapp kanaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *