Hij is de eerste Roemeen die een volledig Ironman-wereldkampioenschap heeft gewonnen.

Hij is de eerste Roemeen die een volledig Ironman-wereldkampioenschap heeft gewonnen.

Alex Toma, de eerste Roemeen die een Full Ironman World Championship won, besteedt het grootste deel van zijn tijd aan de kampioenen van morgen, die hij traint bij zijn triatlonclub. Sinds enkele jaren coacht hij ook zijn kinderen.

Alex Toma, een atleet die wordt gesteund door de Roemeense triatlonbond, is de eerste Roemeen die een Full Ironman heeft gewonnen. Dat gebeurde in 2023, tijdens de wereldkampioenschappen in Maleisië.

Dit jaar heeft Toma, die ook triatloncoach is, een ticket bemachtigd voor de grootste kampioenschappen ter wereld.

Ironman traint toekomstige kampioenen

“De wereldkampioenschappen in Kona op Hawaï worden een nieuwe ervaring voor mij en ik wil geen doel voor mezelf stellen. Ik ben blij en blij dat ik een droom heb vervuld, ik wil er komen, mijn droom zien uitkomen,” zei Alex Toma, triatloncoach en Full Ironman-winnaar.

Totdat hij naar Hawaï gaat, is Toma toegewijd aan het trainen met de atleten die hij al jaren traint. Ook al vriest het buiten, één dag per week verlaten de kinderen de sportschool en rennen ze kilometers op de atletiekbaan. Niemand klaagt over de kou. De jongste atlete in Alex’ groep is Sofia. Ze is 7 jaar, 1 meter lang en weegt 19 kilo. “Het is sensationeel om in deze kou te trainen. Ik heb het niet koud omdat ik twee broeken en twee sweaters aan heb,” zegt Sofia Alexandra Tofan, triatlete bij Boekarest Sport Club Elite.

Hoewel ze de jongste is, traint Sofia hard: “Ik ben heel goed in zwemmen. Mijn favoriete slag is schoolslag. Ik zit in de eerste klas en ik hou van wiskunde en ik schilder ook graag.”

Hij coacht ook zijn twee kinderen

Alex’ twee kinderen doen ook aan triatlons en worden door hem getraind. Vorig jaar won Alex Toma junior elke wedstrijd waaraan hij meedeed. “Door training en hard werken is het me gelukt. Ik ben erg gedisciplineerd, ik pak altijd mijn tas in, ik maak altijd mijn huiswerk, ik zorg altijd voor mijn spullen. Ik let ook op wat ik eet. Een van mijn favoriete gerechten is rijst met kip”, legt Alex Toma junior, triatleet bij Boekarest Sport Club Elite, uit.

Alex Toma is erg trots op de atleten die hij traint en bekent dat ze voor hem een prioriteit zijn: “Ik raak emotioneel en emotioneel erg betrokken, ik raak aan ze gehecht, plus ik heb sommigen van hen al sinds ze 6, 7 jaar oud waren, en nu hebben sommigen van hen hun rijbewijs gehaald. Dit jaar zal mijn wedstrijdschema gebaseerd zijn op het schema van de leerlingen die ik coach, ik wil echt dat ze groeien”.

Toma geeft veel om discipline en zijn atleten komen niet terug op hun woord: “De jongeren hebben een vast schema en er zijn weinig vrije dagen. De jongeren hebben meestal op zondag vrij, maar de ouderen vanaf 14, 15 jaar hebben niet veel. Om de vier weken geef ik ze een dag vrij. Anders hebben ze op zondag een individueel programma dat ze insturen en dan moeten ze trainen.”

Hij coacht al 13 jaar

Alex Toma is 32 jaar en is al 13 jaar coach. Samen met zijn collega’s bij Boekarest Sport Club Elite traint hij 60 kinderen.

“In mijn team heb ik Alex Bira en 3 andere coaches, voormalige wedstrijdatleten. In de trikids groep hebben we 25 kinderen, in de cadetten en junioren groepen nog eens 20 kinderen en we hebben ook een zwemgroep met 15 atleten. Vier van de atleten maken deel uit van het nationale triatlonteam. Twee van hen coach ik al van jongs af aan en daar ben ik trots op, het zijn hele goede kinderen en ik hoop dat ik een voorbeeld voor ze ben geweest en ze heb gemotiveerd om hier te komen. Ik hoop dat ze in de toekomst nog betere resultaten zullen behalen”, voegde de coach eraan toe.

Naast de atleten die hij traint in triatlon en zwemmen, gaat Alex ook door met zijn werk als competitietriatleet. Vorig jaar behaalde Alex Toma ook een historische primeur in de Roemeense triatlon. Nadat hij in 2022 als eerste Roemeen een Halve Ironman had gewonnen, was hij in 2023 de eerste die een Full Ironman uitreed.

“Voor mij was het een nieuwe ervaring, het is de tweede keer dat ik een volledig evenement doe, 3,8 km, 180 km fietsen en 42 km hardlopen. Ik eindigde die race als eerste, zowel overall als in mijn leeftijdscategorie,” voegde hij eraan toe.


Word lid van het GANDUL Whatsapp kanaal!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *